Αυτή είναι η Τουρκία που θέλει να μπει και στην Ευρώπη: Καταδικάστηκε 75χρονος να διαβάζει τη βιογραφία του Ερντογάν επειδή τον προσέβαλε!

Δημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2019, 6:15 μμ

Όλο και πιο «απρόβλεπτες» τιμωρίες βλέπουμε στην Τουρκία, στην οποία το οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί προσβολή για τον Ερντογάν και να έχει άσχημα «ξεμπερδέματα» όποιος τον «προσέβαλε». Ευτυχώς για τον 75χρονο, η ποινή για την προσβολή στο όνομα του «Σουλτάνου» ηταν να διαβάζει βιβλία με τη βιογραφία του Ερντογάν και να γράφει περίληψη.


Ένας 75χρονος στην Κωνσταντινούπολη  έμπλεξε σε μία μακρά περιπέτεια για προσβολή του προέδρου. Δικαστήριο καταδίκασε τον 75χρονο Αλί Σαχίν για προσβολή του προέδρου μετά από την καταγγελία ενός άλλου άνδρα που βρισκόταν μαζί του σε καφετέρια στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης.

«Δεν γνωρίζω ποιο είναι αυτό το πρόσωπο. Μετά από αυτό ήρθε η αστυνομία και με πήραν για ανάκριση. Μπήκα σε μπελάδες εξαιτίας δυσφήμησης. Δεν προσέβαλα τον πρόεδρο. Αυτό αποκλείεται», είπε ο 75χρονος.Τελικά ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και καταδικάστηκε να διαβάζει και να φτιάξει περιλήψεις βιβλίων για τον Ερντογάν, ανάμεσα τους μία βιογραφία του Τούρκου προέδρου και δύο βιβλία για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η προσβολή του προέδρου στην Τουρκία αφορά το άρθρο 299 του ποινικού κώδικά και σπανίως χρησιμοποιήθηκε πριν την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014. Τα στοιχεία για τους ανθρώπους που διώκονται για προσβολή του προσώπου του Ερντογάν είναι σοκαριστικά.

Σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας το 2014 διώχθηκαν με το άρθρο 299 132 άνθρωποι. Την επόμενη χρονιά ο αριθμός των κατηγορούμενων εκτινάχθηκε στους 1,953. Σχεδόν διπλασιάστηκε το 2016 σε 4.187 και το 2017 χτύπησε ρεκόρ στους 6.033 κατηγορούμενους.