Κυπριακό

Υπό «πολιορκία» ο Κυπριακός Ελληνισμός - Στο πλευρό του «Αττίλα» οι Βρετανοί: «Δεν έγινε κάτι στα Στροβίλια!»


Πρωτοφανές, η Βρετανία, με μια απίστευτη ανακοίνωση, συντάσσεται στο πλευρό του Αττίλα, λέγοντας στην ουσία πως δεν είχαμε καμία πρόκληση από τον Τουρκικό στρατό.

Ανακοινωθέν από την βρετανική Ύπατη Αρμοστεία παρουσιάζει εντελώς διαφορετικά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Στροβίλια, στα οποία ο τουρκικός στρατός μετακίνησε βαρέλια εγκλωβίζοντας τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων και τρεις κατοικίες.

Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, ένα εμπόδιο μετακινήθηκε από τις «ανατολικές κυρίαρχες βάσεις» ως ένα προσωρινό μέτρο κατά του λαθρεμπορίου και της αποφυγής τελωνειακών ελέγχων, σύμφωνα με τα καθήκοντα βάσει του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική πρεσβεία, οι Κύπριοι θα συνεχίσουν τη ζωή τους ανεμπόδιστα, χωρίς πρόσθετους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης εντός των βάσεων.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΗΜΕΡΕΣ ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση το ζήτημα της νέας επέκτασης των θέσεων του τουρκικού στρατού επί του εδάφους, στην περιοχή των Στροβιλιών, παραβιάζοντας εκ νέου το status quo στην περιοχή.

Με αυτήν την κίνηση, ο τουρκικός στρατός επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις του στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο σημείο που γειτνιάζουν με το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Οι κατοχικές αρχές τοποθέτησαν βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες στην περιοχή, στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι οι «αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας αντιμετωπίζουν, σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, το ζήτημα που προέκυψε με τη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος».

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο σοβαρό είναι το επεισόδιο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου της Κύπρου», οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή των Στροβιλιών, αυξάνοντας το έδαφος που κατέχουν και εγκλωβίζοντας σ’ αυτό κι άλλους Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Τούρκοι απέκλεισαν με βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες την περιοχή στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες σε τρεις κατοικίες και η οποία συνορεύει με τις Βρετανικές Βάσεις, αλλά είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι η δύναμη βρίσκεται σε επαφή με τις δύο πλευρές για να μειωθεί η ένταση, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι οι Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά «μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση και για αυτό δεν έχουμε να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2000 ο τουρκικός στρατός προέλασε καταλαμβάνοντας μέρος των Στροβιλιών που βρισκόταν εντός της νεκρής ζώνης. Το ίδιο έγινε και το 2003.

ΕΔΕΚ: Τα γεγονότα στα Στροβίλια είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιθυμούν παρουσία του κατοχικού στρατού και μετά τη λύση

Καταδικάζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού στην περιοχή των Στροβιλιών και την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή.

Οφείλουμε να τονίσουμε πως τόσο τα γεγονότα στα Στροβίλια όσο και εκείνα στη Δένεια επιβάλλουν από πλευράς Ηνωμένων Εθνών τη λήψη δραστικών και άμεσων πρωτοβουλιών για τερματισμό αυτών των φαινομένων. Δηλώσεις από πλευράς Ουνφικύπ, όπως η χθεσινή, όπου παρουσιάζεται το όλο συμβάν ως ένα ασήμαντο γεγονός για το οποίο οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν, δεν βοηθούν και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η επαναλαμβανόμενη προκλητική και επεκτατική ενέργεια του τουρκικού στρατού αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο που επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο χωρίς να υπάρχει ανά εξάμηνο η απειλή για αλλαγή των όρων εντολής της.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως τα γεγονότα αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους επιθυμούν συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες (είτε 30ης Ιουνίου είτε 4ης Ιουλίου). Η κατάργηση της συνθήκης Εγγύησης και Συμμαχίας και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας κατά το προηγούμενο της ενοποίησης της Γερμανίας και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις πρέπει να γίνει προτεραιότητα των επίλογων μας και των προτάσεων που καταθέτουμε.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Συμπαράσταση στους κατοίκους των Στροβιλιών

Οι κατοχικές αρχές για άλλη μια φορά ενεργούν παράνομα και προκλητικά στα Στροβίλια. Τα γεγονότα αυτά ακολουθούν μια σειρά από άλλες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γίνονται λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε έντονα διαβήματα προς τα Ηνωμένη Έθνη και παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα.

Τέλος, εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους της ακριτικής κοινότητας και ιδιαίτερα στις εγκλωβισμένες οικογένειες των Στροβιλιών.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Το νέο περιστατικό στα Στροβίλια φανερώνει την προκλητικότητα των Τούρκων

Ο τουρκικός επεκτατισμός εκφράστηκε για ακόμα μια φορά με την μετακίνηση των ορίων των εδαφών που παράνομα κατέχει ο Αττίλας, καθώς τοποθετώντας βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες εγκλώβισε τρία σπίτια Ελληνοκυπρίων, δηλαδή τρεις οικογένειες.

Η προκλητική αυτή στάση και οι απαράδεκτες ενέργειες από μέρους των κατοχικών στρατευμάτων, οι οποίες γίνονται λίγο πριν τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, είναι πρόδηλο ότι στοχεύουν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Συνδυάζοντας τις αλαζονικές εξαγγελίες του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για γεωτρήσεις νότια της Κύπρου, την πρόσφατη προσπάθεια για αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και τις απαιτήσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η προσπάθεια επίδειξης ισχύος είναι συνυφασμένη για τους Τούρκους με την αδιάλλακτη στάση τους για κυριαρχία σε ολόκληρη την Κύπρο

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρακολουθεί τις εξελίξεις και καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους της ακριτικής κοινότητας και ιδιαίτερα στις εγκλωβισμένες οικογένειες, που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ώρες τις προκλήσεις του Αττίλα.

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί στα σχετικά διαβήματα με τα Ηνωμένη Έθνη, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει περισσότερο από κάθε φορά να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Δημιούργησαν άλλη μια ομάδα εγκλωβισμένων

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις πέραν από τους συνεχείς εξοπλισμούς τους και την πληροφορία ότι έχουν μεταφέρει στα κατεχόμενα νέας γενιάς αντιαρματικούς πυραύλους Μίλαν, έχουν προβεί και σε αυθαίρετες ενέργειες στην περιοχή των Στροβιλιών, έχουν προχωρήσει αρκετά μέτρα δημιουργώντας οδοφράγματα και εγκλωβίζοντας 3 οικογένειες οι οποίες ενώ παλαιότερα ήσαν σε άμεση συνάφεια με τις ελεύθερες περιοχές, αυτή τη στιγμή χρειάζονται την άδεια του κατοχικού στρατού.

Δημιούργησαν δηλαδή άλλη μια ομάδα εγκλωβισμένων.

Θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση και από μέρους των στρατιωτικών αρχών και της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΕΛΑΜ: Οι κατοχικές δυνάμεις προελαύνουν ενώ η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Με θέατρο του παραλόγου μοιάζει η κατάσταση στο Κυπριακό. Από την μια, η Κυβέρνηση και τα κόμματα είναι χαμένοι στα πρακτικά της 4ης Ιουλίου και από την άλλη, ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου απειλούν ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία πως θα προχωρήσουν με γεωτρήσεις, εισβάλλοντας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό όμως που εξοργίζει, είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, να αποκρύψουν την επέλαση των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή των Στροβιλιών, αυξάνοντας το έδαφος που κατέχουν και εγκλωβίζοντας σ’ αυτό κι άλλους Ελληνοκύπριους, αφού κανείς από τους προαναφερόμενους δεν έχει τοποθετηθεί.

Επί τη ευκαιρία, να θυμίσουμε ότι η πρώτη φορά που έγινε προέλαση των τουρκικών δυνάμεων και κατοχή ελευθέρων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974, ήταν το 2000 επί Κυβερνήσεως ΔΗΣΥ. Έκτοτε, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν καλό πρόσωπο, αποκρύπτουν το πρόβλημα.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) απαιτεί από την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους Υπουργούς, Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, να τοποθετηθούν επίσημα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντίδρασης, στους οποίους θα κατέφευγαν σοβαρά κράτη, όμως κάποιοι θυσιάζουν ακόμη και τα εδάφη μας, στον βωμό του «καλού κλίματος».

Διερωτόμαστε, πότε επιτέλους θα αντιδράσουν; Αξίζει να υπενθυμίσουμε σε όλους, τα λόγια του Θουκυδίδη ότι «ο δυνατός παίρνει πάντα αυτό που θέλει και ο αδύνατος αυτό που του δίνουν»…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ