Οικονομία

«Βόμβα» Μοσκοβισί: Δεν είναι ρεαλιστικές οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πλεονάσματα μέχρι το 2060

Μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής, ο Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστικές τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα εως το 2060. Παράλληλα, ξεκαθάρισε οτι η Κομισιόν διαφωνούσε με τους υψηλούς στόχους πλεονασμάτων όπως τους επέβαλλε το Δ.Ν.Τ και τους δέχθηκε η ελληνική κυβερνηση.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομίας επανέλαβε οτι «οι συμφωνίες πρεπει να τηρούνται» προσθεσε ωστόσο σε άλλο σημείο πως «ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε οτι η Κομισιόν διαφωνούσε με τους υψηλούς στόχους πλεονασμάτων όμως τους επέβαλλε το Δ.Ν.Τ και τους δέχθηκε η ελληνική κυβερνηση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής ο κ Μοσκοβισί απάντησε για το ζήτημα των πλεονασμάτων: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη ερώτηση στην οποία θα ήθελα να απαντήσω, η παρατήρηση που έκανα χθες και την αναφέρατε κύριε εκπρόσωπε της Ν.Δ., όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, μία δημοσιογράφος με ερώτησε, για τη μείωση από το 5% στο 2% κ.λπ. και είπα ότι όντως, «pacta sunt servanda» οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές, όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν τον πρότεινε η Κομισιόν.

Η Κομισιόν, πάντοτε πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορεί να ήταν πιο χαμηλά, ανά πάσα στιγμή, άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup, του Ιουνίου. Λέγοντας αυτό βέβαια, σέβομαι και πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί, γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν.

Τώρα, το για το ότι ο κ. Weber, είναι ένας άνθρωπος, πολύ καλός συνομιλητής, συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά, το ELK είναι ένα κόμμα το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό, όμως ανήκει στο CDU στη Γερμανία, μη το ξεχνάμε. Ότι ο εκπρόσωπος CDU και CU που ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών, αν λάμβανε τότε μια πιο ευέλικτη θέση, αυτό θα βοηθούσε και εσάς και εμάς, όμως δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Ελπίζω όμως ότι στο μέλλον θα μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές.
Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία θέση, απλώς η Κομισιόν είναι εδώ για να κάνει σεβαστούς τους κανόνες, θα μπορούσαμε να έχουμε μια δημιουργική ερμηνεία που θα φαινόταν κάπως χαλαρή, όμως αυτό δεν μπορώ να το κάνω, γιατί αυτό θα μπέρδευε την κατάσταση. Τέλος πάντων, θα πρέπει ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, ενόψει των εθνικών εκλογών να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το τι έχει γίνει και το πώς βλέπουμε την Ευρώπη να εξελίσσεται».

Το συγκεκριμένο ζήτημα ειχε θέσει απο την ΝΔ η Φωτεινή Αραμπατζή λέγοντας:

«Ένα δεύτερο ερώτημα, αφορά στην πάγια θέση του Προέδρου του Κόμματος μας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανάγκη μείωσης των υπερπλεονασμάτων, που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., από 3,5% τουλάχιστον στο 2%. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Weber, σε τοποθέτησή του εδώ στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες, ανέφερε πως η Ευρώπη θα μπορούσε μελλοντικά να συζητήσει τη μείωση του υπερπλεονάσματος.

Υιοθετείτε αυτή την άποψη; Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, εφόσον εκλεγεί ο κ. Weber στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα στηρίξουν αυτή τη θέση για μείωση του υπερπλεονάσματος; Αν εκλεγεί ο κ. Timmermans, όπως φαντάζομαι εσείς ελπίζετε, θα έχει την ίδια άποψη με τον κ. Weber;»
Νωρίτερα και ο Σταυρος Καλαφάτης είχε επισημάνει «Ακούσαμε όμως, κύριε Επίτροπε, ότι απαντάτε αρνητικά στο αίτημα που προβάλλει ο Πρόεδρος του Κόμματος μας, για αναθεώρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν, ως προς τα πρωτογενή πλεόνασμα. Ακούσαμε πώς δηλώσατε, ότι «Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και ότι η εκπλήρωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα δεν τίθεται σε συζήτηση».

Εάν, κύριε Επίτροπε, έτσι τα είπατε, υπάρχει ζήτημα και εξηγούμαι. Συμφωνούμε απόλυτα με το πρώτο, ότι δηλαδή οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα τις παραβιάσουμε. Διαφωνούμε όμως με το δεύτερο, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση. Διαφωνούμε, διότι η Ευρώπη είναι υπόθεση διαρκούς συζήτησης και εμείς ζητούμε να συζητήσουμε, ζητούμε μάλιστα- όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρόεδρος του Κόμματος μας- να συζητήσουμε αφού πρώτα δείξουμε την αφοσίωσή μας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εφόσον αποδείξουμε ότι η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει, ότι εφαρμόζουμε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, ότι κινούμαστε με υπευθυνότητα, ότι σεβόμαστε το κοινό καλό ζητούμε να συζητήσουμε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεν ζητούμε, λοιπόν, μια κάποια χάρη με το «ξημέρωμα» της νέας Κυβέρνησης.
Ζητούμε ένα περιθώριο ανάσας για μια χώρα και έναν λαό που υποφέρει από μια 10ετή κρίση, ζητούμε μικρό περιθώριο για πιο ρεαλιστική, πιο αναπτυξιακή, πιο κοινωνική πολιτική. Δικαιούμαστε να το ζητούμε αυτό και είναι θετικό, που ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ.Τσακαλώτος, δεσμεύθηκε ότι και το Κόμμα του θα στηρίξει το αίτημά μας. Εάν λοιπόν είπατε, όσα ακούσαμε να μεταδίδονται τις τελευταίες μέρες, ζητούμε να το ξανασκεφθείτε.

Γιατί να προκαταλαμβάνετε τον διάδοχό σας, γιατί να προκαταλαμβάνετε αποφάσεις που θα ληφθούν μετά από ένα χρόνο, γιατί να απομακρυνθείτε από την Ελλάδα που στηρίξατε τις δύσκολες ώρες του 2015;»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...