Κίνα

Type-099A: Το νέο κινεζικό άρμα μάχης που δεν ξέρουν οι στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν

Σε πρόσφατη συνέντευξη με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανώτεροι Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι τα στρατεύματα τους δεν είχαν ιδέα πως να χρησιμοποιούν και τι να κάνουν με τα νέα άρματα μάχης Type-099Α της χώρας.

Η Κίνα αναπτύσσει ταχύτατα όπλα αιχμής και άλλα νέα οπλικά συστήματα, από τα stealth μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα όπλα, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τεχνική, επαγγελματική και στρατιωτική κατάρτιση των στελεχών και μελών των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας δεν “προλαβαίνει” την ανάπτυξη και την πρόοδο της τεχνολογίας που αποτελεί την πολεμική μηχανή του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα αναπτύσσει λοιπόν πολλά νέα και προηγμένα όπλα, αλλά μια πρόσφατη ανακοίνωση των κρατικών μέσων ενημέρωσης δείχνει ότι ο κινεζικός στρατός μπορεί να μην είναι απολύτως σίγουρος τι να κάνει με αυτά τα νέα συστήματα μάχης.

Κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής άσκησης που είχε ως σενάριο μια πλασματική μάχη μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, μια ταξιαρχία, που ήταν εξοπλισμένη με τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, “ηττήθηκε”, παρότι είχε στη διάθεσή της το νέο κύριο άρμα μάχης της Κίνας, Type-099Α, όπως ανέφεραν οι Global Times Κυριακή.

“Η Κίνα είναι ικανή να χρησιμοποιεί μερικά από τα πιο σύγχρονα συστήματα όπλων στον κόσμο", ανέφερε σε πρόσφατη εκτίμηση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας, ο διευθυντής του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ (DIA) Αντιστράτηγος Ρόμπερτ Άσλεϊ.

"Σε ορισμένους τομείς ήδη πρωτοπορούν", πρόσθεσε επίσης.

Ενώ η αξιολόγηση DIA δίνει έμφαση στις προόδους της Κίνας στα οπλικά συστήματα κατά δορυφόρων, σε πυραυλικά συστήματα ακριβείας και σε υπερηχητικά αεροσκάφη, η Κίνα φαίνεται ιδιαίτερα περήφανη για τα επιτεύγματα της όπως το άρμα μάχης Type -099Α, το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς J-20 καθώς και άλλα όπλα που εξοπλίζουν και ενισχύουν διαρκώς τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας της.

Ωστόσο, ο Στρατός, σε αντίθεση με τους άλλος Κλάδους έχει μείνει πίσω και να προσπαθεί να καταλάβει τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για τον σύγχρονο πόλεμο.

Δύο ανώτεροι αξιωματικοί εξήγησαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης γιατί ηττήθηκαν τα κινεζικά στρατεύματα που είχαν εξοπλιστεί με τα νέα άρματα μάχης στην προσομοίωση μάχης της περασμένης χρονιάς.

"Βιαστήκαμε με το άρμα μάχης Type - 099A και το τοποθετήσαμε πολύ νωρίς στην πρώτη γραμμή, κάτι που δεν ήταν βοήθησε στην χρήση αλλά και στην ανάδειξη των ικανοτήτων του άρματος στο πεδίο της μάχη" εξήγησε ο Σου Τσενγκμπιάο, Διοικητής τάγματος.

«Μελετήσαμε μόνο τις δυνατότητες των παλαιότερων αρμάτων μάχης, αλλά δεν κατανοήσαμε πλήρως τις δυνατότητες του νέου Type-099A», δήλωσε ο Ζάο Τσιανσίνγκ, ένας άλλος ανώτερος στρατιωτικός, σύμφωνα με πληροφορίες στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Επιπρόσθετα, ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του Πεκίνου δήλωσε στους Global Times ότι από μόνα τους, τα όπλα δεν μπορούν να κερδίσουν πολέμους.

Ο David Axe, συντάκτης και στρατιωτικός αναλυτής υποστήριξε ότι η κινεζική αυτή ανακοίνωση δείχνει ότι η Κίνα αγωνίζεται με "ανεπαρκή" στρατιωτική εμπειρία λόγω της έλλειψης μάχιμης εμπειρίας της χώρας. Ο κινεζικός στρατός δεν έχει πολεμήσει από τα τέλη της δεκαετίας του '70.

Η Κίνα επικεντρώνεται περισσότερο στο Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και τη δύναμη των πυραύλων, παρά στον Στρατό, ο οποίος γνώρισε μεγάλες μειώσεις στο προσωπικό και στα στελέχη του.

Αυτή η μετατόπιση, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για την προβολή ισχύος της Κίνας στα εδάφη και τις περιοχές που διεκδικεί.

Καθώς οι ικανότητες του κινεζικού στρατού αυξάνονται, θα πρέπει προφανώς να προσαρμόσει το στρατιωτικό δόγμα στις αναδυόμενες τεχνολογίες για να μεγιστοποιήσουν τις ικανότητες τους, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.

Καταληκτικά, ο κινεζικός στρατός βρίσκεται σε μια τεραστίων διαστάσεων αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό με την ελπίδα να επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Δηλαδή, την δημιουργία ενός στρατού παγκόσμιας κλάσης που μπορεί να πολεμήσει και να κερδίσει πολέμους μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα όταν χρειαστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ