Ελληνοτουρκικά

Αποδεχόμαστε τετελεσμένα στη Θράκη; - Ο γιος του Σαδίκ στο δείπνο Τσίπρα-Ερντογάν - Καμία αντίδραση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό!

Τι συμβαίνει στη Θράκη; Αποδεχόμαστε τετελεσμένα και ανοίγουμε ορθανοιχτά τον δρόμο στον Ρ. Τ. Ερμτογάν να αλωνίζει στη Θράκη; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι, όμως οι χθεσινές δηλώσεις και κινήσεις μάλλον αυτό δείχνουν.

Ακούσαμε τον Ερντογάν να λέει χθες: «Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ελληνες που ζουν στην Τουρκία δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Συζητήσαμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια στάση», υπογράμμισε. Και συνέχισε: «Θα έχουμε διάλογο και για τα θρησκευτικά θέματα και μαζί θα βρούμε λύσεις».

Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι απάντησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γνωρίζουμε όμως τι δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, όπου διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις με κατεύθυνση την μουσουλμανική μειονότητα Δυτικής Θράκης θα συνεχιστούν.

Αγνοεί ο πρωθυπουργός, ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά μειονότητα στην Ελλάδα; Αγνοεί ο πρωθυπουργός ότι τη συνθήκη της Λωζάννης;

Έτσι λοιπόν, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που οργανώθηκε το δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το χρησιμοποίησε για να στείλει τα μηνύματά του.

Στις πολυτελείς αίθουσες του προεδρικού Μεγάρου εκτός της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία περιλαμβάνονταν η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα, οι υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Στέλιος Πιτσιόρλας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο πρέσβης της χώρας στην Άγκυρα και μερικοί ακόμη υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν είχε προσκληθεί μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τρεις ομογενείς από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Σμύρνη, αλλά σχεδόν σαράντα ακόμη άτομα σε μια ετερόκλητη σύνθεση, που περιλάμβανε από τον καλαθοσφαιριστή Κώστα Σλούκα που παίζει στη Φενέρμπαχτσε, μέχρι και δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες που συνδέονται με την Ελλάδα.

Η δυσάρεστη έκπληξή ήταν ότι στους προσκεκλημένους ήταν και ο γιος του Αχμέτ Σαδίκ, του συμβόλου του τουρκισμού στη Θράκη, Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος όχι μόνο δραστηριοποιείται στα μειονοτικά στη Θράκη αλλά έχει αναπτύξει με ισχυρή στήριξη πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση την Τουρκία αλλά και με επενδύσεις κυρίως στη Ροδόπη, αναφέρει το liberal.

Μια πρόσκληση που έχει ξεκάθαρο συμβολισμό εκ μέρους του κ. Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μειονοτικό λέγοντας ότι έθεσε στον κ. Τσίπρα τα «προβλήματα των αδελφών του στην Ελλάδα».

Εξάλλου στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είχε φροντίσει να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις που δημιουργούνται κάθε τόσο στην Αθήνα, ότι ο Τούρκος ηγέτης θα ξεκινήσει τις... κινήσεις καλής θέλησης με την ανέξοδη για τον ίδιο επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, καθώς με τρόπο απαράδεκτο έσπευσε ενώπιον του πρωθυπουργού να συνδέσει το θέμα της Θεολογικής Σχολής με την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη...

Παράλληλα, οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να καλύψουν το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις δυο χώρες σε κρίσιμα ζητήματα.

Η εμμονή του κ. Ερντογάν με την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών, τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει τα ζητήματα της έντασης στο Αιγαίο, των απειλών πολέμου και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά και το Κυπριακό ήταν ζητήματα που οι διαφορές κάθε άλλο παρά γεφυρώθηκαν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά σε θέματα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και μόνο στο Κυπριακό αρκέστηκε να δηλώσει ότι υποστηρίζει λύση που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων...

Εξάλλου την αναφορά στα ζητήματα αυτά είχαν αναλάβει να κάνουν τις προηγούμενες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ και μόλις την παραμονή της επίσκεψης το «δεξί χέρι» του Τούρκου προέδρου ο Ιμπραήμ Καλίν.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν προσπάθησαν να δώσουν μηνύματα ενθαρρυντικά, με γενικές δηλώσεις περί επίλυσης των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο καθώς και για συνεργασία στη λεγομένη θετική ατζέντα. Όμως η καχυποψία που υπάρχει, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, η επιθετικότητά της δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ευχολόγια ή μόνο με κάποιες συναντήσεις. Όσο χρήσιμες είναι, μπορεί να κρύβουν πολλά μυστικά. Μιας και οι κ.κ. Ερντογάν και Τσίπρας συναντήθηκαν εντελώς μόνοι, παρουσία μόνο ενός διερμηνέα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ