Οικονομία

Αύξηση των εξαγωγών προς Γαλλία - Τι εισάγουμε και τι εξάγουμε

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Παρίσι. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, αυξήθηκαν κατα 23% οι ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλια. Το ποσόστο αυτό μεταφράζεται σε περίπιου 200 εκατ. ευρώ και η σύγκριση γίνεται με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα συσκευασμένα φάρμακα, οι πλάκες και ταινίες από αργίλιο και τα νωπά ψάρια ήταν τα 3 πιο εξαγώγημα προϊόντα προς τη Γαλλία, ενώ φάρμακα και κρέατα ήταν αυτά που εισάχθηκαν περισσότερο.

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Γαλλίας παρουσίασε αύξηση κατά 9,13% κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018, με τον όγκο εμπορίου να διαμορφώνεται σε 2,4 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία κατά το υπό εξέταση διάστημα κινήθηκαν και αυτές ανοδικά κατά 3,8% και ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ.

Το εμπορικό ισοζύγιο, παρά τη μικρή βελτίωσή του, παραμένει ελλειμματικό για τη χώρα μας (-919 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές βελτιώθηκε σημαντικά και ανήλθε σε 44,1% (από 37% το 9μηνο του 2017).

Η σύνθεση των εξαγωγών

Όσον αφορά στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία σε 4ψήφια ανάλυση, την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγόμενων προϊόντων καταλαμβάνουν τα συσκευασμένα φάρμακα, με μερίδιο 22,2%.

Στη 2η θέση βρίσκονται οι πλάκες και ταινίες από αργίλιο, η αξία των οποίων ανήλθε σε 55 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο 7,6% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία.

Ακολουθούν τα νωπά ψάρια με ύψος εξαγωγών 45 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6,2% και οι σωλήνες από χαλκό με εξαγωγές ύψους 43,3 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6%.

Οι καρποί και τα φρούτα, παρασκευασμένα με εξαγωγές ύψους 30 εκατ. ευρώ και μερίδιο 4,2% συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των κυριότερων ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων στη Γαλλία κατά το 9μηνο 2018. Σημειώνεται ότι τα 20 πρώτα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα προς τη Γαλλία, που αντιστοιχούν στο 69,3% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα, παρουσιάζουν σημαντική μέση αύξηση της τάξης του 36,6%.

Από τις ελληνικές εξαγωγές, οι σημαντικότερες αυξήσεις, εκτός από τα φαρμακευτικά προϊόντα, σημειώθηκαν στις συσκευές για επεξεργασία υλών μέσω αλλαγής της θερμοκρασίας κατά 60%, στα παρασκευάσματα διατροφής κατά 59%, στα λεπτά φύλλα και ταινίες από αργίλιο κατά 47%, στα πολυμερή του στυρολίου κατά 37,8% και στους καρπούς και φρούτα παρασκευασμένα κατά 37%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τυριά, τα οποία αφορούν στο συντριπτικό μερίδιό τους τις εξαγωγές φέτας, καταγράφουν σημαντική αύξηση της τάξης του 9,4% και ανήλθαν σε 17,5 εκατ. ευρώ.

Ελληνικές εισαγωγές από τη Γαλλία

Από την πλευρά των εισαγόμενων προϊόντων από τη Γαλλία, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα με μερίδιο 9,3% και αξία 153 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν τα νωπά κρέατα βοοειδών με μερίδιο 7,4% και αξία 122 εκατ. ευρώ, τα πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο με μερίδιο 5,7% και αξία 93,6 εκατ. ευρώ, τα επιβατικά αυτοκίνητα με μερίδιο 4,5% και αξία 74,7 εκατ. ευρώ και τα προϊόντα ομορφιάς με μερίδιο 3% και αξία 51,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 20 πρώτα γαλλικά προϊόντα που εισήγαγε η χώρα μας το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 αντιστοιχούν στο 48,2% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών από τη Γαλλία.

Η εντυπωσιακότερη αύξηση, από πλευράς εισαγωγών, σημειώθηκε στα πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο, η αξία των εισαγωγών των οποίων υπερτριπλασιάστηκε, στις βαλίτσες και σάκους κατά 33% και στα επιβατικά αυτοκίνητα κατά 30%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ