Κόσμος

Χοντραίνει το παιχνίδι! Η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει ηλιακό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο διάστημα

Χοντραίνει το διαστημικό παιχνίδι...

Η Κίνα οδηγεί την ώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας σε νέα ύψη, κυριολεκτικά, αφού οι επιστήμονες της χώρας αποκάλυψαν σχέδια για την κατασκευή και την εκτόξευση σε τροχιά ενός διαστημικού ηλιακού σταθμού που θα μπορούσε να αντλεί τις ακτίνες του ήλιου 24 ώρες  επί 7 ημέρες την εβδομάδα, αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ.

Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει ένα πρώιμο πειραματικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Τσονγκίνγκ, σύμφωνα με το The Sydney Morning Herald.

Ο διαστημικός ηλιακός σταθμός, θα μπορούσε να προσφέρει "μια ανεξάντλητη πηγή καθαρής ενέργειας για τον άνθρωπο", σύμφωνα με τον Pang Zhihao, ερευνητή της Ακαδημίας Διαστήματος της Κίνας.

Αυτή η τεχνολογία ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να παράσχει αξιόπιστη ενέργεια 99 % του χρόνου και να έχει έξι φορές την ένταση των ηλιακών εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν στη γη, λέει ο επιστήμονας.

Η Κίνα θα ξεκινήσει με τη δρομολόγηση μικρών ηλιακών σταθμών μεταξύ 2021 και 2025, ενώ ένα πιθανό επόμενο βήμα θα ήταν ένας σταθμός Megawatt που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το 2030.

Η ενέργεια από το διαστημικό ηλιακό σταθμό θα μετατραπεί σε μικροκύματα ή ακτίνες λέιζερ που θα μεταφερθούν στη γη.

Ωστόσο, το έργο έχει δύο σημαντικά εμπόδια προκειμένου να γίνει μια πρακτική λύση. Το ένα είναι το βάρος ενός διαστημικού ηλιακού σταθμού, που αναμένεται να είναι περισσότερο από το διπλάσιο του βάρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το άλλο είναι η επίδραση της ασφάλειας των ακτίνων λέιζερ ή μικροκυμάτων που αποστέλλονται στη γη.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που μελετά τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του Ήλιου στο διάστημα.

Η Caltech, για παράδειγμα, έχει το Space Solar Power Project, το οποίο έχει διερευνήσει τη χρήση των υπερσύγχρονων, πτυσσόμενων, 2D ενσωματωμένων στοιχείων. Η Caltech έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο το οποίο συλλέγει το ηλιακό φως, το μετατρέπει σε ηλεκτρική ισχύ RF και στη συνέχεια μεταδίδει ασύρματα αυτή τη δύναμη σε μια κατευθυνόμενη ακτίνα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Caltech, "Η συλλογή ηλιακής ενέργειας στο διάστημα και η μετάδοση της ενέργειας στη Γη μέσω των μικροκυμάτων επιτρέπει τη διαθεσιμότητα της γήινης ενέργειας χωρίς να επηρεάζεται ο καιρός ή η ώρα της ημέρας. Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να είναι συνεχώς διαθέσιμη οπουδήποτε στη γη. "

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ