Σκοπιανό

Ένταση στη Βουλή: Τι συμβαίνει με το πρωτόκολλο ένταξης της πΔΓΜ στο ΝΑΤΟ


Μετά την ψήφιση της αλλαγής ονόματος, έρχεται νέο κύμα αντιδράσεων αναφορικά με το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΔΓΜ στο ΝΑΤΟ.

O Πάνος Καμμένος ζήτησε από το προεδρείο να διεξαχθεί ψηφοφορία για τον τρόπο συζήτησης και ψήφισης του πρωτοκόλλου, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών καθώς η χώρα εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερεθνικούς οργανισμούς.

Με ενστάσεις επί της διαδικασίας αλλά σε κλίμα ηπιότερο από αυτό που επικράτησε στις συνεδριάσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για το Πρωτόκολοο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Η αρχή έγινε από τον Πάνο Καμμένο που ζήτησε από το προεδρείο να διεξαχθεί ψηφοφορία για τον τρόπο συζήτησης και ψήφισης του πρωτοκόλλου, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών καθώς η χώρα εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερεθνικούς οργανισμούς.

Δείτε live

Το σύνολο των κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής διαφώνησε με την πρόταση του προέδρου των ΑΝΕΛ. Μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε ότι ο κ. Καμμένος επιχειρεί να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν αυτός που το καλοκαίρι επέτρεψε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης ο Θανάσης Παπφίλης από το ΚΚΕ υποστήριξε πως όταν ο κ. Καμμένος ως υπουργός Εθνικής Αμυνας εκχωρούσε νέες βάσεις στις ΗΠΑ δεν ζητούσε την αυξημένη έγκριση της Βουλής.

«Η σημερινή κύρωση έχει μια διαφορά από την προηγούμενη. Για την συγκεκριμένη πρέπει να λάβουμε υπόψη το αρ 28 του Συντάγματος γιατί μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα. Παύει να έχει συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους σύμφωνα με το καταστατικό του ΝΑΤΟ. Αρα η συγκεκριμένη κύρωση αφορά συνθήκη παραχώρησης κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία η διαδικασία. Σύμφωνα με το άρ 28 Συντάγματος απαιτείται στην Ολομέλεια ψήφος από 180 βουλευτές. Το θέτω στην επιτροπή θα το θέσουμε και στην Ολομέλεια ως ένσταση αντισυνταγματικότητας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε ότι θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία καθώς το ίδιο είχε γίνει και με το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. «Η προϋπόθεση μπαίνει όταν η χώρα μας εισέρχεται σε οργανισμούς και εκχωρεί δικαιώματα».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε «το ίδιο θέμα είχε τεθεί και στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση της Συμφωνίας» και εξήγησε ότι η κανονική διαδικασία είναι μονόδρομος.

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε «ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να μπλοκάρει την διαδικασία τον περασμένο Ιούνιο. Δεν το έκανε. Εξ αιτίας της στάσης του χάθηκε η ευκαιρία να εμποδιστεί η Συμφωνία στις Πρέσπες».

Ο κ. Καμμένος επιχειρώντας να «θερίσει» πολιτικά οφέλη σχολίασε πως «όλοι εκτός Χ.Α. ακολούθησαν την «γραμμή» της ΝΔ που ανάβει λαμπάδες όπως και ο πύραυλος Κουμουτσάκος όπως τον έλεγε ένας γνωστός μου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...