Βαλκάνια

Σε εξέγερση οι Αλβανοί: Πολιτικός «όμηρος» των πολιτών ο Ε.Ράμα - Στα όπλα οι αλβανικές αρχές - Σκηνικό 1997 στα Τίρανα

Η κατάσταση στην Αλβανία στην περιοχή Lezha εντός του εθνικής οδού, όπου πριν λίγο εκατοντάδες Αλβανοί πολίτες μπλόκαραν τον δρόμο στον Ράμα, είναι τεταμένη και λένε ότι δεν θα επιτρέψουν στη συνοδεία του να περάσει.

Την ίδια στιγμή η αστυνομία πήρε τα όπλα και απειλεί του πολίτες να φύγουν από την περιοχή ενώ τα πνεύματα είναι οξυμένα και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, σύμφωνα με αλβανικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Σε επικίνδυνες μεθόδους κατέρχονται πλέον οι Αλβανοί πολίτες κατά του γνωστού υπερασπιστή της αλβανικής μαφίας και ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του εθνομάρτυρα Κατσίφα, Έντι Ράμα, γεγονός που δυναμιτίζει και άλλο το πολιτικό σκηνικό στην Αλβανία.

https://youtu.be/8b5D51mHGsY

https://youtu.be/CorzABmJemE

Μια ξαφνική και απροειδοποίητη διαμαρτυρία στο Lezha είχαμε πριν λίγο όταν εκατοντάδες πολίτες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης μπλόκαραν το δρόμο της αυτοκινητοπομπής του Αλβανού Πρωθυπουργού Ε.Ράμα, ο οποίος μετέβαινε σε μια εκδήλωση στην πόλη Puka.

Στο εθνικό δρόμο Lezha-Σκόδρα, εκατοντάδες αγανακτισμένοι πολίτες έκλεισαν τον δρόμο κινητοποιώντας την αλβανική αστυνομία χωρίς όμως επιτυχία.

Ουσιαστικά οι πολίτες κρατούν τον Ράμα πολιτικό «όμηρο» των επιλογών του κατά κάποιον τρόπο, υπενθυμίζοντας στον ίδιο την αλλοπρόσαλλη πολιτική του μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση στα Τίρανα από όλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι μία ακόμη μεγάλη διαμαρτυρία ανακοινώθηκε την Πέμπτη ενώπιον του αλβανικού κοινοβουλίου για την οποία εκφράζονται φόβοι για σοβαρά επεισόδια από τους χιλιάδες αγανακτισμένους Αλβανούς πολίτες που θέλουν και απαιτούν την παραίτηση Ράμα εδώ και τώρα.

Την ίδια στιγμή «φωτιά» έχουν πάρει τα κοινωνικά δίκτυα, όπου χιλιάδες Αλβανοί εκφράζουν ανοικτά τα αισθήματα τους κατά της παραμονής Ράμα στην εξουσία.

Πολλοί σκεπτικιστές λένε ότι ναι μεν ο Ράμα δεν πήγε καλά, αλλά ποιος θα έρθει στην εξουσία τώρα;

Μήπως ο Μπάσα (αρχηγός της αντιπολίτευσης) είναι χειρότερος ;

Σύμφωνα με άρθρο μας μεγάλη κρίση έχει ξεσπάσει στην Αλβανία, καθώς μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε ριζοσπαστική κλιμάκωση της πολιτικής ρήξης προκειμένου ανοίξει τις διαδικασίες για λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και νέες πρόωρες εκλογές.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΚ (συμπεριλαμβάνει και αρχηγούς άλλων συμμαχικών κομμάτων όπως και το ΚΕΑΔ καθώς συμπεριλήφθηκαν την τελευταία στιγμή στη λίστα τον Μάιο 2017, επειδή έληξαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εγγραφής λόγω παρατεταμένης τότε αποχής) ενέκρινε σήμερα την από χθες δημοσίως διατυπωθείσα πρόταση του Προέδρου του κ. Λιουλζίμ Μπάσα, ώστε όλοι οι βουλευτές τα παραιτηθούν ώστε να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την κυβέρνηση Ράμα.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν συνεχώς τους Αλβανούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν στην πρωτεύουσα για την ανατροπή του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, για να ανοίξει ο δρόμος σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Τόσο η συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση του Σαββάτου, κυρίως όμως η αδράνεια που επιδεικνύει ο Ράμα και μάλιστα ο από πλευράς του χλευασμός των αντιδράσεων, οδηγεί πλέον τα πράγματα στην ακραία ρήξη και ριζοσπαστικοποίηση της στάσης της αντιπολίτευσης. Τ

Οι πολίτες αντιδρούν κυρίως για την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση στη χώρα της οποίας όμως προστίθενται ζητήματα που άπτονται της παραβίασης των κανόνων ελάχιστης καλής εμπιστοσύνης του πολιτικού παιχνιδιού, δυστοκία στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και κυρίως μονοπώληση των θεσμών από πλευράς της ομάδας του Πρωθυπουργού Ράμα.

Αυτό φοβούνται όλοι όμως και στοιχειώνει την πολιτική σκηνή της Αλβανίας είναι μην τυχόν ξεσπάσουν επεισόδια τύπου 1997 (ζήτημα πυραμίδας), λόγω της ανεργίας, της ανέχειας, της δράσης της μαφίας και γενικότερα του άσχημου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού σκηνικού στην χώρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...