Υγεία

Έρπης Ζωστήρ: Νέο εμβόλιο υπόσχεται πιο αποτελεσματική προστασία

Βελτιωμένη η προστασία για τον έρπη ζωστήρα. Νέο εμβόλιο με πιο αποτελεσματικό δράση έχει δοθεί ήδη στις αγορές.

Το εμβόλιο έχει ήδη περάσει από κλινικές δοκιμές και συμπεριλήφθηκε στο ανανεωμένο Προτεινόμενο Πρόγραμμα Εμβολιασμού για ενήλικες των ΗΠΑ.

Το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο RZV παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι του έρπητα ζωστήρα και είναι πιο συμφέρον οικονομικά σε σύγκριση, τόσο με το ζων, εξασθενημένο εμβόλιο (ZVL) όσο και με την απουσία εμβολιασμού σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Ανασυνδυασμένα χαρακτηρίζονται τα εμβόλια που συνδυάζουν το περιβάλλον ενός μικροοργανισμού με το DNA ενός άλλου με στόχο την προστασία απέναντι σε ασθένειες με πολύπλοκη διαδικασία μόλυνσης και εκδήλωσης. Εξασθενημένα είναι τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αλλά εξασθενημένους μικροοργανισμούς.

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός με RZV ήταν οικονομικά αποδοτικότερος σε σχέση με τον εμβολιασμό με ZVL σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών και απέδωσε μεγαλύτερα προβλεπόμενα οφέλη για την υγεία με χαμηλότερο κόστος, στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών ηλικίας 60 ετών και άνω και επίσης ήταν η προτιμώμενη στρατηγική για τα άτομα ηλικίας 50 έως 59 ετών, σε ποσοστό προσομοιώσεων μεγαλύτερο του 95%.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Εμβολιασμού των ΗΠΑ (ACIP) εξέδωσε πρόσφατα συστάσεις για τη χρήση του νέου εμβολίου RZV για την πρόληψη του ιού του έρπητα ζωστήρα στους ενήλικες. Στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τους επιστήμονες, το νέο αυτό εμβόλιο παρουσίασε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το ZVL.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και το αντίστοιχο ΚΕΕΛΠΝΟ της Αμερικής (CDC) ανέπτυξαν ένα μοντέλο προσομοίωσης που χρησιμοποιεί επιδημιολογικά, κλινικά και οικονομικά δεδομένα για να αξιολογήσει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού με RZV σε σύγκριση με το ZVL και με την απουσία εμβολιασμού. Εξέτασαν επίσης τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού με RZV σε άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με ZVL και κατά πόσον είναι προτιμότερο να συνιστάται το εμβόλιο RZV έναντι του ZVL από οικονομικής απόψεως.

Τα ευρήματα της έρευνας αναφέρθηκαν στην ACIP και στη συνέχεια το εμβόλιο RZV συνεστήθη και συμπεριλήφθηκε στο ανανεωμένο Προτεινόμενο Πρόγραμμα Εμβολιασμού για ενήλικες στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ