Κόσμος

Γκουαϊδό: Ποιες χώρες τον έχουν αναγνωρίσει ως τον νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η Βενεζουέλα έχει χωριστεί στα δύο. Από τη μία οι οπαδοί του Γκουαϊδό και από την άλλη οι οπαδοί του Μαδούρο.

Διαδοχικά μία-μία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, καθώς έληξε η διορία που δόθηκε στον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές.

Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι σήμερα θα αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές. Έτσι, το Λονδίνο δια στόματος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, η Γαλλία και η Ισπανία δια στόματος του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ αναγνώριζαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Επιπλέον, τον Γκουαϊδό αναγνώρισαν η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έπειτα από παρόμοια ανακοίνωση που έγινε από την Ισπανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της αναγνωρίζει τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, ζητώντας του να προετοιμάσει «γρήγορα» νέες εκλογές.

Ο Γκουαϊδό «είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος κατά τη γερμανική άποψη και την άποψη πολλών ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε από το Τόκιο η Μέρκελ στη διάρκεια συνάντησής της με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Μετά την άρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει ως χθες Κυριακή νέες προεδρικές εκλογές, όπως του είχαν ζητήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο «Γκουαϊδό είναι πλέον ο άνθρωπος με τον οποίο μιλάμε για αυτό το θέμα και άρα αναμένουμε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό την εκλογική διαδικασία», επεσήμανε η καγκελάριος.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί γρήγορα και ειρηνικά», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Στο Βερολίνο μια από τις εκπροσώπους της Μέρκελ, η Μαρτίνα Φιτς, δήλωσε ότι η Γερμανία αναμένει από τον Γκουαϊδό να προετοιμάσει «μια περίοδο μεταβατική», η οποία θα οδηγήσει σε «αξιόπιστες» εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας ανακοίνωσε την παροχή υπό όρους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την κατάσταση του πληθυσμού στη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένου του τομέα της υγείας», δήλωσε. «Η Γερμανία θα διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βενεζουέλα μόλις το επιτρέψει το πολιτικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, την αναγνώριση του Γκουαϊδό από την κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter.

Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ολλανδία αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ.

«Η περίοδος των οκτώ ημερών για τη διοργάνωση δημοκρατικών και διαφανών εκλογών στη Βενεζουέλα εξέπνευσε σήμερα», έγραψε ο Μπλοκ στον λογαριασμό του στο Twitter στη διάρκεια συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. «Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν αμέσως στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ και η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι επίσης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό.

«Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της #Venezuela. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Μόσχα: Ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας

Αμεση και οξύτατη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας από ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου στον Νικολάς Μαδούρο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου προκειμένου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, ο ίδιος έκανε νύξη για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. «Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους», σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε από την πλευρά του ότι η προσφυγή στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποτελεί επιλογή, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Υποστηριζόμενος από την Ρωσία, την Κίνα, την Βόρεια Κορέα, την Τουρκία και την Κούβα, ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «ενορχηστρώνουν πραξικόπημα».

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να συμβάλει στην οργάνωση ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών στην Βενεζουέλα θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Μοντεβιδέο, ανακοίνωσαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες.

Ενώπιον της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Καράκας, ο Χουάν Γκουαϊδό προέβλεψε ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καθοριστικός μήνας και κάλεσε τους υποστηρικτές του σε νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες θα φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Τα κέντρα διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας θα εγκατασταθούν στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Βραζιλία και την Κολομβία, καθώς και σε «νησί της Καραϊβικής», εξήγησε ο Γκουαϊδό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό από την πλευρά τους, μέσω του Twitter του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον ότι, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ετοιμάζονται ήδη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προωθήσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών «σχέδιο διεθνούς βοήθειας για την επείγουσα αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης που περνά η Βενεζουέλα».

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, παραγωγού πετρελαίου και κάποτε της πλουσιότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ειδών διατροφής και φαρμάκων, καθώς και καλπάζοντα πληθωρισμό, 10.000.000% το 2019, σύμφωναμε το ΔΝΤ. Από το 2015, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, επί πληθυσμού 31 εκατομμυρίων, επέλεξαν την έξοδο από την χώρα τους.

Ιαπωνία: Ανάγκη για μια σταθερή και δημοκρατική λύση στη Βενεζουέλα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να υπάρξει μια σταθερή, δημοκρατική και σύντομη λύση στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, λίγο μετά την αναγνώριση του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας από αριθμό ευρωπαϊκών κρατών.

Ο Άμπε έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία, με στόχο τη δημιουργία μιας συμμαχίας για να αντισταθεί στην προσέγγιση "Πρώτα η Αμερική" της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο εμπόριο και στην επιδίωξη από την Κίνα των στενών εθνικών της συμφερόντων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ