Τεχνολογία

#10YearsChallenge: Σταματήστε να το κάνετε - Δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται!


Η νέα... μόδα των τελευταίων ημερών κάτι κρύβει!

Αν είσαι χρήστης των social media και ειδικά του facebook, θα έχεις παρατηρήσει τις τελευταίες ημέρες πως έχουν γεμίσει φωτογραφίες με το hashtag #10YearsChallenge. Πολύ απλά, βλέπεις τον χρήστη πως ήταν το 2009 αλλά και πως είναι σήμερα.

Πολλοί θα πουν «και τι έγινε, το Facebook έχει πολλά προσωπικά μας δεδομένα και βάση με τις φωτογραφίες μας». Δεν είναι ακριβώς όμως έτσι...

Θα έχεις παρατηρήσει πως στο facebook όταν πας να κάνεις το λεγόμενο «tag» κάποιον φίλο σου, εκείνο τον αναγνωρίζει μόνο του, καθώς υπάρχει το facial recognition.

Φανταστείτε ότι θέλετε να εκπαιδεύσετε έναν facial recognition αλγόριθμο σε χαρακτηριστικά που αφορούν την ηλικία, πως για παράδειγμα οι άνθρωποι θα μοιάζουν όσο μεγαλώνουν. Φυσικά, θα απαιτούνταν μια μεγάλη ποσότητα φωτογραφιών ανθρώπων και θα βοηθούσε αν είχαμε δεδομένο ένα χρονικό πλαίσιο, στη προκειμένη περίπτωση, τα 10 χρόνια.

Ανεβάζοντας τις φωτογραφίες με το πώς ήσουν και πώς είσαι, κάνεις τη διαδικασία πολύ ευκολότερη. Τι σημαίνει αυτό;

Η τεχνολογία facial recognition και ιδιαίτερα με δυνατότητες age progression θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών. Και εδώ, είναι για επιβράβευση. Όταν όμως αποσκοπεί στο targeted advertising εκεί τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές χρήσεις ενός αλγόριθμου που έχει εκπαιδευτεί μέσω ενός meme που φαντάζει αθώο. Οι άνθρωποι είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του φυσικού και ψηφιακού κόσμου. Τα δεδομένα μας, είναι αυτά που κάνουν τις επιχειρήσεις πιο έξυπνες και πιο κερδοφόρες. Πρέπει να απαιτήσουμε οι εταιρείες να διαχειρίζονται τα δεδομένα μας με σεβασμό. Αλλά και εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο.

 

techmaniacs.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ