Κόσμος

Τουρκία: Απαγορεύθηκε φιλοκουρδική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Οι αρχές στην Τουρκία απαγόρευσαν σήμερα βουλευτές της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης να πραγματοποιήσουν πορεία στην Κωνσταντινούπολη.

Η πορεία αλληλεγγύης στην Κωνσταντινούπολη είχε σκοπό την αλληλεγγύη σε μια βουλευτή που πραγματοποιεί απεργία ανεργίας με σκοπό να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του αρχηγού του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Δεκάδες αστυνομικοί με ασπίδες περικύκλωσαν τους 40 διαδηλωτές, βουλευτές και μελή του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και τους εμπόδισαν να κατέβουν στο κέντρο στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Ιστικλάλ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς και να φτάσουν στην κεντρική λεωφόρο στην Κωνσταντινούπολη, όμως αφού δεν το κατάφεραν, έκαναν δηλώσεις από την πλατεία Τακσίμ, βγάζοντας μια φωτογραφία της βουλευτή του HDP, Λεϊλά Γκιουβέν, η οποία πραγματοποιεί μερική απεργία πείνας εδώ και σχεδόν 100 ημέρες.

«Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτή της Λεϊλά Γκιουβέν, για να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη της», δήλωσε ο συμπρόεδρος του HDP Σεζάι Τεμελί. Ενώ ύστερα από καθιστική διαμαρτυρία οι διαδηλωτές διαλύθηκαν από την πλατεία στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γκιουβέν άρχισε τη μερική απεργία πείνας της στις 8 Νοεμβρίου για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ιστορικού αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Η Γκιουβέν, η οποία είχε συλληφθεί και φυλακισθεί πέρυσι επειδή είχε καταγγείλει τη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη Συρία, είχε απελευθερωθεί τον περασμένο μήνα ενώ οι υποστηρικτές της εξέφραζαν ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της. Σύμφωνα με το HDP, περισσότεροι από 300 κρατούμενοι κάνουν επίσης απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με την Γκιουβέν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...