Κύπρος

Αδιαπέραστη «ασπίδα» στην Α.Μεσόγειο: Κίνηση-ματ του Ισραήλ με το FIR Λευκωσίας - Στριμωγμένη στα «σχοινιά» η Άγκυρα

Ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα διαχείρισης μέρους του FIR Λευκωσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ οδεύει σε λύση, με πιθανή επέκταση του ισραηλινού FIR πάνω από την Κύπρο, μαζί με όλα όσα σημαίνει μια τέτοια κίνηση για την ασφάλεια του νησιού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Έχουμε ναι μεν συζητήσεις, αλλά και σενάρια πάνω στο τραπέζι στο πλαίσιο μελέτης λύσεων, ώστε να αρθούν πριν το επόμενο καλοκαίρι οι μεγάλες καθυστερήσεις που προκαλούνται σε πολιτικές πτήσεις του Ισραήλ.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Σχεδόν όλες οι πτήσεις των αεροσκαφών που απογειώνονται από αεροδρόμια του Ισραήλ, σχεδόν αμέσως μετά την απογείωσή τους εισέρχονται στο FIR Λευκωσίας. Οι μικρές δυνατότητες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας των αρχών της Κύπρου, προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες αυξάνονται δραματικά κατά τη θερινή περίοδο.

Ανακοίνωση της κυπριακής πολιτικής αεροπορίας

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», στο οποίο γίνεται αναφορά σε θέματα που αφορούν το FIR Λευκωσίας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

  1. Στα πλαίσια της διαχρονικά εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και των αντίστοιχων Αρχών του Ισραήλ, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο αναδιάρθρωσης του FIR του Tel-Aviv, που αποσκοπεί στη διαχείριση της αυξανόμενης αεροπορικής κίνησης από και προς το Ισραήλ.
  2. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας από και προς τον Εναέριο Χώρο του Ισραήλ αναπόφευκτα επηρεάζουν τη ροή της εναέριας κυκλοφορίας στον νότιο τομέα του FIR Λευκωσίας που συνορεύει με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, το Τμήμα βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις αντίστοιχες αρχές του Ισραήλ όσο και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Eurocontrol, για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών διευθετήσεων και διαδικασιών για την ασφαλή, εύρυθμη και αποδοτική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

Πληροφορίες φέρουν την επέκταση του FIR του Ισραήλ προς την Κύπρο με παράλληλη κάλυψη από όλα τα ισραηλινά α/α συστήματα, κάτι όμως που θα προκαλέσει την τουρκική οργή μιας και οι Ισραηλινοί θα γειτνιάζουν με περιοχές των κατεχομένων στις οποίες διέρχονται τουρκικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε ανακοίνωση για το θέμα κατά την πάγια τακτική της.

Αυτό που γίνεται σαφές μετά την σύνοδο των 7 χωρών της Α. Μεσογείου για το φυσικό αέριο είναι ότι η Τουρκία περικυκλώνεται συνεχώς από ΗΠΑ-Ισραήλ και αυτό είναι σε γνώση της Άγκυρας, η οποία θα αντιδράσει άγρια κάποια δεδομένη στιγμή.

Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός πρόεδρος κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, τόνισε την ισχυρή αμυντική σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, στο πλαίσιο των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρόιβεν Ρίβλιν στην Λευκωσία.

Ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε για μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη σε ποικίλους τομείς, ειδικά την συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

«Αξιολογούμε τη συνεργασία μας με Ισραήλ και Ελλάδας ως μείζονος στρατηγικής σημασίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση συγκρούσεων στην περιοχή», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος .

«Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο του Ισραήλ ότι η Κύπρος είναι ένας ασφαλής και προβλέψιμος φίλος» είπε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή όπως και η Κύπρος.

Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ένα πολύ ισχυρό άξονα και μια υπολογίσιμη συμμαχία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην Α.Μεσόγειο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ