Εκκλησία

Ένωση Κληρικών Κρήτης: «Με καίει που η Ελλάδα θα είναι ουδέτερη θρησκευτικά» - Δείτε το βίντεο

Η θρησκευτική ουδετερότητα της Ελλάδας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Βασικά χαρακτηριστικά της πατρίδας ήταν η θρησκεία και η γλώσσα. Η σημερινή κυβέρνηση μάχεται να εξαφανίσει την ιστορία και την θρησκεία και κατ' έκταση το ελληνικό έθνος.

Απογοητευμένος και πικραμένος για την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που βάλουν κατά της θρησκείας και του ανθρώπου, παράλληλα με το μισθολογικό των ιερέων ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος της Ένωσης Κληρικών Κρήτης, μιλώντας στον 98.4 μετά και τη συνάντηση των Ιεραρχών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, της Κρήτης και του Συνδέσμου κληρικών Ελλάδος με τον Υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Ιερέας αναφέρει πως το θέμα της ουδετερότητας τον καίει και για το μισθολογικό πως δεν έχει αλλάξει κάτι από τον αρχικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης που απλά αναδιπλώθηκε και τον παρουσιάζει διαφορετικά.

Η Ένωση Κληρικών Κρήτης μάλιστα, που με τη Βοήθεια του νομικού της Αρχιεπισκοπής από σήμερα επιχειρεί να μεταφράσει τα όσα γραπτά αναφέρονται επισημαίνει ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Την Αθήνα πάντως Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος μιλούν για πλήρη σύμπνοια αναφορικά με τις απόψεις και τη γραμμή τους.

Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών, τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου.

Οι ιεράρχες επίσης αποφάσισαν να συζητούν με τον υπουργό μόνο θρησκευτικά θέματα και θέματα που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία και να μην αναφερθούν καθόλου στο μισθολογικό θέμα, το οποίο παραμένει κόκκινη γραμμή.
«Περιορισμένη και άτολμη» χαρακτηρίζει ο Νίκος Φίλης την πρόταση της κυβέρνησης για το άρθρο 3 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ουδετερότητας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Δεν θέλουμε θρησκευόμενο κράτος και πολιτευόμενη εκκλησία, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός παιδείας.
Για «αμοιβαία επωφελή» κι ιστορική συμφωνία κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας Κωστας Γαβρόγλου.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι ο διάλογος που διεξάγεται «θα δώσει πειστικές απαντήσεις στην παραπληροφόρηση που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα».

Ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, εκτιμά ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση βελτιώνει ουσιωδώς τη σημερινή κατάσταση, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.α.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση της διμερούς συμφωνίας».

Διευκρινίζει, επίσης, ότι στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που ιδρύεται, «θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών».

https://www.youtube.com/watch?v=4Kj6MaGOe0k

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ