Σκοπιανό

Το τέλος τους δράματος των Πρεσπών θα μπορούσε να δοθεί με παραίτηση της Κ.Ο της ΝΔ - Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Όπως όλα δείχνουν αν ήθελε θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στην Συμφωνία των Πρεσπών. Πώς θα μπορούσε η ΝΔ να μπλοκάρει την Συμφωνία των Πρεσπών παραιτώντας την Κ.Ο.;

Πολύ συζήτηση γίνεται για το πως η ΝΔ θα μπορούσε να μπλοκάρει την Συνθήκη των Πρεσπών παραιτώντας την Κ.Ο. της και οδηγώντας την χώρα σε εκλογές.

Βέβαια από το σύνταγμα δεν προβλέπονται ακριβώς εθνικές εκλογές αλλά επαναληπτικές

Επαναληπτικές εκλογές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας θα σημάνει μια ενδεχόμενη ομαδική παραίτηση των βουλευτών της ΝΔ, εφόσον αυτή συνοδευθεί και από μια ταυτόχρονη παραίτηση όλων των υποψηφίων της στα ψηφοδέλτια.

Σε περίπτωση που παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ο νόμος προβλέπει ότι σε πρώτη φάση σε κάθε εκλογική περιφέρεια γίνεται αναπλήρωση της έδρας από τους υπόλοιπους υποψηφίους και εφόσον αυτή δεν υπάρξει, διαξάγονται αναπληρωματικές εκλογές.

Σε εκλογικές περιφέρειες όπου υπάρχει ένας βουλευτής, η αναπληρωματική εκλογή είναι πλειοψηφική, εκλέγεται δηλαδή όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Στη Β' Αθηνών, όπου οι βουλευτές της ΝΔ είναι πολλοί, εφαρμόζεται μια οιωνεί αναλογική κατανομή μεταξύ των τριών πρώτων συνδυασμών.

Όσον αφορά τους βουλευτές Επικρατείας, καθότι δεν προβλέπεται πουθενά από τον νόμο εκλογή σε επίπεδο επικράτειας, εφόσον παραιτηθεί ένας βουλευτής Επικρατείας η Βουλή μένει με 299 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των αναπληρωματικών εκλογών, ο νόμος δεν προβλέπει κάποια προθεσμία, όπως επίσης δεν προβλέπει πουθενά ότι πρέπει να γίνει ταυτόχρονη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών. Συνεπώς, η αναπληρωματική εκλογή όπου πρόκειται να διεξαχθεί μπορεί να ορισθεί σε διαφορετική ημερομηνία ενδεχομένως απ' ό,τι σε μια άλλη περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι οι περιφέρειες είναι 56 συνολικά
Εάν παραιτηθούν οι βουλευτές και οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής και υπάρξουν αναπληρωματικές εκλογές, τα πιθανά σενάρια θα μπορούσαν να είναι δύο:

Έτσι αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές είτε κατέβουν τα υπόλοιπα κόμματα στις συγκεκριμένες αναπληρωματικές εκλογές, μοιράζοντας μεταξύ τους τις έδρες κατ' αντιδικία ή εκ των προτέρων και ένα κόμμα να κατέβει μόνο του με την υποστήριξη άλλων

Είτε να μην κατεβούν τα υπόλοιπα κόμματα και να αφήσουν τη ΝΔ να κατέβει μόνη της στις αναπληρωματικές εκλογές στις 56 περιφέρειες

Μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του δεύτερου σεναρίου ήταν αυτή της έδρας Τσοβόλα στη Β' Αθηνών, την οποία το 1992 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχασε στο Ειδικό Δικαστήριο και η ΝΔ είχε δηλώσει ότι αυτή η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται εκείνη να μετάσχει στις εκλογές.

Πάντως εάν η ΝΔ προέβαινε σε αυτήν την ενέργεια θα ανάγκαζε τον Α.Τσίπρα να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές επειδή έτσι κι αλλιώς η κοινοβουλευτική περίοδος πλησιάζει προς το τέλος της.

Θα έπρεπε λοιπόν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις: Επαναληπτικές, αυτοδιοικητικές , ευρωεκλογές και τέλος εθνικές εκλογές.

Αυτό δεν μπορεί να το διαχιειριστεί και η εμμονή στο να παραμείνει στην εξουσία θα του προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην συνείδηση του κόσμου.

Μην ισχυριστεί κάποιος ότι θα κατηγορούνταν η ΝΔ για πολιτική εκτροπή, διότι εδώ έχουμε σοβαρότατο εθνικό ζήτημα που θα έχει συνέπειες στην μετέπειτα πορεία του Ελληνισμού.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θέμα, ύψιστης σημασίας. Επίσης δεν βρισκόμαστε μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου αλλά 4 έως 8 μήνες μακριά από τις εκλογές. Εάν παραιτηθεί η Κ.Ο. της ΝΔ πρέπει να γίνουν εκλογές σε όλες τις περιφέρεις της χώρας τόσο απλά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ