Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον πάει ο Ακάρ - «Πακέτο» κυρώσεων ετοιμάζει ο Τραμπ κατά της Τουρκίας


Κλιμακώνεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας, για τους εξοπλισμούς, καθώς οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» την παράδοση F-35 στην Τουρκία, που επιμένει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ, ταξιδεύουν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη. Εκεί, θα συναντηθούν με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν και θα συνομιλήσουν για τη Συρία, αν και το ζήτημα των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35 που θέλει να προμηθευτεί η Αγκυρα αναμένεται επίσης να συζητηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, το οποίο «μπλοκάρει» την παράδοση F-35 στην Τουρκία, μέχρι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας να ετοιμάσουν μια επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με την αγορά ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Πάντως, αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να πτοεί την Αγκυρα. Ο επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ δήλωσε την Τετάρτη πως η πρώτη συστοιχία των ρωσικών S-400 αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο και θα ενεργοποιηθεί έως τον Οκτώβριο. Η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας θα «καθυστερήσει για λίγο», συμπλήρωσε.

Ο Ντεμίρ όμως εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την αμερικανική πρόταση αναφορικά με την πώληση συστήματος αεράμυνας Patriot. Υπενθυμίζεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα αποφασίσει αν θα αγοράσει το αμερικανικό σύστημα, αλλά τόνισε πως ούτως ή άλλως θα αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους.

«Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες της πρότασης ως έχουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντεμίρ. «Οι όροι πρέπει να συζητηθούν, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να διευκρινιστούν και πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε να αθετήσει τη συμφωνία με τους Ρώσους και να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους.

Eν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στην περίπτωση που παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στη Βουλή και τη Γερουσία, ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου. Η εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαλύψει τις κυρώσεις που θα ανακοινώσει εναντίον της Τουρκίας, με βάση το νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Οι κυρώσεις αναμένεται να χτυπήσουν την τουρκική οικονομία, αλλά και αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν σχέση με την άμυνα, την οικονομία και συγκεκριμένα όσους συνεργάστηκαν με τη Ρωσία για την αγορά των S-400.
https://twitter.com/eha_news/status/1098246346077818882?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/eha_news/status/1098245786956165120?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...