Ελληνοτουρκικά

Διάρκεια-«μαμούθ» 5 ωρών του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας - Στο στόχαστρο Ελλάδα-Κύπρος - Έρχονται εξελίξεις σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο


Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας διάρκειας σχεδόν 5 ωρών. Πλέον με επίσημο τρόπο, η Τουρκία έθεσε στο στόχαστρο Ελλάδα και Κύπρο.

Και όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία. Όπως έχουμε γράψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πρόκειται για ένα ταξίδι που δεν έχει να δώσει κάτι στην Ελλάδα, παρά μόνο άλλη μία ήττα σε διπλωματικό επίπεδο.

Εξάλλου οι στόχοι της Τουρκίας για τον Ελληνισμό έγιναν σήμερα ολοφάνεροι.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Εκεί συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, το ζήτημα των Κούρδων και φυσικά στο τραπέζι υπήρχε η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, την Α. Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο παρακολουθούνται στενά. Υπογραμμίστηκε δε, πως η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματά της», αναφέρουν τα Τουρκικά ΜΜΕ.
https://twitter.com/eha_news/status/1090681436271796224?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/eha_news/status/1090681186442203140?ref_src=twsrc%5Etfw

Την ίδια στιγμή, σε σπασμωδικές κινήσεις προχωρεί η Άγκυρα, με το Barbaros να οριοθετεί πριν λίγο το σημείο στο οποίο θα υλοποιηθεί γεώτρηση κατά πάσα πιθανότητα,  γι’ αυτό και το τουρκικό πλοίο μετακινείται στις περιοχές F και G (τεμάχια 2,3,8,9,13 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας) που φέρονται να αδειοδοτήθηκαν από το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των κατεχομένων.  

 Η ενόχληση της τουρκικής κυβέρνησης είναι εμφανής και πηγάζει ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο ίδρυσης γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο, γεγονός που θα συμβάλλει στο σχέδιο εξοβελισμού της Τουρκίας από τα γεωπολιτικά/ενεργειακά συμφέροντα της ΝΑ Μεσογείου.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση και οι επικείμενες εξελίξεις πρόκειται να καθορίσουν το μέλλον της ως χώρα.

Η στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου είναι ένα από τα βήματα προστασίας των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή και αύξησης της δυτικής επιρροής σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Για αυτό και πολλά άλλα μίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,  κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του Νότου.

Σύμφωνα με το  ΣΙΓΜΑ, οι δηλώσεις Μακρόν ερμηνεύονται ως προεόρτια δημιουργίας γαλλικής βάσης στην Κύπρο, κάτι φέρεται να είναι σε προχωρημένο στάδιο μαζί με την παραχώρηση πρόσθετων στρατιωτικών διευκολύνσεων.

Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται η ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα σύνορά της, στο νοτιότερο της άκρο.

Δήλωση του Ε. Μακρόν:

«Η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Ειδικότερα, η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της.  Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Ευχαριστώ τις κυπριακές αρχές για τον στρατηγικό δεσμό που δημιουργήσαμε και η τελευταία συνάντηση μάς επέτρεψε να ανοίξουμε πολλές προοπτικές για να εντατικοποιήσουμε περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Η οργάνωση της 5ης Συνόδου των επτά νοτίων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στην Κύπρο είναι συμβολική για περισσότερους από ένα λόγο.  Είναι πρώτα απ’ όλα η ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο.

Θέλω να υπενθυμίσω εδώ την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου και να πω πόσο ανησυχούν τη Γαλλία περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή θάλασσα.

Και να σας εκφράσω, κύριε Πρόεδρε, όχι μόνο την αλληλεγγύη, αλλά και την υποστήριξή μας.

Είναι ένα θέμα το οποίο είχα, εξάλλου, την ευκαιρία να θίξω πολλές φορές στον Πρόεδρο Ερντογάν».

Την ίδια στιγμή η Τουρκία προκαλεί ή καλύτερα ετοιμάζεται να προκαλέσει με άσχημο τρόπο θέλοντας να προλάβει εξελίξεις στην Κύπρο με ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο Τούρκος «ψευδο-υπουργός εξωτερικών» ουσιαστικά αποκάλυψε ότι επίκειται γεώτρηση εντός της κυπριακή ΑΟΖ.

«Ό,τι είπαμε πριν, αυτό κάνουμε τώρα. Πλέον έχουν φτάσει στο σημείο πραγματοποίησης γεώτρησης και γι’ αυτό καθορίζουμε το σημείο που θα γίνει αυτή η γεώτρηση». Γι’ αυτό το λόγο, είπε, το Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά μετακινείται στις περιοχές F και G που το ψευδοκράτος ισχυρίζεται ότι ανήκουν στη δική του αποκλειστική ζώνη.

 « Η γεώτρηση θα γίνει στο μέρος που θα καθορισθεί μετά από αυτή την εργασία. Με τις τελευταίες έρευνες που θα γίνουν εκεί, θα καθορίσουμε το ακριβές σημείο που θα γίνει σύντομα από την ΤΡΑΟ η γεώτρηση», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο  η γεώτρηση θα γίνε, «σε περιοχή  όπου οι Τούρκοι εκτιμούν ότι  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν κοιτάσματα φυσικού αερίου».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι επανέλαβε  ότι η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία των δύο πλευρών στο θέμα του φυσικού αερίου πριν την λύση του Κυπριακού «ισχύει ακόμα» εκβιάζοντας την Λευκωσία.

Πρόκειται ξεκάθαρα για σχέδιο εκβιασμού των ελληνοκυπρίων με σκοπό την de facto απόκτηση δικαιωμάτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς να έχουν δικαίωμα και όλα αυτά θα προκαλέσουν πολύ πιθανό ακόμα και θερμό επεισόδιο.

 

https://youtu.be/L0KqAZhrRpc?t=2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...