Κόσμος

Χάος στη Βενεζουέλα: Aυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ο Χουάν Γκουάιντο – Αναγνωρίστηκε και από τον Τραμπ

Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους εναντίον του Μαδούρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε σε δήλωση του: «Συνεχίζουμε να ασκούμε το απαράδεκτο καθεστώς MADURO άμεσα υπεύθυνο για οποιεσδήποτε απειλές μπορεί να θέσει για την ασφάλεια των ανθρώπων της Βενεζουέλας»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ανακήρυξε τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο την Τετάρτη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν ένα τέλος στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Προέδρου Νικόλα Μαδούρο.

Σε δήλωση λεπτά αργότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Γκουάιδο ως τον νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. «Ορκίζομαι να αναλάβω όλες τις εξουσίες της Προεδρίας για να πετύχω το τέλος της σφετερισμού», είπε ο Γκουάιδο.

O Γκουάιντο, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας κάλεσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους, χαρακτηρίζοντας τις συγκεντρώσεις «μία ιστορική στιγμή».

Οι ΗΠΑ έχουν εκφραστεί από καιρό ξεκάθαρα υπέρ του κύριου πολιτικού αντιπάλου του Μαδούρο, τονίζοντας ότι ο τελευταίος πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τόνισε ότι ΗΠΑ «στηρίζουν απολύτως την Εθνική Συνέλευση και τον Γκουάιντο», υπογραμμίζοντας ότι η εξουσία του Μαδούρο δεν φέρει «καμία νομιμοποίηση» και ο τελευταίος «πρέπει να φύγει».

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεθ, κατήγγειλλε την παρέμβαση Πενς, καλώντας τον «να πάει σπίτι του». «Γιάνκι πήγαινε σπίτι σου», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια μία συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα με τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αντισυγκεντρώσεις υπερ του Βενεζουελανού προέδρου, οργανωμένες από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι το οποίο συμβαίνει τακτικά τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε βίαιες ταραχές και οδομαχίες.

Σκοπός του τρέχοντος κύματος διαδηλώσεων είναι η στήριξη μίας προσπάθειας του Γκουάιντο να ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ