Κόσμος

Αρχή του τέλους για την Τουρκία: Ξεσηκώνονται οι Κούρδοι & στέλνουν τελεσίγραφο στον Ερντογάν: «Αναγνώρισε την γλώσσα μας, αλλιώς...»

Χάρτη "βόμβα" παρουσίασε χθες , σύμφωνα με άρθρο μας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο, προκαλώντας τρόμο και οργή στο καθεστώς Ερντογάν, γιατί διχοτομούσε την Τουρκία χωρίς όμως να κατανοούμε πραγματικά τον λόγο.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι Κούρδοι της Τουρκίας ετοιμάζουν εκστρατεία, ζητώντας από τον Ερντογάν το αναφαίρετο δικαίωμα τους για εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα την κουρδική, προετοιμαζόμενοι για μεγάλα πράγματα όπως φαίνεται.  

Η Κουρδική Γλωσσική Πλατφόρμα σχεδιάζει να ξεκινήσει κινητοποίηση για να γίνει πραγματικότητα η εκπαίδευση και η προώθηση της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία, αρχίζοντας από την έκδοση φυλλαδίων και την δημιουργία ενός διοικητικού συμβουλίου.

«Η κουρδική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα και πρέπει να μελετηθεί σε όλα τα μέρη της χώρας. Καλούμε την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα κρατικό θεσμό για τη γλώσσα μας, όπως το Συμβούλιο Κουρδικής Γλώσσας ...», δήλωσε ο Σερεφάν Κζίρι, ο εκπρόσωπος της Κουρδικής Γλωσσικής Πλατφόρμας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

Ο Κζίρι πρόσθεσε ότι το ζήτημα  θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο και θα λάβει τον σχετικό κονδύλιο από την κυβέρνηση.

«... Επειδή ζούμε σε αυτήν τη χώρα και εκπληρώνουμε  όλα τα καθήκοντα μας ως πολίτες, όπως η πληρωμή φόρων και η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, έχουμε αυτό το δικαίωμα», υποστήριξε ο ίδιος.

Εννέα κουρδικά κόμματα στην Τουρκία πραγματοποίησαν εκστρατεία υποστήριξης της γλώσσας τους στο τέλος του περασμένου έτους, καλώντας τους Κούρδους να μιλούν μόνο την μητρική τους γλώσσα.

Τα κουρδικά δεν είναι επίσημη γλώσσα στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια Κούρδοι στη χώρα.

Αυτοί επιτρέπεται να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα στο σπίτι, αν και η κυβέρνηση έχει επιτρέψει σε ορισμένα κυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια να παρουσιάζουν προγράμματα στα κουρδικά.

Η πλατφόρμα θα ξεκινήσει  εκστρατεία για τη Διεθνή Ημέρα της μητρικής Γλώσσας στις 21 Απριλίου 2018 με το σύνθημα «Τα Κουρδικά είναι η ταύτιση και η ύπαρξή μας» στο Ντιγιαρμπακίρ, διανέμοντας φυλλάδια τα οποία ενθαρρύνουν τους Κούρδους να μιλούν κουρδικά στο σπίτι και έξω από αυτό.

«Ας επικεντρωθούμε στην κουρδική γλώσσα μιλώντας και μελετώντας και σκεπτόμενοι κουρδικά», δήλωσε ο Κζιτρί.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Newroz,  οι οποίοι σηματοδοτούν την έναρξη του κουρδικού χρόνου τα  κουρδικά πολιτικά κόμματα θα δημοσιεύσουν αφίσες και θα κάνουν ομιλίες στα κουρδικά.

Επισημαίνεται ότι όταν ένας Κούρδος πολιτικός μιλάει στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο καταγραφέας τοποθετεί απλά ένα «Χ» στο επίσημο αρχείο. Σε διαφορετικές εποχές οι Κούρδοι χαρακτηριζόντουσαν  ως "ορεινοί Τούρκοι που είχαν ξεχάσει τη γλώσσα τους.

Πολλά προγράμματα κουρδικής γλώσσας σε εξέχοντα πανεπιστήμια έχουν διακοπεί  στην Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία.

Η έλλειψη επίσημων σπουδών στα κουρδικά στην Τουρκία σημαίνει ότι ορισμένοι εξέχοντες Κούρδοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου του HDP Selahattin Demirtas, δεν μπορούν να επικοινωνούν με τους συντρόφους τους στα κουρδικά.

Η διάλεκτος Kurmanji είναι η πιο κοινή κουρδική διάλεκτος στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερο, η γλώσσα αυτή αναγνωρίζεται ηλεκτρονικά από την Google, τη Microsoft και άλλες εταιρείες λογισμικού. Μεγάλο μέρος της διατήρησης της γλώσσας γίνεται από γλωσσολόγους και ακαδημαϊκούς στο εξωτερικό.

Η ουσία όλων αυτών των κινήσεων είναι ότι μέσω της γλώσσας, των εθίμων και όλων αυτών που ενώνουν έναν λαό, θα δημιουργηθεί μελλοντικά το κράτος του Κουρδιστάν για ένα ομοιογενές έθνος που δεν έχει ακόμη πατρίδα.

Επίσης πληροφορίες των τουρκικών αρχών κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις γενικά "αντιφρονούντων" στην Τουρκία μετά τις δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου 2019. 

Επειδή πολλές συγκυρίες μαζεύονται, εκτιμάται ότι ο Ερντογάν ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας λόγω πληθωρισμού και ακριβών τιμών στα τρόφιμα με όλα τα ενδεχόμενα πλέον να είναι ανοικτά για τους "γείτονες".     

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ