ΗΠΑ

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι διμερείς σχέσεις είναι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, όχι σε Τραμπ και Τσίπρα

Για τις δυσκολίες στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες σε Βόρεια Ελλάδα και Βαλκάνια μίλησε ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.

Σε συνάντηση του με Ελληνες δημοσιογράφους ο κ. Πάλμερ στάθηκε στις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και αν αυτές θα αλλάξουν στο ενδεχόμενο ανάδειξης μιας άλλης κυβέρνησης στην Ελλάδα απάντησε πως «οι σχέσεις είναι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και όχι ανάμεσα στον Τραμπ και την κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι ισχυρές, υγιείς, δυναμικές και θετικές και δεν βλέπω κανένα λόγο για να αλλάξει αυτό με μία αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα». Μάλιστα χαρακτήρισε τις αλλαγές κυβερνήσεων «κάτι φυσιολογικό», προσθέτοντας «δεν νομίζω πως θα αλλάξουν με μία αλλαγή κυβέρνησης  μετά από δημοκρατικές διαδικασίες».

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πάρει καιρό 

Ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία τόνισε πως η υλοποίηση της θα πάρει πολύ καιρό και σίγουρα δεν θα είναι δεν θα είναι «ομαλή και εύκολη». Μάλιστα αναφερόμενος στο ζήτημα περί «μακεδονικής» μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με εποικοδομητικό τρόπο τα προβλήματα που θα εμφανίζονται.

Η Ρωσία  προσπαθεί να υπονομεύσει τη συμφωνία

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πάντως διαπιστώνει πως η Ρωσία είναι αυτή που εξακολουθεί να υπονομεύει τη συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Αμερικανού αξιωματούχου «η Μόσχα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί απειλητική γλώσσα για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». Εκανε λόγοα για πιοθανούς μηχανισμούς προπαγάνδας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσω social media, αλλά και μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ κατονομάζοντας  RT (Russia Today) και το Sputnik. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε «Θέλουν να δημιουργήσουν ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, να προκαλέσουν διαφωνίες. Προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν ώστε να δουν τη Συμφωνία αν όχι να αποτυγχάνει, να καθυστερεί η υλοποίηση της και να επιβραδύνεται η εφαρμογή της».

Επενδύσεις στην πρωτεύουσα των Βαλκανίων

«Στους επενδυτές δεν αρέσει τίποτα περισσότερο από τη σταθερότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας και τις οικονομικές προοπτικές που κατά τη γνώμη του διανοίγονται μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Οι επενδυτές αυτό που προτιμούν περισσότερο είναι η προβλεψιμότητα και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τους την προσφέρει μαζί με την ασφάλεια, ώστε να λάβουν τις αποφάσεις για το που θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους και τι θα πρέπει να περιμένουν θα πρέπει να περιμένουν από τις επενδύσεις τους», είπε ο κ.Πάλμερ.
Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα προσφέρει τη σταθερότητα που χρειάζεται για τους διεθνείς επενδυτές και αυτό θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο όταν ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλέσει τη Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα των Βαλκανίων». «Για ένα διεθνή επενδυτή με πολλά χρήματα που ψάχνει ένα μέρος να επενδύσει τα λεφτά του και θέλει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της βαλκανικής αγοράς, το πιο ελκυστικό μέρος θα είναι η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα των Βαλκανίων» και πρόσθεσε «έχει τις υποδομές, τις διασυνδέσεις, εύκολη πρόσβαση και τώρα πολιτικές σχέσεις που καθιστά εφικτή την κεφαλαιοποίηση των ευκαιριών και των επενδύσεων».

Δεν γνωρίζω κάτι για νέες στρατιωτικές βάσεις  

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων είτε στην Ελλάδα, είτε σε χώρα των Βαλκανίων απάντησε πως «υπάρχουν ήδη βάσεις, όπως στη Σούδα και το Κόσοβο. Για καινούργιες βάσεις δεν γνωρίζω κάποιο τέτοιο σχεδιασμό».

«Συγκρατημένα αισιόδοξος για το Κυπριακό»

Ο Μάθιου Πάλμερ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος υπό τον ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μάλιστα ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ και στις συνομιλίες που διεξάγει και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα, για τη διευθέτηση του Κυπριακού, είπε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Δεν υποστηρίζουμε αλλαγή συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια»

Ερωτηθείς για τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου είπε πως η ομαλοποίηση τους θα αναδιαμορφώσει την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Με αυτόν τον τρόπο τόνισε πως θα ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο στη Σερβία και την ευρωπαϊκή προοπτική για το Κόσοβο και συμπλήρωσε πως αίρει την πιο σημαντική πηγή επιρροής της Ρωσίας στη Σερβία και θα ελευθερώσει το Βελιγράδι να επιδιώξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας παράλληλα: «Δεν λέμε ότι δεν μπορούν να συζητήσουν οριοθέτηση των συνόρων. Εάν αυτό είναι μέρος μιας συνολικής συμφωνίας, θα το εξετάσουμε προσεκτικά». Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...