Ελληνοτουρκικά

Διεθνή ΜΜΕ: «Ψυχρή η ατμόσφαιρα» στην συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Μπορεί στο Μαξίμου να επικρατεί κλίμα πανηγυρισμού για την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν ωστόσο ο Διεθνής Τύπος φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη.

Παρά την συμβολική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολής της Χάλκης, παραμένουν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, γράφει ο διεθνής Τύπος σχολιάζοντας την ψυχρή ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών. Η κατήφεια στο πρόσωπο του Ερντογάν όταν υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο προεδρικό μέγαρο ήταν εμφανής, προσθέτει.

Γερμανικό ραδιόφωνο «Frankfurter Rundshau»

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία δεν αποτελεί πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι σταθμοί των ταξιδίων του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν τις συγκρούσεις (μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας)», σχολιάζει το γερμανικό ραδιόφωνο «Frankfurter Rundshau».

«O πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε δύο σημεία της ελληνοτουρκικής έντασης την Τετάρτη, τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του στην Τουρκία: την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και την Θεολογική Σχολή στη Χάλκη», επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Η ψυχρή ατμόσφαιρα (μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών) ήταν ήδη εμφανής από την υποδοχή του Τσίπρα στο προεδρικό μέγαρο: Hταν εμφανής η κατήφεια στην έκφραση του Ερντογάν όταν χαιρέτησε τον επισκέπτη του. Παρ' όλο που ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ήθελε να "ξεπεραστούν γρήγορα οι ανεπιθύμητες καταστάσεις". Και ο Τσίπρας εξέφρασε την επιθυμία να "σπάσει τον φαύλο κύκλο των κρίσεων" και να επικεντρωθεί σε μια "θετική ατζέντα". Αλλά τα σημερινά σημεία σύγκρουσης παραμένουν: Στο Αιγαίο και σε άλλα».

Eλβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung»
Παρά τον συμβολικό χαρακτήρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Χάλκη, οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παραμένουν τεταμένες, γράφει η ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung».

«Πριν από την άφιξη Τσίπρα , η Άγκυρα επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Άγκυρα απαιτεί από καιρό την έκδοση των στρατιωτικών,οι οποίοι είχαν φύγει από την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ωστόσο, ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα το οποίο έχει απαγορεύσει την έκδοσή τους. Μια δίκαιη δίκη δεν φαίνεται να είναι εγγυημένη στην Τουρκία», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν για πολλά θέματα. Για παράδειγμα , τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών έχουν αμφισβητηθεί εδώ και δεκαετίες. Οι πολυάριθμες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη και τα ελληνικά σχέδια επέκτασης από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια προκαλούν επί του παρόντος εντάσεις. Επιπροσθέτως, οι δύο πλευρές διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αθήνα στηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα ενεργεί ως συνήγορος των Τουρκοκυπρίων. Η επανάληψη της διαδικασίας επανένωσης της διχοτομημένης νήσου είναι αδιανόητη υπό αυτές τις συνθήκες», εξηγεί η ελβετική εφημερίδα.

Εφημερίδα «Hurrieyt»
«Kαλώς ήρθες ξάδερφε», είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας «Hurrieyt» αναφερόμενη στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Χάλκη. «Με τα λόγια αυτά ένας κάτοικος της Χάλκης καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ»
«Μήνυμα γέφυρας φιλίας από τον Τσίπρα», γράφει στο πρωτοσέλιδο της η τουρκική εφημερίδα απεικονίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Fox»
«Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης», μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Fox» σχολιάζοντας την χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...