Καιρός

Χάος από την κακοκαιρία: Αποκλεισμένοι δρόμοι από το χιόνι και πλημμύρες στον Αλφειό

Συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο η κακοκαιρίαστο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και τις έντονες βροχοπτώσεις.

Αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά και να σημάνει συναγερμός για πλημμύρες στον Αλφειό και τον Έβρο.

Λόγω της χιονόπτωσης, διακόπηκε το μεσιμέρι η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, ενώ σε άλλες ο χιονιάς έχει επιστρέψει από σήμερα τα ξημερώματα.

Τα ορεινά του Νομού Τρικάλων έχουν τεθεί εκ νέου σε επιφυλακή από την Περιφερειακή Ενότητα, η οποία συνδράμει με 55 μηχανήματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό, ενώ τα μηχανήματα ρίχνουν αλάτι για την αντιμετώπιση του παγετού.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Μάνη και Καλαμάτα

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση δημιούργησε η κακοκαιρία που ξέσπασε στη Μεσσηνία. Από χθες το βράδυ, αρκετά χωριά της Μάνης αλλά και μεμονωμένα σπίτια δεν έχουν ρεύμα, λόγω βλαβών στο δίκτυο.

Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν βλάβες στους μετασχηματιστές. Για το πρόβλημα στη Μάνη - το οποίο δείχνει να αποκαταστάθηκε - έγιναν πρώτα χειρισμοί από το Σταθμό της Καλαμάτας, ενώ το συνεργείο της ΔΕΗ προσπαθούσε να επαναφέρει το ρεύμα, το συντομότερο δυνατόν.

Ανετράπη εκχιονιστικό έξω από τη Σαμαρίνα

Εκχιονιστικό μηχάνημα που επιχειρούσε στο δρόμο προς τη Σαμαρίνα ανετράπη το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του trikalavoice.gr δεν υπάρχει κανείς τραυματίας, ενώ το ατύχημα αποδίδεται στον ισχυρό παγετό, καθώς επικρατούν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 80 εκατοστά.

Πλημμύρισε ο Αλφειός – Καταστράφηκαν καλλιέργειες

Μεγάλη καταστροφή σε αγροικίες και καλλιέργειες έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στον ποταμό Αλφειό. Αν και η στάθμη υποχώρησε κατά περίπου 30 εκατοστά στη διάρκεια της νύχτας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος, λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, οι βροχές δείχνουν ότι θα σταματήσουν το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο ο κίνδυνος ανόδου θα είναι υψηλός έως την Κυριακή το βράδυ.

Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι, ιδιαίτερα στην περιοχή των Μακρισίων, όπου έσπασε το ανάχωμα, κάτι που είχε γίνει το 2003. Αν και οι υπηρεσίες του δήμου Ανδρίτσινας – Κρεστένων μαζί με τους αρμόδιους της Π.Ε. Ηλείας και εργολάβο επιχείρησαν παρεμβάσεις, δεν κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα.

Ως εκ τούτου, η διαρροή νερού προς την περιοχή «Ποτόκια» που έχει πλημμυρίσει και η στάθμη του νερού, ανέβηκε αισθητά, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και αγροικιών.
Κάτοικοι της περιοχής και καλλιεργητές αναφέρουν ότι η ζημίες είναι τεράστιες, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες.

Ανεβαίνει η στάθμη στον Έβρο - Σε επιφυλακή οι αρμόδιοι στις Φέρες

Μεγάλες ποσότητες νερών έρχονται από τα Ύψαλα στον Έβρο, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει επικίνδυνα η στάθμη στο Πέταλο.

Όπως αναφέρει το alexpoli.gr, η η στάθμη του πρωί του Σαββάτου βρίσκεται στα 4.30 μέτρα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Φερών, σε περιοχή πίσω από τη Γεμιστή έχουν ήδη σημειωθεί πλημμύρες καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί τα αναχώματα.

Ο κ. Γκότσης ανέφερ ότι υπάρχουν 800 κυβικά το δευτερόλεπτο από τα Ύψαλα, ενώ στην περιοχή των Κήπων χιονίζει.

Κλειστό το Χιονοδρομικό στα  Καλάβρυτα

Κλειστό είναι μέχρι νεωτέρας το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, λόγω χιονοστιβάδας που έπεσε στις 7.30 περίπου το πρωί στον αναβατήρα 5 της Στύγας.

Σύμφωνα με το Tempo24.news, οι αρμόδιοι καταβάλλουν προσπάθειες να αποκαταστήσουν το πρόβλημα, ωστόσο μέχρι τότε οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές.
Αν και οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στον χώρο, δεν έχει σημειωθεί τραυματισμός.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε στο Tempo24.news ο Δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς. Όπως δήλωσε, από την πτώση υπήρξε πτώση πυλώνα στην Στύγα γεγονός που επιβάλλει την αναστολή της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου.

Χιονίζει από το πρωί στον Άγιο της Εύβοιας

Χιονίζει από το πρωί στις 7.00 στον Άγιο της Εύβοιας. Η χιονόπτωση σημειώνεται από την κορυφή του Αγίου μέχρι τον Παγώντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα. Ο δρόμος είναι καθαρός, αλλά καλό είναι να υπάρχουν μέσα στα αυτοκίνητα αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα με τους οδηγούς τους είναι στο πόδι, όπως και οι υπόλοιποι μηχανισμοί του Δήμου και της Περιφέρειας.

agios1

Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Φθιώτιδας

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από τα ξημερώματα τη Στερεά Ελλάδα.

Χωρίς προβλήματα και ανοιχτό παραμένει το κεντρικό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας, ενώ επικρατεί έντονη χιονόπτωση στα ορεινά διαμερίσματα του νομού, με κάποια να έχουν αποκλειστεί από το χιόνι.

Έντονη είναι η χιονόπτωση, αυτή την ώρα, στον δρόμο Λαμίας-'Αμφισσας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μπράλου, ωστόσο, η κυκλοκοφορία διεξάγεται κακονικά, χωρίς να είναι απαραίτητες οι αντιολησθητικές αλυσίδες και με τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας να βρίσκονται επί ποδός.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στον Σπερχειό Ποταμό. Η στάθμη του ποταμού έχει πέσει και έτσι ο δρόμος Λαμίας – Φραντζή δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζει, από τα ξημερώματα, στο σύνολο της η Κωπαϊδα, η οποία έχει κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα.

Ισχυρή χιονόπτωση επικρατεί και στο σύνολο του ορεινού όγκου της Βοιωτίας, ενώ οι ποταμοί Κηφισσός και Ασωπός βρίσκονται στα όρια υπερχείλισης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ