Ιστορία

Εκατερίνα Τεοντορόγιου: Η άγνωστη ηρωίδα του Α’ Παγκοσμίου (βίντεο)

Θεωρείται εθνική ηρωίδα της Ρουμανίας - Η ζωή της έγινε ταινία

Η Αικατερίνη Τεοντορόγιου ήταν μια ξεχωριστή νεαρή κοπέλα. Γεννημένη το 1894 σε ένα μικρό χωριό της Ρουμανίας από αγρότες γονείς έγραψε τη δική της, ξεχωριστή, σελίδα στην ιστορία της μεγάλης ανθρωποσφαγής που έμεινε γνωστή ως Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Καταλίνα. Είχε ακόμα δύο αδερφές και πέντε αδερφούς. Από μικρή ήταν μέλος του σώματος των Προσκόπων. Η ίδια ήθελε  να γίνει δασκάλα. Το 1916, όταν η Ρουμανία εισήλθε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Βουκουρέστι.

Έτσι εγκατέλειψε τα πάντα και κατετάγη ως νοσοκόμα. Εκεί όμως η μοίρα οδήγησε τα βήματα της αλλού. Το νοσοκομείο εκστρατείας δέχτηκε την επίθεση των Γερμανών. Τραυματίες, αλλά και πολίτες πήραν τα όπλα για να τους αντιμετωπίσουν. Το ίδιο έπραξε και η Καταλίνα. Η ιστορία της σύντομα έγινε γνωστή και η νεαρή νοσοκόμα έγινε σύμβολο.

Εξάλλου λίγες ημέρες μετά από το ανωτέρω συμβάν ο αδερφός της Νικολάι που πολεμούσε στο μέτωπο σκοτώθηκε.  Έτσι η ίδια αποφάσισε να καταταγεί στον στρατό και πολεμήσει. Ήταν μια απίστευτη, για την εποχή απόφαση. Όμως η Ρουμανία περνούσε δύσκολες στιγμές, έχοντας υποστεί βαριές ήττες από τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους.

Έτσι και για λόγους ανύψωσης του ηθικού, με την στήριξη της βασιλικής οικογένειας, η Εκατερίνα, όπως άλλαξε το όνομά της, εντάχθηκε στο 18ο Σύνταγμα Πεζικού (ΣΠ), το σύνταγμα στο οποίο πολεμούσε ο αδελφός της. Σύντομα έδειξε την αξία της όταν έσωσε τον λόχο της από σίγουρη αιχμαλωσία.

Στις 4 Νοεμβρίου αιχμαλωτίσθηκε αλλά κατάφερε να αποδράσει σκοτώνοντας τον Γερμανό φρουρό της. Επέστρεψε στη μονάδα της και δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε και πάλι στη μάχη. Τραυματίσθηκε και έμεινε στο νοσοκομείο για μήνες. Εκεί γνωρίστηκε με ανθυπολοχαγό Γκεόργκε Μανόγιου του 43/59 ΣΠ, αδελφό παλαιού συμμαθητή της. Έτσι παρασημοφορημένη Εκατερίνα εντάχθηκε στο 43/59 ΣΠ.

Τον Μάρτιο του 1917 παρασημοφορήθηκε και πάλι και ονομάστηκε επίτιμη ανθυπολοχαγός αναλαμβάνοντας καθήκοντα διμοιρίτη. Στις 17 Αυγούστου 1917 το σύνταγμά της επιτέθηκε κατά των Γερμανών. Ακολούθησαν σκληρές μάχες. Η Εκατερίνα, επικεφαλής μιας διμοιρίας 25 ανδρών του 7ου Λόχου του 43/59 ΣΠ, συμμετείχε στις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι ο μέραρχος της 11ης Μεραρχίας στην οποία υπαγόταν, την παρακάλεσε ευγενικά να μείνει πίσω.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1917 οι Γερμανοί αντεπιτέθηκαν. Αιχμή του δόρατος ήταν το 40ο Εφεδρικό ΣΠ της 115ης γερμανικής Μεραρχίας Πεζικού. Η Εκατερίνα και πάλι βρέθηκε στη φωτιά της μάχης. Οδηγώντας τους άνδρες της σε αντεπίθεση θερίστηκε από γερμανικό πολυβόλο.

Οι τελευταίες της λέξεις ήταν: “Εμπρός άνδρες, μην εγκαταλείπετε, Είμαι μαζί σας”… Η λεγόμενη “Ζαν ντ’ Αρκ” της Ρουμανίας ξεψύχησε στο μέτωπο. Ετάφη στο μέτωπο. Αργότερα η σορός της ετάφη σε κρύπτη στην πόλη Τάρκου Ζίου.  Η νεαρή Εκατερίνα έγινε θρύλος και θεωρείται εθνική ηρωίδα της Ρουμανίας και όχι άδικα. Όταν έπεσε ήταν μόλις 23 ετών.

Η ζωή της έγινε ταινία. Από αυτή προέρχεται το παρακάτω βίντεο.

https://youtu.be/FPPx2692kw8

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...