Υγεία

Δέκα «σήματα κινδύνου» που σας στέλνουν τα νύχια σας - Μάθετε να τα αναγνωρίζετε

Το σώμα μας λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Αν και δεν μπορούμε να διαγνώσουμε ασθένειες στον εαυτό μας, σίγουρα μπορούμε να δούμε κάποια πρώιμα σημάδια από κάποιες ασθένειες, παρατηρώντας μέρη του σώματος.

Για παράδειγμα, σημάδια στην γλώσσα και το δέρμα. Πολλές από τις σωματικές ενδείξεις μπορεί να υποδηλώνουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις και πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.

Σε μια αποκλειστική ματιά παρακάτω, εξετάζουμε μερικές από τις πιο ενδεικτικές ανωμαλίες πάνω στο πιο αποκαλυπτικό μέρος του σώματος μας: τα νύχια.

Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα στοιχεία από το WebMD και τον Jenny Hills, συγγραφέα και ερευνητή που ειδικεύεται στην εναλλακτική ιατρική και θεραπεία που βασίζεται στην φύση και βλέπουμε ποια σημάδια είναι ακίνδυνα και ποια δείχνουν πρόβλημα και σοβαρές ασθένειες.

Επειδή υπάρχουν αρκετές διαφορετικές εξηγήσεις για κάθε ανωμαλία, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για τα κατάλληλα βήματα που πρέπει εσείς προσωπικά να κάνετε.

Αλλά τώρα δείτε και διαβάστε για κάθε ένα νύχι.

Αποχρωματισμένα νύχια

Τα αποχρωματισμένα νύχια μπορεί να δείχνουν διάφορα πράγματα συμπεριλαμβανομένων σημάδια μόλυνσης,διατροφικής ανεπάρκειας ή πρόβλημα σε ένα από τα όργανά σας.

Μπορεί να έχετε κιτρινωπά νύχια, για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα βερνίκι νυχιών. Αλλά μπορεί να είναι μια λοίμωξη από μύκητες ή ακόμα και ψωρίαση, λέει ο Hills.

Τα σκούρα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή ή υποσιτισμό.

Τα λευκά νύχια μπορεί να δείχνουν ανεπάρκεια σιδήρου και τα πιο παράξενα από όλα τα νύχια με μια μπλε μαύρη απόχρωση μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο. Σύμφωνα με το WebMD, αυτό το χρώμα θα μπορούσε επίσης να δείχνει κάποιο ζήτημα με τους πνεύμονες ή την καρδιά.

Εύθραυστα, ξηρά νύχια.

Σύμφωνα με το WebMD, τα εύθραυστα ξηρά νύχια που συχνά σπάζουν συνδέονται με ασθένειες του θυρεοειδούς ή μολύνσεις από μύκητες.

Μπορεί όμως και να είναι ήπια μορφή λειχήνας, μιας πάθησης που οδηγεί σε εξανθήματα με φαγούρα στο δέρμα ή γύρω από το στόμα.

Φυσικά, τα εύθραυστα νύχια μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα γήρανσης, ή μακροχρόνιας έκθεσης σε χημικές ουσίες στα βερνίκια νυχιών και απορρυπαντικών ρούχων σύμφωνα με τον Hills.

Νύχια με πάχυνση.

Και πάλι εδώ είναι μια άλλη σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από μυκητιασική λοίμωξη. Μεταξύ των άλλων αιτιών η πάχυνση στα νύχια μπορεί να σχηματισθεί λόγω αντιδραστικής αρθρίτιδας( ένα πραγματικά οδυνηρό είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας), ή ασθένειας των πνευμόνων.

Ωστόσο, κιτρινωπά,χοντρά νύχια που αναπτύσσονται δύσκολα μπορεί να είναι από μακροχρόνιο τραυματισμό ή αν έχετε δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα και ψωρίαση. Σύμφωνα με το MD-Health, αυτές οι δερματοπάθειες μπορεί να ερεθίσουν σημαντικά το δέρμα γύρω από το δάχτυλο ή τα νύχια τα οποία αν αφεθούν ανεξέλεγκτα ή χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα παχιά νύχια.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι η κακή κυκλοφορία. Ασθένειες όπως ο διαβήτης μπορεί να επιβραδύνουν την ροή του αίματος δια μέσου των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών και να επηρεάσουν την ποιότητα του δέρματος.

Νύχια καμπυλωτά σαν κουτάλι.

Τα νύχια αυτά δείχνουν μια ασθένεια που ονομάζεται κοιλονυχία και μπορεί να είναι ένας δείκτης της υποχρωμικής αναιμίας η οποία κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο ανοιχτόχρωμα από το κανονικό.

Επιπλέον, αυτά τα νύχια μπορεί να είναι ένα σημάδι της αιμοχρωμάτωσης, μια κατάσταση του ήπατος που προκαλείται από πλεόνασμα σιδήρου.

Μπορεί να είναι επίσης σημάδι καρδιακής νόσου ή υποθυρεοειδισμού.

Νύχια με σημαδάκια ή μικρές κοιλότητες.

Εάν εντοπίσετε σημαδάκια ή λακκάκια στα νύχια σας δεν υπάρχει άμεσος λόγος να ανησυχείτε. Σύμφωνα με το ZocDoc, αυτό μπορεί να είναι μια γενετική περίπτωση και όχι μια ιατρική κατάσταση.

Ωστόσο, ιατρικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί πιθανό να είναι ο λόγος που βλέπετε λίγα χτυπήματα στα νύχια σας.

Άλλες πιθανότητες είναι το έκζεμα και η γυροειδής αλωπεκία, μια γενετική ασθένεια που οδηγεί σε φαλάκρα κατά τόπους.

Αυλακιές στα νύχια.

Ονομάζονται και ‘γραμμές του Beau’, αυτές οι οριζόντιες αυλακώσεις.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των δυσλειτουργιών κατά την κυτταρική διαίρεση, λοιμώξεις στην άκρη του νυχιού ή τραυματισμοί.

Πιστεύεται επίσης ότι σχηματίζονται λόγω θρεπτικής ανεπάρκειας, χημειοθεραπείας, διαβήτη ή παρατεταμένης παραμονής σε ακραίες θερμοκρασίες.

Νύχι του Ιπποκράτη.

Ο Ιπποκράτης ήταν ίσως ο πρώτος που τεκμηριώνει ‘clubbing’ όπως ονομάζεται αυτή η κατάσταση των νυχιών, ως ένα σημάδι της νόσου, και το φαινόμενο αυτό ως εκ τούτου, μερικές φορές ονομάζεται δάχτυλα του Ιπποκράτη. Τα νύχια δηλαδή είναι κυρτά στην άκρη των δακτύλων.

Θα μπορούσε να είναι εντελώς ακίνδυνο – θα μπορούσε να υπάρχει μια αυξημένη ροή του αίματος προς τις άκρες των δακτύλων ή ακόμη και να είναι μια γενετική ανωμαλία.

Ωστόσο, αν ξαφνικά παρατηρείτε ότι τα νύχια σας αρχίζουν να μαλακώνουν και να έχουν διακυμάνσεις σε μέγεθος, αυτό ίσως σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας.

Θα μπορούσε να είναι και νόσος στο συκώτι ή τους πνεύμονες, καρδιά ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σύμφωνα με τον Hills.

Άσπρες γραμμές κατά πλάτος των νυχιών.

Ονομάζονται και ‘γραμμές Muehrcke’ αυτές οι διπλές λευκές γραμμές που διασχίζουν τα νύχια κατά πλάτος και είναι πιο ευδιάκριτες στον δείκτη,μεσαίο και παράμεσο δάχτυλο.

Αυτές οι γραμμές βρίσκονται στην αγγειακή βάση των νυχιών και δεν αναπτύσσονται ταυτόχρονα με τα νύχια.

Συνήθως οι γραμμές αυτές δείχνουν χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα που μπορεί να προκληθεί από ασθένεια του συκωτιού ή κακή διατροφή ή σε περίοδο στρες, όπως αναφέρεται στο WebMD.

Σκούρες κάθετες γραμμές.

Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι κάθετες ρίγες είναι αβλαβείς. Ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα να είναι μελάνωμα κάτω από το νύχι μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στα νύχια ή στα δάχτυλα.

Γενικά, αυτό το είδος του μελανώματος επηρεάζει μόνο ένα νύχι κάθε φορά και προκαλεί αλλαγές στο χρώμα των λωρίδων στην επιφάνεια του νυχιού, σύμφωνα με την Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα των πτυχών στα νύχια σας ή εμφανιστούν τέτοιες σκούρες ρίγες, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Κόκκινες ή καφέ γραμμές κάτω από τα νύχια.

Οι λεπτές κοκκινωπές ραβδώσεις κάτω από τα νύχια είναι κυρίως μικρά κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και συνήθως προκαλούνται από μικροσκοπικούς θρόμβους ή κατεστραμμένα τριχοειδή αγγεία κάτω από τα νύχια σύμφωνα με το MedlinePlus.

Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρότερης αιτίας όπως φλεγμονές ή οιδήματα καθώς και ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση.

Θα παρακολουθείτε τα νύχια σας περισσότερο από τώρα και στο εξής;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...