Καιρός

Εικόνες αποκάλυψης στην Κρήτη: SOS από τον δήμαρχο Πλατανιά, εκκενώνονται σπίτια - Καταρρέουν γέφυρες, χωριά «θαμμένα» στη λάσπη

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» είναι η Κρήτη τις τελευταίες ώρες. Οι σφοδρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο νησί, ενώ συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του 61χρονου που αγνοείται.

Τα προβλήματα συνεχίζονται και το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η εκκένωση οικισμού στον Πλατανιά Ρεθύμνου, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος υπερχείλισης ποταμού, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων. Κάτοικοι σπιτιών κοντά στον ποταμό απομακρύνονται για προληπτικούς λόγους.

Η κακοκαιρία σάρωσε την Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι πως έως το απόγευμα της Δευτέρας ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων κατέγραψε 309 χιλιοστά νερού, ενώ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το θρίλερ με τον 61χρονο που αγνοείται, από τη στιγμή που τα ορμητικά νερά του ποταμού στο χωριό Εμπρόσνερος, του δήμου Αποκορώνου στα Χανιά, παρέσυραν το αυτοκίνητό του. Το αγροτικό όχημά του βρέθηκε, αλλά συνεχίζονται οι έρευνες πυροσβεστών και ανδρών της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό του άνδρα.

Στο μεταξύ, ένας ακόμη οδηγός κινδύνευσε το μεσημέρι της Δευτέρας. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στον Πηγιανό Κάμπο στο Ρέθυμνο, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το αυτοκίνητο, έως τις εκβολές του ποταμού, κοντά στη θάλασσα. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του λιμεναρχείου και η πυροσβεστική και ευτυχώς η περιπέτεια του οδηγού είχε αίσιο τέλος.

Ενας ακόμη οδηγός κινδύνευσε στην Κρήτη

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και σοβαρά προβλήματα. Σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση των οχημάτων.

Επίσης, εξαιτίας των χειμάρρων που δημιουργήθηκαν από τις ασταμάτητες βροχές, πολλά οχήματα ακινητοποιήθηκαν σε σημεία του οδικού δικτύου. Εξαιτίας της κακοκαιρίας υπήρξαν και ακυρώσεις πτήσεων προς το αεροδρόμιο Χανίων.

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα, κυρίως από Πάνορμο έως όρια Νομού Ηρακλείου, καθώς συνεχίζονται οι βραχοπτώσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία. Προβλήματα έχουν προκληθεί σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Μεγάλα προβλήματα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην ΚρήτηΜεγάλα προβλήματα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη

Κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύουΚατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού όπου και εκεί σημειώνοντα συνεχείς βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις. Κλειστοί παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί δρόμοι στα οδικά τμήματα που με νέα ενημέρωση αφορούν σε: Ζωνιανά - Κράνα, Σταυρός - Μπαλί, το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και Παλαίλημνος - Σαϊτούρες, Ρέθυμνο - Ρουσσοσπίτι, Τζιβέρα-Πρασσές.

Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα εξής τμήματα: Φράγμα Ποταμών - Παντάνασσα-Απόστολοι, Γαράζο - Αξό (διασταύρωση Βενί), Ρέθυμνο - Σπήλι - Αγία Γαλήνη, Παλέ - Σελλιά, Πάνορμο - Πέραμα, Καρέ - Σελί - Γουλεδιανά - Μύρθιο.

Στον δήμο Πλατανιά, ο ποταμός Ιάρδανος έχει υπερχείλιση στην γέφυρα του Πλατανιά με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστη η Παλιά Εθνική Οδός, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τον ποταμό Ταυρωνίτη στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου. Ο δήμος κάλεσε τους κατοίκους των παραποτάμιων οικισμών να είναι σε επιφυλακή για την ασφάλειά τους. Ακόμη, τους ζητά να αποφύγουν κάθε μετακίνηση μέχρι την παύση των φαινόμενων, καθώς υπάρχει κίνδυνος από καθιζήσεις, κατολισθήσεις εδαφών και πτώση δένδρων. Κλειστή παραμένει η γέφυρα Πατελαρίου -Πλατανιά, η γέφυρα του Συριλίου στη θέση «Αυλωνίτη» και η γέφυρα του Ιάρδανου.

Κατέρρευσε γέφυρα

«Θύμα» της σφοδρής κακοκαιρίας ήταν και η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη, στον δήμο Πλατανιά.

Η γέφυρα του 1908 είχε υποστεί σημαντικές ζημιές, από το κύμα κακοκαιρίας της 14ης Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα κόπηκε στα δύο.

Ο δήμαρχος Πλατανιά Χανίων, Γιάννης Μαλανδράκης, μιλώντας στον Ant1 δήλωσε πως έχουν καταρρεύσει έξι γέφυρες και τόνισε πως «βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό».

Κατέρρευσε ιστορική γέφυραΚατέρρευσε ιστορική γέφυρα

Η γέφυρα κόπηκε στα δύοΗ γέφυρα κόπηκε στα δύο

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στο μεταξύ, από το πρωί της Δευτέρας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στις περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νομό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά τέλος την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία τους, ενώ υπογραμμίζει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών, όταν και εφόσον είναι εφικτή η πρόσβαση στα σημεία του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές.

Κλειστά σχολεία την Τρίτη

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Τρίτη σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον δήμο Χανίων. Επίσης, κλειστά θα είναι τα σχολεία του δήμου Πλατανιά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Μυλοποτάμου.

Τέλος, κλειστές θα μείνουν και όλες οι σχολικές μονάδες και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Μαλεβιζίου.

E τω μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά Χανίων, Γιάννη Μαλανδράκη, έξι γέφυρες έχουν καταρρεύσει.

Ο κ. Μαλανδράκης, μιλώντας για την κατάρρευση του γεφυριού Κερίτη, έκανε λόγο για «πανωλεθρία» καθώς δεν είναι η μόνη γέφυρα που έπεσε.

«Είναι μια εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Για να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο νομό και με τα Χανιά περνάμε από τον λεγόμενο ΒΟΑΚ που είναι κλειστός από τις αρχές Γενάρη λόγω κατολισθήσεων. Μιλάμε για πανωλεθρία. όταν σε έναν δήμο έχουν πέσει 6 γέφυρες οι οποίες είναι 60, 70 και 50 ετών, αυτό που βιώνουμε δεν είναι πρωτοφανές, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια. Δεν είναι θέμα κρατικής μέριμνας…Βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό», είπε μεταξύ άλλων στον Ant1.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...