Περιβάλλον

Διαφωνούν οι σεισμολόγοι για το αν επίκειται μεγάλος σεισμός στο Ιόνιο -Τι απαντά η επιτροπή σεισμικού κινδύνου

Τι λένε Μακρόπουλος, Λέκκας Χουλιάρας μετά την προειδοποίηση Τσελέντη

Δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Αυτό αποφάνθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδρίασε σήμερα στον ΟΑΣΠ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. Η συνεδρίαση έγινε μετά τις επισημάνσεις του καθηγητή Ακη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, για αυξημένη πιθανότητα ισχυρού σεισμικού γεγονότος στη δυτική Ελλάδα.

«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός», αναφέρει ανακοίνωση του Ευθύμιου Λέκκα, προέδρου του ΟΑΣΠ, μετά τη συνεδρίαση. Μάλιστα, υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».

Ο κ. Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ο Οργανισμός και τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.

Η απόφαση της επιτροπής- ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν λήψη συγκεκριμένων μέτρων στο Ιόνιο για επικείμενο μεγάλο σεισμό- ήταν με ψήφους 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ζήτησε πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.

Οταν ρωτήθηκε αν περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ στο Ιόνιο, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος απάντησε στο ΑΠΕ «Το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» και υπενθύμισε ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το '14 και την Κεφαλονιά το '15 ξεπερνούσαν τα 6,5 Ρίχτερ. «Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ