Κύπρος

Εξελίξεις στην Κύπρο: Τι συμβαίνει με τις Βάσεις της Βρετανίας;

Η Βρετανία έχει μπροστά της την αποχώρηση από την ΕΕ που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά αφού δεν έχει "κλειδώσει" κάποια συμφωνία. Ωστόσο, προχωράει σε ορισμένες περίεργες ενέργειες αναφορικά με τις Βάσεις της Κύπρου.

Φωτιές ανάβουν οι Αρχές της Βρετανίας με μια πολύ περίεργη κίνηση, εν μέσω του Brexit, έθεσαν τις Βάσεις τους στην Κύπρο εκτός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση των Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφηκε στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τρεις τουλάχιστον χώρες, την Ελβετία, τη Χιλή και τα Νησιά Φερόε.

Όπως ευθέως προκύπτει (βλέπε φωτοτυπία συμφωνίας Βρετανίας-Ελβετίας), το Λονδίνο περιέλαβε τις βρετανικές Βάσεις ως έδαφος στο οποίο θα ισχύει η εμπορική συμφωνία με τη Βέρνη. Δηλαδή, το Ηνωμένο Βασίλειο «ξέχασε» ότι οι βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο αποτελούν τελωνειακό έδαφος της ΕΕ, όπως επίσης «ξέχασε» ότι στην εν λόγω περιοχή εφαρμόζεται και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ως προβλέπεται τόσο από το Πρωτόκολλο 3 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης και από το παράρτημα της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, που θα υλοποιηθεί σε περίπτωση εύτακτου Brexit.

Η κίνηση του Λονδίνου προκαλεί ερωτηματικά ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών του, δεδομένου ότι ισχυρίζεται ότι ακόμη και χωρίς συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να διασφαλιστούν όσοι ζουν και εργάζονται στο έδαφος των βρετανικών Βάσεων ή έστω διέρχονται από αυτό, καθώς και τα προϊόντα που παράγονται στην εν λόγω περιοχή.

Η κίνηση της Βρετανίας έγινε αντιληπτή τόσο από το ΥΠΕΞ, στη Λευκωσία, όσο και από την Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν διαβήματα και να ζητηθούν εξηγήσεις από το Λονδίνο για την ενέργειά του. Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε μεταξύ του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη και του επικεφαλής της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στο Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Στα διαβήματα που εκδηλώθηκαν με οδηγίες του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς και από τον Μισέλ Μπαρνιέ που έθεσε το ζήτημα προς τον επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, το Λονδίνο φέρεται να αποδίδει την κίνησή του σε «λάθος». Γίνεται μάλιστα λόγος για ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών που έχουν επιφορτιστεί με τη διαδικασία του Brexit και του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου που δρομολόγησε τις εμπορικές συμφωνίες με τα τρία (σ.σ. τουλάχιστον) κράτη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η κίνηση των Βρετανών προκαλεί ερωτηματικά. Εάν όντως πρόκειται για λάθος, τότε δημιουργείται μια εικόνα χάους και ασυνεννοησίας στο Λονδίνο, σε σχέση με το Brexit και όχι μόνο.

Εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής, τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, για ευνόητους λόγους.
Λευκωσία και Βρυξέλλες φέρονται να αναμένουν ότι το Λονδίνο θα φροντίσει να διορθώσει το «λάθος» στο οποίο υπέπεσε, σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που δρομολόγησε. Και να καταστήσει σαφές ότι το έδαφος των βρετανικών Βάσεων αποτελεί τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή Κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ βρίσκονται στην ίδια γραμμή επί του προκειμένου και επιθυμούν όπως διασφαλισθεί ότι οι Βάσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν τελωνειακό έδαφος της ΕΕ. Κοινοτικοί κύκλοι θεωρούν μάλιστα ότι σε περίπτωση άτακτου Brexit, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται -ατύπως- το Πρωτόκολλο 3 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως η προσφορότερη υπό τις περιστάσεις λύση. Σε περίπτωση εφαρμογής της συμφωνίας αποχώρησης ΕΕ-Βρετανίας, τότε τα πράγματα είναι ευκολότερα, καθώς το παράρτημα που αφορά στις Βάσεις καλύπτει τους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η Λευκωσία. Ενισχύει το πλαίσιο που προνοεί το Πρωτόκολλο 3, παρέχοντας περισσότερες αρμοδιότητες εφαρμογής του κεκτημένου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εξαίρεση αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα, τα οποία αποτελούν το αδύναμο σημείο της εν λόγω συμφωνίας.

Η συμφωνία Βρετανίας - Ελβετίας

Η εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την Ελβετία (βλέπε φωτοτυπία), προνοεί στο άρθρο 4, ότι η εφαρμογή της θα εκτείνεται στο Γιβραλτάρ, τα Channel Islands και το Isle of Man, καθώς και «στις περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια, στην Κύπρο», οι οποίες ωστόσο θα έπρεπε να αποτελούν τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε. Ανάλογες πρόνοιες περιλήφθηκαν και στις διμερείς συμφωνίες της Βρετανίας με τη Χιλή και τα Νησιά Φερόε, τις οποίες το Λονδίνο οφείλει πλέον να διορθώσει, αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι οφείλονται σε «λάθος».

Ο Πρόεδρος στο Μπάκιγχαμ σ’ εκδήλωση για την Κύπρο

Στο Λονδίνο μεταβαίνει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να παραστεί σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Κύπρου που θα διοργανωθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας με τίτλο «Εορτασμός για την Κύπρο». Ο Πρόεδρος είναι προσκεκλημένος της οικογένειας του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η τιμητική εκδήλωση που θα γίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, εκτός της ειδικής τελετής, περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις, έκθεση με αρχαιολογικά αντικείμενα από την Κύπρο, έκθεση με παλαιούς αυθεντικούς χάρτες της Κύπρου και θεματική έκθεση σχετικά με την πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή συνεργασία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί με δική του ομιλία στην ειδική τελετή.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Λονδίνο, εκτός από τη συνάντηση με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τον Πρίγκιπα Κάρολο, μελλοντικό επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, και με τον Δούκα του Κέιμπριτζ Ουίλιαμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...