Κόσμος

Ο Τραμπ υπέγραψε το «πάγωμα» των τουρκικών F-35 - Ερντογάν σε Πενς: «Ξεχάστε το, οι S-400 έρχονται Τουρκία»


Kαι πλέον με επίσημο τρόπο, τα τουρκικά F-35 απομακρύνονται από την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε το σχετικό νομοσχέδιο (H.J.Res. 31, the “Consolidated Appropriations Act, 2019) για τις κυβερνητικές δαπάνες, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται πρόνοια που δεν επιτρέπει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς στην Τουρκία. 

Ο λόγος του παγώματος είναι η επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί την ακύρωση της αγοράς των S-400, αλλά η Άγκυρα δια του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα.

Όπως αναφέραμε πριν λίγες ώρες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, «φρένο» στη μεταφορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019, έβαλε χθες η κοινή επιτροπή των δύο σωμάτων του Κογκρέσου εγκρίνοντας νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019.

Ο λόγος για την αναστολή της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία, έρχεται ως απάντηση στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Οι δύο διατάξεις σχετικά με την Τουρκία, προβλέπουν την αναστολή κάθε χρηματοδότησης για τη μεταφορά στη χώρα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, έως ότου οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο έως την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα από την προμήθεια των S-400.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο διατάξεις υποστηρίζονται από την ομογενειακή οργάνωση Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA), ενώ επίσης, εμποδίζουν την πώληση όπλων στην Δ/νση Προσωπικού Ασφαλείας του Προέδρου της Τουρκίας, εκτός εάν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι προήχθησαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη τα μέλη της Ασφάλειας του Ερντογάν που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό διαδηλωτών τον Μάιο του 2017 στην Ουάσιγκτον.

Μετά τον συγκερασμό των διαφορετικών κειμένων των νομοσχεδίων, το ενιαίο κείμενο προωθήθηκε προς τελική έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας.

Δείτε τα έγγραφα:

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΠΕΝΣ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Όπως αποκαλύπτουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Ερντογάν πριν λίγα 24ωρα και του ζήτησε να μην παραλάβει τους S-400. Ο Ερντογάν ήταν απόλυτος και είπε πως πλέον το πυραυλικό σύστημα θα πάει στην Τουρκία!

Δείτε τα twitter:
https://twitter.com/eha_news/status/1097914040356098048?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/eha_news/status/1097922282939273217?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...