Η ρωσική Gazprombank «πάγωσε» τους λογαριασμούς της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας

Δημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2019, 7:57 μμ

Για ποιον λόγο προέβη σε αυτή την κίνηση


Να «παγώσει» τους λογαριασμούς της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) αποφάσισε η ρωσική τράπεζα Gazprombank.

Η ρωσική τράπεζα σταμάτησε τις συναλλαγές με την PDVSA προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο να της επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters στέλεχος της Gazprombank.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ πολλές ξένες εταιρείες περιορίζουν την έκθεσή τους στην PDVSA μετά την επιβολή των κυρώσεων, το γεγονός ότι μια τράπεζα στενά συνδεδεμένη με το ρωσικό κράτος ακολουθεί το παράδειγμά τους είναι σημαντικό, επειδή το Κρεμλίνο ήταν μεταξύ των σταθερότερων υποστηρικτών του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Οι λογαριασμοί της PDVSA είναι αυτή τη στιγμή παγωμένοι. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να εκτελεσθούν συναλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή. Η Gazprombank δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για να προβεί σε επίσημο σχόλιο.


To Reuters μετέδωσε αυτόν τον μήνα, επικαλούμενο πηγές και ένα εσωτερικό έγγραφο, πως η PDVSA καλεί τους πελάτες των κοινών επιχειρήσεών της να καταθέτουν τις εισπράξεις από τις πωλήσεις πετρελαίου στους λογαριασμούς της στην Gazprombank, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της.

Μεταξύ των μετόχων της Gazprombank είναι η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.