Εκκλησία

Βαθιά συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου «Το πέρασμα αντίκρυ»

Την 24ην Φεβρουαρίου 2019 στην Αίθουσα του "ΦΑΡΟΥ" Βαρβασίου "Ανδρέας Αξιωτάκης" επραγματοποιήθη η Εκδήλωσις της παρουσιάσεως του νέου βιβλίου του Ηπειρώτη Θεοδώρου Δεύτου "ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΚΡΥ", με την παρουσία πολλών Κληρικών, Αρχών και πλήθους κόσμου.

Την Εκδήλωση επρολόγησε η Πρόεδρος του "ΦΑΡΟΥ" κ. Γεωργία Χούλη, Καθηγήτρια, ενώ την παρουσίαση του Βιβλίου επεμελήθη και επραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ο οποίος ανεφέρθη σε περιστατικό των φοιτητικών του χρόνων στην Φιλοσοφική Σχολή, όταν Καθηγητής της Σχολής κ.Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης έκανε το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας για 2 συνεχόμενες ώρες και μετά την παρέλευση της μιάς ώρας ομάδα φοιτητών ετοιμάστηκε να αποχωρήσει. Απόρησε ο Καθηγητής και τότε ο Χιώτης φοιτητής βρήκε την τόλμη να πεί: "κ. Καθηγητά, μέχρι τώρα είχαμε τη θεωρητική πλευρά της Ιστορίας.

Τώρα, πηγαίνουμε για την πρακτική εφαρμογή, εννοώντας τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που ωργάνωνε τότε για την Βόρειο Ήπειρο ο μακαριστός Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός μπροστά στο χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, με παλμό και συγκίνηση, έκανε λόγο για την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την διάρθρωση της Ενιαίας Ηπείρου, που έφθανε μέχρι το Ιλλυρικό και ήταν ακραιφνής Ελληνική, σε όλες τις εκφάνσεις και εκφράσεις της. Αυτό το μαρτυρούν τόσο τα ευρήματα των ανασκαφών, όσο και η συνείδηση των κατοίκων, η γλώσσα, η πίστη, η ενδυμασία, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.

Ανέλυσε, επίσης, ότι η ονομασία Βόρειος Ήπειρος είναι νεώτερο δημιούργημα, μετά το έτος 1913, ενώ δεν υπήρχε παλαιότερα. Ανεφέρθη, ακόμη, στους μεγάλους Ευεργέτες της Ηπείρου, που νοιώθοντας βαθειά την χριστιανική πίστη και την ελληνικότητά τους, αφιέρωσαν τη ζωή τους για να ευεργετήσουν την Ελλάδα με σημαντικά έργα και Ιδρύματα. Επεσήμανε το πλήθος των Αγίων, που διέλαμψαν στην Ήπειρο, όπως και το μοναδικό εθνικοθρησκευτικό έργο του Εθνεγέρτου, Εθνομάρτυρος και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ετόνισε το γεγονός, ότι τρεις φορές λευτερώθηκε το τμήμα αυτό της Β. Ηπείρου με αγώνες και απροσμέτρητες θυσίες, έφθασε μέχρι και την Διακήρυξη της Αυτονομίας της, αλλά δεν το χάρηκε για πολύ και τις τρεις φορές, γιατί, δυστυχώς, οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν εσεβάστηκαν το Δίκαιο ούτε τις υποχρεώσεις τους.

Διετράνωσε την πατριωτική στάση μεγάλων μορφών της Εκκλησίας και του Έθνους, όπως του από Βελλάς και Κονίτσης, μετέπειτα Ιωαννίνων και ακολούθως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος Βλάχου, του Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης μακαριστού Σεβαστιανού και του θρυλικού Γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου. Εμνημόνευσε των αγώνων των 45.000 τραυματιών και "άναψε κερί" στη μνήμη των 15.000 Ελλήνων Στρατιωτών, που έπεσαν το 1940 κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο ελευθερώνοντας την Β. Ήπειρο, και κατέληξε με την ιστορική πεποίηθηση, ότι η Ήπειρος είναι ενιαία και μόνον ελληνική.

Ακολούθησε ο Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος Ιωάννης Βορριάς, Εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Βαρβασίου ανεφέρθη στις διώξεις και το τυραννικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, μέχρι το έτος 1989, που καταργήθηκαν τα ηλεκτροφόρα σύρματα στα σύνορα, ενώ η σύζυγός του Πρεσβυτέρα Δέσποινα Μπογή, Φιλόλογος, ανέγνωσε τμήματα από το βιβλίο του συγγραφέα Θεοδώρου Δεύτου "Το πέρασμα αντίκρυ". Ο Συγγραφέας, παρά τη σφοδρή του επιθυμία, δεν μπόρεσε να παραστή στην Εκδήλωση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, εξ αιτίας των οποίων είχεν αποκλεισθή στη Μυτιλήνη.

Στο τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μάρκος ηυχαρίστησε όλους για την προσέλευση και παρακολούθηση της Εκδηλώσεως και έκλεισε την Εκδήλωση με την επισήμανση, ότι ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης μακαριστός Σεβαστιανός κατά την Χειροτονία του εις Επίσκοπον και Μητροπολίτην της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως είχε πεί:

"Λυπάμαι διότι η ενθρόνισίς μου θα γίνη στην προσωρινή έδρα της Μητροπόλεώς μου το Δελβίνιον, ενώ η έδρα της είναι το Αργυρόκαστρον."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...