Οικονομία

Αποκάλυψη: Τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα από το ευρώ - Νικήτριες Γερμανία & Ολλανδία

Γερμανία και Ολλανδία είναι οι μόνοι πραγματικοί νικητές του ευρώ σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.
Το ενιαίο νόμισμα της ευρωζώνης, το ευρώ, αποτέλεσε ένα σοβαρό χτύπημα στην οικονομική ανάπτυξη σχεδόν όλων των μελών της Ένωσης σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού think tank, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP).

Σύμφωνα με την έρευνα μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ωφεληθεί πολύ από το ευρώ για τα 20 χρόνια από την έναρξή της χρήσης του. Το νόμισμα προκάλεσε την ανάπτυξη πιστωτικών και επενδυτικών μεγεθών, επεκτείνοντας τα οφέλη του περιβάλλοντος χαμηλού επιτοκίου της Γερμανίας στην περιφέρεια της Ένωσης. Ωστόσο, αυτά κατέστησαν δύσκολο να διατηρηθούν μετά την οικονομική κρίση του 2008, με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο να αναγκάζονται να αναζητήσουν οικονομική βοήθεια καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και η χρηματοδότηση έγινε σπάνια.

Σύμφωνα με την CEP, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου από το 1999, οι Γερμανοί εκτιμούσαν κατά μέσο όρο ότι ήταν πλουσιότεροι κατά € 23.000 ($ 26.120) από ό, τι θα ήταν διαφορετικά, ενώ οι Ολλανδοί κατά 21.000 ευρώ (23.850 δολάρια) πλουσιότεροι. Για να συγκρίνουμε αρκεί να αναφερθεί πως οι Ιταλοί και οι Γάλλοι ήταν φτωχότεροι 74.000 ($ 84.000) και 56.000 (63.600) αντιχτοίχως.

Η έρευνα δεν περιλάμβανε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, την Ιρλανδία, λόγω έλλειψης κατάλληλων δεδομένων.

Οι συγγραφείς των μελετών Alessandro Gasparotti και Matthias Kullas δήλωσαν ότι τα περισσότερα μέλη της ευρωζώνης απολάμβαναν περιόδους κατά τις οποίες η νομισματική ένωση είχε καθαρά θετικό πρόσημο, αλλά αυτές δεν υπερέβαιναν-το νατίθετο για την ακρίβεια- τις περιόδους κατά τις οποίες κλωνιζόταν ανάπτυξη. Η Ελλάδα ήταν μερική εξαίρεση, πρόσθεσαν.

«Τα πρώτα χρόνια μετά την εισαγωγή του , η Ελλάδα κέρδισε εξαιρετικά από το ευρώ, αλλά από το 2011 υπέστη τεράστιες απώλειες», γράφουν οι συγγραφείς της έρευνας, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου οι Έλληνες ήταν πλουσιότεροι κατά190 € .

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εφόσον οι χαμένες χώρες δεν μπορούσαν πλέον να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας τα νομίσματά τους, έπρεπε να διπλασιάσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Ισπανία τονίστηκε ως μια χώρα που ήταν σε καλό δρόμο για να διαγράψει το έλλειμμα ανάπτυξης που είχε δημιουργήσει από την εισαγωγή του ευρώ.

"Από το 2011, η ένταξη στο ευρώ έχει οδηγήσει σε μείωση της ευημερίας. Οι απώλειες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 2014. Έκτοτε, μειώνονται σταθερά ", ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές