Πολιτική

Η Καϊλή ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν για τη «ΣΥΡΙΖΑ Bank»

Δεύτερη επίκαιρη ερώτηση στην Κομισιόν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΣΥΡΙΖΑ bank» κατέθεσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που επισημαίνει ότι «τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής δίνονται με τα λεηλατημένα κεφάλαια των αποθεματικών των Ταμείων».

Μάλιστα, η κυρία Καϊλή σημειώνει ότι θα πρέπει να παρέμβει «και η ΕΕ και η ελληνική δικαιοσύνη εφόσον έχουμε και την τέλεση κακουργήματος με την καταγραφή συνομιλίας του Έλληνα Κεντρικού τραπεζίτη», αναφερόμενη στα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες μετά την αποκάλυψη του δανείου που έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

«Προκύπτει ότι δεν ξέρουμε από πού αρχίζει και πού τελειώνει το σκάνδαλο με την Τράπεζα Αττικής. Από το 2016 κιόλας σε σχετική μου ερώτηση είχα ρωτήσει την ΕΚΤ αν έχει εικόνα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η αποτίμηση της μετοχής που αγόρασαν τα Ταμεία ήταν παράλογα υψηλή. Κατόπιν η αξία αυτών των μετοχών εξανεμίστηκε κατά την επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώνοντας την λεηλασία στα αποθεματικά των Ταμείων που είχαν αγοράσει τις μετοχές», τονίζει η κυρία Καϊλή.

Όπως αναφέρει η ευρωβουλευτής, «είναι πασιφανές ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν πιέσεις σε υψηλό επίπεδο για να αναγκαστούν οι φορείς να βάλουν χρήματα των Ταμείων τους (ΤΣΜΕΔΕ και ΕΥΔΑΠ μεταξύ άλλων) σε μία τράπεζα που ο ρόλος της θα ήταν να διαμεσολαβεί στην μεταφορά κεφαλαίων, από τα Ταμεία προς στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ημετέρους του. Το δεύτερο ζήτημα αφορά την διοίκηση και τους λειτουργούς της Τράπεζας και τις ευθύνες που τους βαρύνουν στη δανειοδότηση αφερέγγυων δανειοληπτών.

«Οι άνθρωποι που είχαν κάνει σημαία τους την υποτιθέμενη λήστευση των Ταμείων, έστησαν φάμπρικα για να βάλουν στη τσέπη τους ό,τι έμεινε συντηρώντας όχι μόνο την αστάθεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά επίσης ναρκοθετώντας την επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να παρέμβει και η ΕΕ και η ελληνική δικαιοσύνη εφόσον έχουμε και την τέλεση κακουργήματος με την καταγραφή συνομιλίας του Έλληνα Κεντρικού τραπεζίτη.», υπογράμμισε η Εύα Καϊλή καταλήγοντας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι κατά την Επιτροπή προχωράει χωρίς πρόβλημα το ζήτημα της λεγόμενης «τρύπας των Ταμείων».

Τα αποθεματικά των Ταμείων υπήρξαν ζήτημα μεγάλης πολιτικής πίεσης και η νυν κυβέρνηση βάσισε την προεκλογική της επιχειρηματολογία σε μία αφήγηση «περί χρεωκοπίας» των Ταμείων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Φαίνεται όμως ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα, και πλέον βρισκόμαστε σε μία περίοδο καψίματος των αποθεματικών των Ταμείων, καθώς υψηλόβαθμοι Υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκονται στη μυστήρια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της χρεοκοπημένης Τράπεζας Αττικής.

Η ΑΜΚ έγινε με ιδιαίτερα υψηλή κοστολόγηση μετοχής, και τα Ταμεία και πλήθος ΔΕΚΟ χειραγωγήθηκαν στο να βάλουν τα λιγοστά τους αποθεματικά σε μία προβληματική τράπεζα η οποία έπρεπε να συντηρηθεί ώστε να διευκολύνει τη χρηματοδότηση φίλων επιχειρηματιών και συγγενών των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από την εποπτεία της ΕΚΤ. Υπενθυμίζουμε την δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη και πρώην συμβούλου της Τράπεζας Αττικής για την ανάγκη συντήρησης παράλληλου τραπεζικού συστήματος (Οκτώβριος 2015).

Γνωρίζει η Επιτροπή τις ευθύνες των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για τις απώλειες των Ταμείων;

Τι εργαλεία διαθέτει η Επιτροπή ώστε να αποτραπεί η άσκηση πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διατίθενται τα αποθεματικά των Ταμείων για τη συντήρηση τραπεζικών κυκλωμάτων χρηματοδότησης φίλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...