Πολιτική

Απεγνωσμένες προσπάθειες! Για 10η ημέρα ψάχνουν λύση για να έχει ΚΟ ο Καμμένος

Απεγνωσμένες προσπάθειες κάνει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ώστε να διατηρήσει «εν ζωή» την κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου.

Ο λόγος είναι προφανής. Ο πρώην υπουργός Άμυνας συμπεριφέρεται τις τελευταίες εβδομάδες σαν «απασφαλισμένη χειροβομβίδα», και κανείς δεν μπορεί να ξέρει, τι μπορεί να πει και τι μπορεί να αποκαλύψει σε μια επόμενη συνέντευξή του. Ο ίδιος άλλωστε έχει προειδοποιήσει. Αν του στερήσουν την ΚΟ και συνεπώς και την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού, «η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να κάνει παρέλαση».

Η τελευταία προσπάθεια να διασωθεί ο Πάνος Καμμένος και η ΚΟ των ΑΝΕΛ ήταν η απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής, με τρόπο που να ευνοεί τον Πάνο Καμμένο.

Να θεωρηθεί δηλαδή ότι εφόσον μια κοινοβουλευτική ομάδα έχει συγκροτηθεί μετά τις εκλογές, ο επικεφαλής της παραμένει αρχηγός, όσοι βουλευτές κι αν του φύγουν. Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, ότι ΚΟ νοείται μόνο εφόσον υπάρχουν 5 βουλευτές και αυτοί εκλεγμένοι με το κόμμα και όχι από μεταγραφές από άλλα κόμματα.

Η επιχείρηση έδειχνε ότι είχε πιθανότητες να πετύχει, αλλά σκόνταψε στις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε και στην άρνηση του Σταύρου Θεοδωράκη, του έτερου που θα ήταν ωφελημένος από τη ρύθμιση, να συναινέσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση και ζήτησε επιτακτικά από τον πρόεδρο της Βουλής, να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή, ούτε καν «στα σημεία στίξης του Κανονισμού». Για να μην τον κατηγορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι εκβιάζεται.

Η υπόθεση εστάλη για γνωμοδότηση στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής, που επιβεβαίωσε την κρατούσα άποψη. Γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον αύριο ο Πάνος Καμμένος προσχωρήσει στην διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου, που έχει ήδη ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και αύριο θα ψηφίσει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η ΚΟ των ΑΝΕΛ διαλύεται και ο Πάνος Καμμένος λογίζεται πλέον ως ένας απλός, ανεξάρτητος βουλευτής.

Όμως και πάλι ο Νίκος Βουτσης δεν έκλεισε χθες την κουβέντα και άφησε την υπόθεση σε εκκρεμότητα.

«Υπάρχει αύριο (σ.σ. δηλαδή σήμερα) ολόκληρη η ημέρα, ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετέ το, το ξαναείπα. Αφήσαμε χρόνο ώστε να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».

Το γιατί ο πρόεδρος της Βουλής αγωνία για το αν ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει το status του πολιτικού αρχηγού είναι προφανές. Το αν αυτό συνάδει με τις θεσμικές αρμοδιότητες του προέδρου της Βουλής είναι λιγότερο προφανές.

Πάντως δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί πάσει θυσία να εξευμενίσει τον Πανο Καμμένο και να διασώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ούτε είναι η πρώτη φορά.

Ολόκληρο το επιτελείο του Μαξίμου, από τη στιγμή που αποχώρησε ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση, έχει βάλει τα δυνατά του ώστε να βρει λύση. Άλλωστε ο πρώτος που ανακοίνωσε την πρόθεση της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, δεν ήταν ο πρόεδρος της Βουλης Νίκος Βούτσης.

Ως ο μοναδικός αρμόδιος. Ήταν ο Δημήτρης Τζανακοπουλος, στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Ακολούθησε η άτυπη προσχώρηση των «προθύμων» στο κοινοβουλευτικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιστολές που έστειλαν στον Νίκο Βούτση, ενημερώνοντας ότι πλέον οι ψήφοι τους θα πρέπει να υπολογίζονται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας, ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου που έρχεται για ψήφιση. Κάτι σαν λευκή επιταγή.

Και πάλι η «πρωτότυπη» λύση που βρέθηκε, μπορεί να ήταν λύση «κουρελού» για την αντιπολίτευση, αλλά επέτρεπε να σωθούν τα προσχήματα. Οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουραρις, μπορούσαν να είναι ταυτόχρονα μέλη του μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του Πάνου Καμμένου. Και ο κ. Καμμένος να παραμένει πολιτικός αρχηγός στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Την ίδια εφευρετικότητα και προσαρμοστικότητα έδειξε άλλωστε και ο Πάνος Καμμένος. Μπορεί αύριο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος να διαγραφεί γιατί θα ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αλλά για την ψήφο του υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Καμμένος έδειξε κατανόηση. Και ανοχή. Όπως έδειξε ανοχή και στην ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Ζουράρις. Διατήρησε έτσι τυπικά την ΚΟ του ομάδα.

Σήμερα πάντως η υπόθεση φθάνει στο τέλος της. Οι προσπαθείς του Μαξίμου να διασώσει τον πρώην κυβερνητικό εταίρο εξαντλούνται. Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, όπως η επιστροφή στις τάξεις της ΚΟ των ΑΝΕΛ ενός εκ των διαγραφέντων από το κόμμα όπως ο Νίκος Νικολόπουλος, πράγμα απίθανο, η αν δεν προχωρήσει ο Νίκος Βούτσης σε μια κοινοβουλευτική πιρουέτα, ερμηνεύοντας τον Κανονισμό σε αντίθεση με την γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής, και ο Πάνος Καμμένος διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, η ιστορία των Ανεξάρτητων Ελλήνων παίρνει τέλος. Τουλάχιστον σε αυτήν την Βουλή.

Σημειώνεται πάντως ότι εφόσον ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί (και δεν διαγραφεί, που επισύρει αυτόματα την διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ), τη θέση του παίρνει ο Τέρενς Κουίκ, που έχει εδώ και καιρό διαρρήξει τις σχέσεις του με τους ΑΝΕΛ. Αν ο κ. Κουίκ δεν δηλώσει ανεξάρτητος, τυπικά προσμετράται στους ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος παραμένει πολιτικός αρχηγός. Αλλά το σενάριο παραείναι μακιαβελικό. Εκτός κι αν κάτι τέτοιο έχει υπόψιν του ο Νίκος Βούτσης και ζήτησε από τους δημοσιογράφους υπομονή για τις σημερινές εξελίξεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...