Ελληνοτουρκικά

Αμήχανος ο Τσίπρας μπροστά στον Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση - Κράτησε δύο ώρες - Δείτε βίντεο

(Νεότερη ενημέρωση 3)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο ώρες.

Αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=9nFELCfzHkU

(Νεότερη ενημέρωση 2)

Μία εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν κολακεύει τη χώρα δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πρώτες εικόνες πριν το ξεκίνημα της συνάντησης μιλούν από μόνες τους. Ο Α. Τσίπρας με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ ο Ρ. Τ. Ερντογάν με την στάση του σώματος δείχνει πως βρίσκεται σε θέση ισχύος.

Όλα έχουν την σημασία τους στις διπλωματικές επαφές, ακόμα και η στάση του σώματος.

Σφιγμένα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες από τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο -Φωτογραφία: Presidential Press Service via AP, Pool

 

(Νεότερη ενημέρωση1)

Άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσγειώθηκε το μεσημέρι στην Άγκυρα ξεκινώντας την διήμερη επίσκεψή του στην γειτονική χώρα σε μία περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής», έγραψε λίγο μετά την άφιξή του, στο Twitter, o κ. Τσίπρας.

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία. Το πρωί η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έχουν λάβει άσυλο στην χώρα μας, προσφέροντας αμοιβή 700.000 ευρώ για τον καθένα.

Χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν έθεσε στην ατζέντα την φερόμενη «τουρκική μειονότητα» και το θέμα των νησιών και του Αιγαίου.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού του, που περιλαμβάνει επίσκεψη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

 

(Αρχικό κείμενο)Στην Άγκυρα έφθασε στις 15:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα.

Στο πλευρό του πρωθυπουργού και η σύζυγός του Περιστέρα Μπαζιάνα.

https://www.youtube.com/watch?v=7kjBmZ0TNtk

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Στις 15:30 ώρα Ελλάδας έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Αγκυρα. Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος. Τον Αλέξη Τσιπρα συνόδευε και η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα.
Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία
16:00 ‘Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι.
16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
19:30 Δείπνο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

ENTONH ANΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ

«Mε την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα. Αύριο θα έχουμε μια πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, τον TAP, τον Turkısh Stream, την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, τη μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματά τους. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Οι δηλώσεις που έκανε ο κύριος Τσίπρας στο πρακτορείο Ανατολή πριν έρθει μας χαροποιούν. Αυτό δείχνει πως έχουν καλή και θετική πρόθεση. Πιστεύουμε πως θα μιλήσουμε σε αυτά τα πλαίσια», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Καλίν.

Όμως, ανέφερε παράλληλα πως «η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη Θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα» και επανέλαβε την θέση της Αγκυρας πως «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο από όποιον και να γίνει». Ο ίδιος υποστήριξε πως, για να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, πρέπει οι φυσικοί πόροι να ανακαλυφθούν και να γίνει η εκμετάλλευσή τους ισότιμα.

Ο Καλίν -για τον οποίο ο Ερντογάν έχει πει πως, όταν δεν μιλάει ο ίδιος, θα πρέπει να ακούν τον εκπρόσωπό του- τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκλωβιστεί στη Μεσόγειο. «Η Τουρκία σήμερα στην περιοχή της Κύπρου πραγματοποιεί έρευνες στις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί, προβλέπουμε πως θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις. Δεν θα δεχθούμε καμία ενέργεια που έχει στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...