Ιστορικές στιγμές: Ο Κιμ απαντά για πρώτη φορά σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου (βίντεο)

Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2019, 5:39 μμ

Η μετάλλαξη του Κιμ Γιονγκ Ουν – Από εκεί που δεν έδινε ποτέ συνεντεύξεις τώρα απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων


Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέπληξε τους πάντες όταν, κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, απάντησε για πρώτη φορά σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου.

Λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη συνάντησή του με τον Τραμπ ο δημοσιογράφος της Washington Post Ντέιβιντ Νακαμούρα ρώτησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη αν πιστεύει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μόλις του μετέφρασαν την ερώτηση, ο Κιμ απάντησε: «Δεν θα βγάλω πρόωρα συμπεράσματα, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που μας παρακολουθούν να περνάμε καλά, σαν μια σκηνή από ταινία φαντασίας. Μέχρι στιγμής έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και έχει έρθει η ώρα να το δείξουμε».

Στη συνέχεια ο Κιμ απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων.


Η αλληλεπίδραση του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον ξένο Τύπο αποτελεί μεγάλη αλλαγή στο στυλ σε σχέση με τη συμπεριφορά του πατέρα του Κιμ Γιονγκ- Ιλ, ο οποίος δεν έδινε ποτέ συνεντεύξεις.

Ωστόσο ο παππούς του, Κιμ Ιλ -Σουνγκ συνήθιζε να παραχωρεί συνεντεύξεις σε ξένους δημοσιογράφους τη δεκαετία του 1990, ενώ κάποιες φορές τους είχε καλέσει για ποτό στο ιδιωτικό του γιώτ.

«Είναι καινούργιο. Ακόμη κι ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ προτιμούσε τις γραπτές συνεντεύξεις, αλλά ο Κιμ Γιονγκ-Ουν απάντησε στους δημοσιογράφους απροετοίμαστος», σχολίασε ο Κοχ Γιου- Χουάν ειδικός του πανεπιστημίου της Ντονγκούκ σε θέματα Βόρειας Κορέας.

«Φαίνεται ότι έχει αρκετή αυτοπεποίθηση για να μιλήσει», πρόσθεσε.

Η προηγούμενη φορά που ξένος δημοσιογράφος είχε απευθύνει ερώτηση στον Κιμ ήταν το 2013, περίπου ένα χρόνο αφού ανέλαβε την εξουσία, στη διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ για τα 60 χρόνια από το τέλος του πολέμου στην Κορέα στις οποίες είχε προσκληθεί ο ξένος Τύπος.

Τότε δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 είχε φωνάξει προς τον Κιμ: «Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη Δύση;», χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.