Υγεία

Αντικαπνιστική εκστρατεία: Ο αγώνας της Ελλάδας στο μικροσκόπιο της Ευρώπης

Πρόκειται για ένα αρκετά ευαίσθητο θέμα. Οι νόμοι μπορεί να ψηφίζονται αλλά δύσκολα εφαρμόζονται.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμβολή του στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου και την απαγόρευση του καπνίσματος, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π.Παυλόπουλος, στον Ευρωπαίο επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, V. Antiukaitis, τον οποίο δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη των Ευρωπαίο επίτροπο για την επιτυχία, με την οποία φέρει σε πέρας την αποστολή του, αλλά και, όπως είπε, «για τη συμβολή σας στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου γενικώς, ιδίως, αναφορικά με την απαγόρευση του καπνίσματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι με την εισήγηση του V. Antiukaitis, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει «την εξαιρετική πρωτοβουλία του καθηγητή, κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, για την ενημέρωση των νέων ανθρώπων, και κυρίως των μαθητών, ως προς τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται το κάπνισμα. Πρωτοβουλία, η οποία έχει ήδη σημαντικά και απτά θετικά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο V.Antiukaitis, που μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, στην σύντομη παρέμβασή του, τόνισε:
«Ο καθηγητής κ.Μπεχράκης είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και ηγετική μορφή όσον αφορά την προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου. Καθώς ξέρετε, ο καπνός και τα καπνικά προϊόντα είναι ένας δολοφονικός παράγοντας. Όλοι γνωρίζουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνού και του καπνίσματος. Είναι σημαντικό να διαχέεται αυτή η γνώση προς την κοινωνία, να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία έχει επίγνωση των κινδύνων ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε και να προλάβουμε τον καρκίνο».

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, τόνισε πως είναι μια ευκαιρία «για όλους εμάς να δείξουμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα, ότι είμαστε εδώ για να συνεργασθούμε όλοι, κυβερνήσεις, φορείς της ΕΕ και οι κοινωνίες. Τούτου λεχθέντος, να επισημάνω ότι εδώ, στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είναι αυξημένο το ποσοστό των καπνιστών και, αντιστοίχως, είναι αυξημένος ο αριθμός των νοσούντων από καρκίνο του πνεύμονα αλλά και λοιπές μορφές καρκίνου, εξ ού και επιβάλλεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να συνεργασθούμε για να καταπολεμήσουμε το κάπνισμα και τον καρκίνο».

Τέλος, αναφέρθηκε στην παράνομη διακίνηση καπνού, που έχει αρνητικές επιπτώσεις και είναι επιβλαβής τόσο για την εθνική οικονομία, καθώς μειώνει και τα δημόσια έσοδα, αλλά, εν τω μεταξύ, δεν επιτρέπει να δοθούν ποσά που προορίζονται για άλλες δαπάνες. Όπως είπε, η παράνομη διακίνηση καπνού και καπνικών προϊόντων ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Θα πρέπει να τονίσω εδώ ότι υπάρχει το σχετικό Πρωτόκολλο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κυκλοφορίας καπνού και καπνικών προιόντων, ένα Πρωτόκολλο που αναμένεται λίαν συντόμως να υιοθετηθεί. Και θα ήθελα να σας παροτρύνω να ενθαρρύνετε την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου:

Πρώτον, να υιοθετήσει το Πρωτόκολλο, να το επικυρώσει και, κατόπιν, να το θέσει σε εφαρμογή. Επίσης, να σημειώσω ότι από 20ής Μαΐου του τρέχοντος έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, ένα σύστημα εντοπισμού παράνομων προϊόντων καπνού. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η επικύρωση του συγκεκριμένου Πρωτοκόλλου και, κατόπιν, η εφαρμογή του, πρόκειται να βελτιώσει τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης, γεγονός που θα έχει επωφελείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ