Κυβέρνηση

Διασυρμός της Ελλάδας στα διεθνή ΜΜΕ για την ηχογράφηση Πολάκη - Θυμήθηκαν και τα «διπλά βιβλία» στα Σφακιά

Διεθνείς διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση με τη συνομιλία του Παύλου Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα, αφού μεγάλα ΜΜΕ κάνουν εκτενείς αναφορές στο θέμα.

«Η Ελλάδα σε νέα διένεξη για επίθεση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg, που καταγράφει τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, για το δάνειο των 100.000 ευρώ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από την Attica Bank, το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον κ. Στουρνάρα, την εισαγγελική παρέμβαση και τα όσα δήλωσαν αμφότεροι.

«Η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μία νέα διαμάχη για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, και έναν υπουργό. Κατά περιόδους οι εντάσεις αναζωπυρώνονται ανάμεσα στον Στουρνάρα και την κυβέρνηση, από τότε που εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας το 2015», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg σημειώνει και την παρέμβαση των Βρυξελλών, καθώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών τους.

«Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας κατηγορεί υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση», είναι ο τίτλος των Financial Times.

«Η διαμάχη με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ανέδειξε την τεταμένη σχέση για την οικονομική πολιτική ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας περιστασιακά έχει πάρει αποστάσεις από αποφάσεις της κυβέρνησης, πιο πρόσφατα για την απόρριψη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής πριν από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, τον περασμένο Αύγουστο», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο Παύλος Πολάκης είναι συνηθισμένος να είναι στην επικαιρότητα και θυμίζουν ότι έχει παραδεχθεί πως όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων, ο δήμος είχε διπλά βιβλία. Παράλληλα, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία, Βιτένις Αντριουκάιτις είχε επικρίνει τον κ. Πολάκη πρόσφατα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αψηφά τον αντικαπνιστικό νόμο. «Είναι ντροπή. Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα για την υγεία», είχε πει τότε.

«Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας ζητά από την κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει υπουργό», είναι ο τίτλος του Reuters. Κάνοντας αναφορά στο δάνειο των 100.000 ευρώ που πήρε ο κ. Πολάκης από την Attica Bank, το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι «Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη επιφυλακτικές με τα καταναλωτικά δάνεια, καθώς βγαίνουν από ένα “βουνό” κακών χρεών».

«Ο Πολάκης είναι τακτικά στα ελληνικά ΜΜΕ. Στις αρχές του μήνα τον επέπληξε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία, επειδή κάπνιζε σε δημόσιους χώρους. Μέσω Facebook, ο Πολάκης απάντησε απότομα ότι αυτό δεν είναι δουλειά του επιτρόπου», σημειώνει το Reuters.

«Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας διαμαρτύρεται, λέει ότι υπουργός παρεμβαίνει», είναι ο τίτλος του Associated Press, το ρεπορτάζ του οποίου αναδημοσίευσαν οι New York Times.

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης συντηρητικών, έχει εδώ και καιρό οργίλη σχέση με την κυβέρνηση του Τσίπρα και συχνά στοχοποιείται από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ», επισημαίνει το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Ακόμη, σε αναφορά στον κ. Πολάκη σημειώνει ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι μια έντονη φιγούρα που έχει φωτογραφηθεί να παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους, καπνίζοντας σε κλειστούς δημόσιους χώρους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ