Υγεία

Ήρθε η μεγάλη ώρα να αφήσουμε πίσω την χημειοθεραπεία στην μάχη με τον καρκίνο;

Χθες ήταν παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.

Μία από τις μεγαλύτερες επικρίσεις σχετικά με την τρέχουσα προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου είναι η χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με τους επικριτές η μέθοδος μοιάζει σαν να βάζει κάποιος μια βόμβα σε ένα χωριό αντί να ξεχωρίσει τα σπίτια των κακών . Οι πολεμικές μεταφορές είναι αδύνατο να αποφευχθούν όταν συζητάμε για τον καρκίνο: Είναι μια επίθεση στο σώμα.

Η χημειοθεραπεία είναι ένας όρος ομπρέλα με πολλές δόσεις και φάρμακα.  Το ανοσοποιητικό χρειάζεται σοβαρή ανοικοδόμηση μετά από αυτό.

Ενώ υπάρχουν πολλές εφαρμογές και επιπλοκές που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία, ο κοινώς κατανοητός μηχανισμός είναι η παραλυτική του μυελού των οστών, η οποία οδηγεί σε μικρότερες ποσότητες κόκκινων και λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μαζί με την καταστολή και την παύση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, πολλά σημαντικά κύτταρα καταστρέφονται. Σε πολύ επιθετικούς καρκίνους, τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών καταστρέφονται και πρέπει να αντικατασταθούν.

Δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο για την αναζήτηση καλύτερων μέσων για την καταπολέμηση αυτής της νόσου. Μια νέα πορεία δράσης δείχνει ότι μια μέρα, και η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι μια πρακτική του παρελθόντος.

Όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, ερευνητές του Northwestern University ανακάλυψαν ένα γενετικό "κώδικα θανάτου" που θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την καταστροφή καρκινικών κυττάρων χωρίς την λογική της "χημειοθεραπείας" δηλαδή να "ψεκάσουν και να προσευχηθούν".

Το πιο δύσκολο μέρος της έρευνας για τον καρκίνο μέχρι τώρα έχει βρει έναν τρόπο να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάσει τα υπόλοιπα δίκτυα του σώματος. Το 2017, μια ομάδα με επικεφαλής τον Marcus E. Peter, καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής του Northwestern, ανακάλυψε ότι κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει έναν μοναδικό κώδικα που μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο. Ωστόσο, η ομάδα του δεν μπορούσε να βρει πώς να αλλάξει τον κώδικα.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο κώδικας είναι διαθέσιμος ως πληροφορία σε ριβονουκλεϊνικό οξύ, ή RNA και microRNAs. Τα μικρά μόρια RNA μπορούν να καταστρέψουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα, μια διαδικασία που η χημειοθεραπεία προορίζεται να ενεργοποιήσει.

Με τη δοκιμή αυτής της μεθόδου σε τέσσερις κυτταρικές σειρές, δύο ανθρώπους και δύο ποντίκια, η ομάδα εντόπισε πάνω από 700 στόχους που οδηγούσαν σε πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα χημειοθεραπείας σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα εν μέρει προκαλώντας την απελευθέρωση ενός τοξικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των mRNA που καταστέλλουν τον όγκο. Με τη στοχοθέτηση αυτού του συγκεκριμένου μηχανισμού, πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν αυτήν την ενέργεια χωρίς τις επιπλοκές που προκαλούν τα σημερινά γονιδιοτοξικά φάρμακα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ