Εκκλησία

Βαρθολομαίος: Αλλαγές στην Ιεραρχία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας - Δρομολογείται η εκλογή νέων ποιμεναρχών!

Νέο παρασκήνιο στα εκκλησιαστικά ζητήματα. Ο αξιότιμος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε το έναυσμα για νέες συζητήσεις. Έθεσε σε κίνηση τα γρανάζια για τη διαδοχή των Αρχιεπισκόπων Αμερικής Δημητρίου, Θυατείρων Γρηγορίου, Αυστραλίας Στυλιανού.

Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου

Σαρωτικές αλλαγές στην Ιεραρχία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, με εκλογή νέων ποιμεναρχών σε Αμερική, Αυστραλία και Αγγλία, προανήγγειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δίνοντας το έναυσμα για παρασκηνιακές συζητήσεις και ζυμώσεις οικουμενικής εμβέλειας.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, μετά την επιτυχή διευθέτηση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, που ενίσχυσε το κύρος και υπενθύμισε διεθνώς τον ρόλο του Φαναριού ως συντονιστικού κέντρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στρέφει το βλέμμα στο μέλλον και στην αναγκαία, για πολλούς λόγους, εσωτερική αναδιάρθρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου σε ομάδα προσκυνητών από την Ορεστιάδα, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι «θέλουμε προσεχώς να ασχοληθούμε με την εκλογή νέων ποιμεναρχών για την Αμερική, για την Αυστραλία, για την Αγγλία. Είναι μέσα στο πλαίσιο των ιερών καθηκόντων και υποχρεώσεων της Μητρός Εκκλησίας να σκέπτεται εμπράκτως το απανταχού ποίμνιό της. Να το σκεπάζει με τη στοργή και με το ενδιαφέρον της, διότι είναι πραγματική μητέρα και όχι ''μητριά'', όπως πολλές φορές αδίκως την κατηγορούν».

Χωρίς να έχει καθορίσει επακριβώς το πότε χρονικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε σε κίνηση τα γρανάζια για τη διαδοχή τριών γηραιών ηλικιακά ιεραρχών. Οι Αρχιεπίσκοποι Γέρων Αμερικής Δημήτριος και Θυατείρων Γρηγόριος είναι αισίως 91 ετών, ενώ ο Αυστραλίας Στυλιανός 85 ετών.

Ανανέωση

Πρόκειται για μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές της Ορθοδοξίας και του Πατριαρχείου, αλλά η διατήρηση της θετικής ανάπτυξης των επαρχιών τους επιτάσσει ανανέωση. Ο κ. Βαρθολομαίος θεωρείται πολύ προσεκτικός και εξαιρετικά αυστηρός στην αξιολόγηση των εκκλησιαστικών στελεχών της αυλής του Φαναριού, ενίοτε δε φειδωλός στην απονομή οφικίων ή στην ανύψωση κληρικών σε επισκόπους.

Οποτε προχωρά σε τέτοιες κινήσεις, έχουν προηγηθεί βαθιά μελέτη και στάθμιση των αναγκών του Πατριαρχείου. Πριν από λίγους μήνες η Αγία και Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην αντικατάσταση των μητροπολιτών Ελβετίας και Νέας Ζηλανδίας με χειροτονίες νέων και δυναμικών κληρικών και τη μετάθεση των παλιών μητροπολιτών Ιερεμία και Αμφιλοχίου στις Μητροπόλεις Αγκύρας και Γάνου. Τέτοιες κινήσεις επιβεβαιώνουν την ευαρέσκεια στους πρεσβύτερους επισκόπους, που ανυψώνονται σε συμβολικές έδρες, ώστε σε πολυπληθείς και αναπτυσσόμενες Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου ανά τον κόσμο να εκλεγούν νέοι και δυναμικοί επίσκοποι, ώστε να δοθεί στίγμα ανανέωσης, συνέχειας και ενίσχυσης της δυναμικής της Ορθοδοξίας.

Αυτές οι κινήσεις στην Ελβετία και τη χώρα των Μαορί δείχνουν τον τρόπο που θα πιθανότατα θα επιλέξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και για τις επικείμενες αλλαγές. Οι Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αυστραλίας και Θυατείρων (Μεγάλη Βρετανία) είναι νευραλγικές και δυναμικά αναπτυσσόμενες. Ειδικά οι Αμερικής και Αυστραλίας, από κυψέλες που συγκέντρωναν τους Ελληνες μετανάστες στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, έχουν μεταβληθεί σε πολυπληθείς εκκλησιαστικές επαρχίες, με ποίμνιο που δεν ανήκει μόνο στο γένος των Ελλήνων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού. Δεν πρέπει να υποτιμά κανείς ότι είναι και εύρωστες οικονομικά, παρά κάποια διαχειριστικά προβλήματα στην Αμερική.

Η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων βρίσκεται στην καρδιά του αγγλοσαξονικού κόσμου. Το Λονδίνο είναι παγκόσμια μητρόπολη λαών, χρηματοπιστωτικό και ναυτιλιακό κέντρο, ενώ, λόγω της μετανάστευσης πολλών νέων Ελλήνων στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και με τη διαχρονική ισχυρή παρουσία Ελλήνων εφοπλιστών και πολυπληθούς κυπριακής παροικίας, η εκεί Αρχιεπισκοπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατέχει πάντα ιδιαίτερη δυναμική.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η ανανέωση σε αυτές τις τρεις Αρχιεπισκοπές θα δώσει ισχυρό μήνυμα και θα αποτελέσει το λάκτισμα για τη δυναμική πορεία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας στο μέλλον.

«Ιερά Εξέταση» Γαβρόγλου αύριο για τις αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου

Από «Ιερά Εξέταση» θα περάσει αύριο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ευρισκόμενος, ακόμη μία φορά, ενώπιον της επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πετράκη.

Οι διαπραγματεύσεις με βάση το προσύμφωνο Τσίπρα - Ιερωνύμου για τις αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει σε κάποια μορφή επεξεργασίας το ίδιο το νομοσχέδιο, παρά ένα πρόχειρο, κακογραμμένο δεκασέλιδο κείμενο - έκθεση ιδεών, που δεν μπορεί να αποτελεί πραγματική βάση για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Ο Κώστας Γαβρόγλου καλείται να παρουσιάσει εγγράφως όχι φιλολογικές εκθέσεις, αλλά ένα νομικό κείμενο σωστά δομημένο και αντιληπτό που θα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις αιτιάσεις της Εκκλησίας και σαφείς διευκρινίσεις για το πώς η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τις αλλαγές που πιέζει την Εκκλησία να δεχτεί στη μισθοδοσία και την αξιοποίηση περιουσίας της. Αν δεν είναι πειστικός ο υπουργός, τότε δεν θα μπορέσει και η πλευρά της Εκκλησίας να μην παραμείνει αρνητική στις όποιες αλλαγές.

Ερωτήματα, πάντως, υπάρχουν και για την ουσιαστική αναγκαιότητα της αυριανής συνάντησης εργασίας ανάμεσα στον Κώστα Γαβρόγλου και στην επιτροπή της Εκκλησίας. Η τελευταία είχε αποφασίσει ότι δεν θα κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση και επεξεργασία του νομοσχεδίου. Αντιθέτως, το μόνο που από τα ίδια τα μέλη της και τον κανονισμό λειτουργίας της η επιτροπή νομιμοποιείται να κάνει είναι να παραλάβει το νομοσχέδιο για να το αναπέμψει στην Ιεραρχία, σύμφωνα με το dimokratianews.gr.

Αντιθέτως, εάν αύριο γίνει ουσιαστική επεξεργασία του κειμένου του νομοσχεδίου -αν το παρουσιάσει ο Κώστας Γαβρόγλου-, τότε είναι πολύ πιθανό η ίδια η επιτροπή να ξεπερνά την αρμοδιότητά της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...