Κόσμος

Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Τα μυστικά κόλπα του Σουλτάνου για να γλιτώσει την ήττα

Οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν κι οι δημοσκοπήσεις στις μεγάλες πόλεις δείχνουν ντέρμπι, καθώς οι ψηφοφόροι εμφανίζονται άκρως δυσαρεστημένοι με την οικονομική κατάσταση και τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Αν και έχουν τεθεί εκτός μάχης αρκετοί πολιτικοί του αντίπαλοι,  ο Ερντογάν έχει αρκετούς λόγους να φοβάται μια βαριά ήττα των υποψηφίων του κόμματός του ειδικά σε μεγάλους δήμους με τεράστιο συμβολισμό, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, μια ήττα που ίσως σημάνει την αρχή του τέλους της κυριαρχίας του στην πολιτική σκηνή της γείτονος.

«Οι άλλοι φταίνε»

Η οικονομία παραπαίει και μαζί της και η λίρα, οι Τούρκοι το νιώθουν στις τσέπες τους όταν πάνε για ψώνια στις λαϊκές, στα παντοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε άνω του 20% για το περασμένο έτος με την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση να καταγράφεται στο 30,97% για τα τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Αλλά ποιος φταίει; Για τον Ταγίπ Ερντογάν σίγουρα όχι ο ίδιος, μολονότι κρατά εδώ και δεκαεπτά χρόνια το τιμόνι της χώρας. Ο Πρόεδρος έχει φροντίσει μόνον για τα καλά... Για τις αυξημένες τιμές λαχανικών και άλλων ειδών διατροφής ευθύνονται οι «κερδοσκόποι», λέει, που θέλουν να υπονομεύσουν την κυβέρνησή του, για την αύξηση των επιτοκίων οι τράπεζες, για τη νομισματική κρίση οι ΗΠΑ...

Κόσμος περιμένει στην ουρά για να αγοράσει φτηνά ζαρζαβατικά σε κρατικό παντοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη (Φωτογραφία: ΑΡ)

Κόσμος περιμένει στην ουρά για να αγοράσει φτηνά ζαρζαβατικά σε κρατικό παντοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η δημιουργική λογιστική του Ερντογάν

Άλλο ένα «κόλπο», στο οποίο καταφεύγει συχνά στην προεκλογική του καμπάνια ο Τούρκος πρόεδρος είναι οι «φουσκωμένοι» αριθμοί. Κι ενώ αποφεύγει συστηματικά τις αναφορές στην πτώση της ισοτιμίας της λίρας και στην αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, αρέσκεται να χρησιμοποιεί στις ομιλίες του τη λέξη «τετρακισεκατομμύριο», έναν αριθμό με 15 μηδενικά, όπως έκανε προ ημερών στη Μούγλα στα νοτιοδυτικά, όπου επιχείρησε να εντυπωσιάσει το ακροατήριο τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει επενδύσει εκεί 20 «τετράκισεκατομμύρια» τουρκικές λίρες (ποσό που αν ήταν ακριβές θα αντιστοιχούσε περίπου σε 3,3 δισ. ευρώ)! Μόνον που ο Ερντογάν μιλούσε με όρους προ του 2005, όταν έγινε η μετατροπή του νομίσματος κι αγόραζες ένα ψωμί με μία λίρα, ενώ πριν χρειαζόσουν ένα εκατομμύριο λίρες, άρα υπερέβαλε κατά έξι μηδενικά... Ίσως, όμως, και να απευθυνόταν στους γηραιότερους ψηφοφόρους που έχουν συνηθίσει στην αξία της λίρας πριν από 14 χρόνια...

«Πολιτική συνωμοσία της αντιπολίτευσης με “άρωμα τρομοκρατίας”»

O Tαγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση στο Μπουρντούρ της νοτιοδυτικής Τουρκίας (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αλλά το πιο αγαπημένο του επιχείρημα στο δρόμο προς τις κάλπες είναι ότι όποιοι δεν τον υποστηρίζουν, συνεργάζονται με τρομοκράτες. Εξ’ ου και τα πυρά προς την αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί ότι συνεργάζεται με τους γκιουλενιστές και τους Κούρδους. Ο βασικός λόγος της επίθεσης αυτής είναι ότι το φιλοκουρδικό HDP δεν κατεβάζει υποψηφίους σε πολλές μεγαλουπόλεις και κοινότητες, όπου τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν σκούρα για το AKP, που συνεργάζεται με το εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Κι η απουσία υποψηφίων του HPD θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ευνοήσει τη συμμαχία του κεμαλικού CHP με το εθνικιστικό IYI Parti της Μεράλ Ακσενέρ και το συντηρητικό Saadet.

Ποιο είναι το συμπέρασμα του Ερντογάν, που ξεφουρνίζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί; Ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης υποστηρίζεται από τρομοκρατικές οργανώσεις. «Έχουμε να κάνουμε με μια συμμορία των τεσσάρων», είπε πρόσφατα ισχυριζόμενος ότι CHP και HDP συνεργάζονται με το PKK και την FETO του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. «Τα εκλογικά συνθήματα συντάσσονται στην Πενσυλβάνια», λέει ο Τούρκος πρόεδρος. «Όσο για τις λίστες των υποψηφίων, στην οροσειρά του Καντίλ», το ορμητήριο, δηλαδή, του PKK στο βόρειο Ιράκ...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ