Κόσμος

H Mοσάντ «κάρφωσε» τον Ερντογάν: Στα «πράσα» πιάστηκαν οι Τούρκοι, έστειλαν δεκάδες όπλα στη Λιβύη - Ιδού το σχέδιο της Άγκυρας

Μετά την Συρία, ο Ερντογάν ετοιμάζεται να απλωθεί και στην Λιβύη, όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί.

Η γνωστή ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, με πληροφορίες φυσικά από την υπηρεσία πληροφοριών MOSSAD, γράφει για τουρκικές μυστικές αποστολές όπλων με πλοία που κινούνται νότια της Κρήτης για την Λιβύη και τους Τζιχαντιστές, συμβάλλοντας στην μεγάλη κόντρα Νετανιάχου και Ερντογάν και στις δηλώσεις του πρώτου για υποστηρικτή των ισλαμιστών τρομοκρατών παγκοσμίως πλέον.

Όπως είναι προφανές, οι μυστικές υπηρεσίες κινήθηκαν αστραπιαία και ειδικά οι Ισραηλινές, καθώς δεν θέλουν επουδενί να δουν τον Ερντογάν να παίξει παιχνίδι και στη Λιβύη.

Για το θέμα αυτό όπως είναι φυσικό είναι ενήμερες τόσο οι ελληνικές (ακτοφυλακή) όσο και οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες παρακολουθούν από πολύ κοντά την διαδρομή των πλοίων με τα όπλα που αποπλέουν από τουρκικά λιμάνια, τα οποία κινούνται νότια της Κρήτης έως την Λιβύη,  έτοιμες να επέμβουν.

Μάλιστα η τελευταία άσκηση Αμερικανών και Ελλήνων κομάντος έγινε στην Κρήτη για ευνόητους λόγους και αφορούσε ακριβώς αυτές τις αποστολές όπλων από τους Τούρκους στην Β.Αφρική και ειδικά στην Λιβύη.

«Τα όπλα όπως είναι προφανές δεν προορίζονται για ένα τακτικό στρατό, αλλά για τρομοκρατικές δραστηριότητες ένοπλων ομάδων, όπως Ισλαμικών Οργανώσεων που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε Λιβύη και Αίγυπτο», δήλωσε ο Ισραηλινός ειδικός A. Mazel.

Η  αναπάντεχη ανακάλυψη στο τέλος του 2018 αποκάλυψε μια νέα πτυχή των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Τουρκίας να γίνει και πάλι ένας σημαντικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή και να αποκαταστήσει κάποια από τη δόξα της χαμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Τεράστιες αποστολές όπλων κρυμμένες σε δύο εμπορευματοκιβώτια από την Τουρκία, ανακαλύφθηκαν από τις τελωνειακές αρχές στο λιμάνι Khoms της Λιβύης στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2018.

Μιλάμε για 3.000 πιστόλια τουρκικής κατασκευής, πολλά όπλα κυνηγιού καθώς και πυρομαχικά που βρέθηκαν στο πρώτο κοντέινερ καθώς  και 4,2 εκατομμύρια σφαίρες τουρκικής κατασκευής, στο δεύτερο.

Το Khoms είναι ένα σχετικά μικρό λιμάνι στο δυτικό τμήμα της χώρας, μόλις 100 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και αρκετά κοντά στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία και το Αλγέρι.

Αναμφίβολα επιλέχθηκε το λιμάνι αυτό με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι έλεγχοι θα ήταν πιο βιαστικοί απ 'ό, τι στο κύριο λιμάνι της χώρας στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πληροφορίες φέρουν τον Ερντογάν να υλοποιεί σχέδιο εξοπλισμού και των αδελφών μουσουλμάνων εκτός της Λιβύης και στην Αίγυπτο,  με σκοπό την εξέγερση κατά του Αλ Σίσι για την μελλοντική εγκαθίδρυση Χαλιφάτου όπως αυτού που ετοιμάζει εδώ και καιρό ο ίδιος στην Τουρκία.

Οι αποστολές αυτές παραβιάζουν φυσικά όλους τους νόμους περί όπλων των  Ηνωμένων Εθνών, καθώς και του εμπάργκο του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011.

Όπως είναι γνωστό, η Λιβύη είναι χωρισμένη. Από την μία οFayez al Sarraj στην Τρίπολη, ο οποίος αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και στην κυβέρνηση του Τομπρούκ, επικεφαλής είναι ο στρατηγός Khalifa Haftar, ο οποίος είναι de facto ηγέτης της ανατολικής Λιβύης και  επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Στις 22 Δεκεμβρίου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, έφτασε στην Τρίπολη και συναντήθηκε Λίβυο ομόλογό του σαν να μην τρέχει τίποτα, παρόλο που εντοπίστηκε  το τουρκικό πλοίο με τα όπλα.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο ISIS όσο και η Αλ Κάιντα, είναι ενεργές οργανώσεις μεταξύ των συνόρων της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αλγερίας, ενώ υπάρχουν συχνές αναφορές για συγκρούσεις στην περιοχή. Όλα τα όπλα που φθάνουν στην περιοχή έρχονται κυρίως από τη Μεσόγειο.

Το γεγονός είναι ότι η Άγκυρα βοηθούσε τους ισλαμιστές και συμμετείχε με Τούρκους μισθοφόρους στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

Το 2013,  Έλληνες λιμενικοί και τελωνειακοί ανακάλυψαν μεγάλη παρτίδα  τουρκικά όπλα σε ένα ελληνικό λιμάνι. Από τότε υπάρχουν παρόμοιες αποστολές πλοίων από την Τουρκία στην Λιβύη.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι συμμετέχουν στον πόλεμο στην Λιβύη και κάνουν ότι μπορούν για να ελέγξουν, χωρίς αποτέλεσμα, την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2017, η οργάνωση  Ansar al Sharia ανακοίνωσε το θάνατο του ηγέτη της, ο οποίος τραυματίστηκε σε μάχη με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, σε ένα τουρκικό νοσοκομείο όπου είχε σταλεί για θεραπεία.

Επίσης, τον Σεπτέμβρη του 2018, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης 826 ισλαμιστών τρομοκρατών, καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν καταφύγει στην Τουρκία και το Κατάρ, δύο ισχυρούς υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Καθώς η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τουρκίας στις ισλαμικές οργανώσεις έγινε ολοένα και πιο εμφανής, αναπτύχθηκε εχθρότητα μεταξύ αυτής της χώρας και του Λίβυου στρατηγού Haftar ( υποστηρίζεται από την Ρωσία), του οποίου ο στρατός αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη του πολιτικού Ισλάμ που υποστηρίζεται από ένοπλες πολιτοφυλακές στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πηγές του Tobruk και του στρατού, η Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης ανακοίνωσε ότι θα στόχευε τα τουρκικά αεροσκάφη αν αυτά εισέρχονταν ποτέ  στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ενώ το Κοινοβούλιο Tobruk απειλούσε να διακόψει  το διμερές εμπόριο με την Τουρκία και το οποίο - υπολογίζεται σε δύο με τρία δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή πριν από τον εμφύλιο πόλεμο ήταν πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ