Κόσμος

Αναχαιτίστηκε Iνδικό στρατιωτικό αεροσκάφος στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τη Γραμμή Ελέγχου στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ και «έριξε μέρος από το φορτίο» του, αφού η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε κατεπείγουσα απογείωση καταδιωκτικών τα οποία το αναχαίτισαν. Σύμφωνα με τον στρατό του Πακιστάν, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

«Ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος εισέβαλε στον τομέα της Μουζαφαραμπάντ», τόνισε ο υποστράτηγος Άσιφ Γαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος σε μια περιοχή στο τμήμα του Κασμίρ που ανήκει στο Πακιστάν.

Πρόσθεσε πως αφού «αντιμετώπισε την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν», το ινδικό μαχητικό προχώρησε στη «βιαστική ρίψη» μέρους «του φορτίου» του καθώς «διέφευγε», κι ότι το φορτίο αυτό κατέπεσε «κοντά στην Μπαλακότ». «Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές», διευκρίνισε ο υποστράτηγος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία πληροφορία» για το επεισόδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο στρατός του Πακιστάν.

Η πόλη Μπαλακότ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα του Πακιστάν, απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών, που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947 και την ανεξαρτησία τους από την αποικιακή δύναμη, τη Βρετανία.

Η καταγγελία του Ισλαμαμπάντ περί παραβίασης του εναέριου χώρου του σημειώνεται καθώς η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν -- δύο χώρες που διάκεινται εχθρικά η μια έναντι της άλλης και διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια -- κλιμακώνεται, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν 40 ινδοί χωροφύλακες, ενέργεια που αποδόθηκε σε εξτρεμιστική οργάνωση που εφορμά στο ινδικό έδαφος από το Πακιστάν. Το Νέο Δελχί επέρριψε την ευθύνη στο Ισλαμαμπάντ. Η κυβέρνηση του Πακιστάν αρνείται ότι διαδραμάτισε οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση.

Οι βολές πυροβόλων και οι ρίψεις όλμων κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου είναι συχνές τα τελευταία χρόνια· η ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων συνεχίζει να σιγοβράζει. Όμως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι μάλλον σπάνιες.

Το 2016, έπειτα από άλλη μία πολύνεκρη επίθεση εναντίον των σωμάτων ασφαλείας της Ινδίας στο Κασμίρ, το Νέο Δελχί είχε ανακοινώσει πως οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις πέρασαν τη Γραμμή Ελέγχου και έφεραν σε πέρας ένα «χειρουργικό πλήγμα» εναντίον βάσεων φερόμενων ως εξτρεμιστών στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ. Το Ισλαμαμπάντ είχε αντιτείνει πως δεν έγινε τίποτε το σοβαρό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ