Πολιτική

Βέμπερ: Αν η νέα κυβέρνηση ασχοληθεί με τις επενδύσεις, θα επαναδιαπραγματευτούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η πρώτη ημέρα από τη συνεδρίαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έκρυβε μια ευχάριστη είδηση.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για πρώτη φορά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση Τσίπρα. «Μελλοντικά πρέπει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση της χώρας ασχοληθεί με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Τότε θα μιλήσουμε ξανά για τους στόχους του προγράμματος. Τώρα προέχει το πρόγραμμα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι υψηλοί στόχοι που περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους μέχρι το 2060 και κυρίως έως το 2022, αποτελούν θηλιά για την οικονομία καθώς περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική πολιτική και επιμηκύνουν τις πολιτικές λιτότητας και φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα του οικονομικού προγράμματος μιας κυβέρνησης ΝΔ, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είχε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους αφού πρώτα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας τόσο απέναντι στους δανειστές όσο και στις αγορές προωθώντας τάχιστα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα έχει τονίσει ότι οι πρώτες κινήσεις του θα είναι η μείωση φόρων και εισφορών ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία και να επιτύχει η Ελλάδα ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης που είναι κλειδί για την οριστική έξοδο από την κρίση μαζί με την προσέλκυση επενδύσεων.

Μητσοτάκης και Βέμπερ διατηρούν άριστες σχέσεις, κάτι που φανερώνει τόσο η στήριξη του προέδρου της ΝΔ στην υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ για την Κομισιόν όσο και από την άλλη πλευρά η επιλογή του ΕΛΚ να πραγματοποιήσει, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, το συνέδριο του προεδρείου του στην Αθήνα. Σε συνδυασμό με το παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων που άνοιξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανοίγουν το δρόμο για μια νέα συμφωνία – ανάσα για την ελληνική οικονομία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...