Πολιτική

Υπό στενή παρακολούθηση από τους Ευρωπαίους ο διορισμός Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τα έργα και οι ημέρες της έως πρότινος συμβούλου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα και απασχολούν πλέον τους Ευρωπαίους.

Μέχρι τώρα η Βασιλική Θάνου είχε προκαλέσει έντονες πολυεπίπεδες δικαστικό-πολιτικές αντιδράσεις, αλλά μετά την τοποθέτησή της ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δρομολογήθηκαν και αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι διαβεβαιώνουν ότι η Βασιλική Θάνου θα είναι υπό παρακολούθηση για την τήρηση των αναγκαίων εγγυήσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας αναφέρεται ρητά ότι ο διορισμός της στενής συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα στην ανεξάρτητη Αρχή, υπονομεύει την ανεξαρτησία του θεσμού.

Παράλληλα, η αρμόδια ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, στην απαντητική της επιστολή προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είχε θέσει υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προσπάθεια ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής, επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφορικά με την τήρηση των εγγυήσεων ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο πρόσφατος διορισμός της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού -η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας- εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι υπήρξε διορισμένη, στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός τελικά αμφισβητεί την ίδια την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου».

Η Ευρωπαϊκή αυτή θέση έδωσε αφορμή στην Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για απόλυτη δικαίωση των επιχειρημάτων της, ότι δηλαδή ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπονομεύει την ανεξαρτησία του θεσμού, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας.

Όμως θέμα της ημέρας δεν γίνεται πρώτη φορά η Βασιλική Θάνου, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι η πλέον πολυσυζητημένη δικαστική λειτουργός.

Η δημόσια προβολή της Βασιλικής Θάνου ξεκίνησε όταν ανέλαβε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θέση από την οποία δρομολόγησε -σε μια μεταμεσονύκτια σύγκληση του υπουργικού συμβούλιου- την επιλογή της στην θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου. Παράλληλα, αφού διετέλεσε υπηρεσιακή Πρωθυπουργός επέστρεψε στον Άρειο Πάγο.

Μετά την συνταξιοδότησή της ανέλαβε άμισθη επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Πρωθυπουργού και στην συνέχεια μετά από πρόταση της Κυβέρνησης ανέλαβε επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κατά την διάρκεια της θητείας της ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και του Αρείου Πάγου, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των συναδέλφων της όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Έχει μείνει στην ιστορία η πρωτοβουλίας της να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (13 Φεβρουαρίου του 2015) προκειμένου να παρέμβει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλισθεί λύση για την ανάπτυξη χωρίς παράταση μνημονίων προκειμένου ο Ελληνικός λαός να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του. Και κατά σύμπτωση στην συνεχεία επελέγη από το υπουργικό Συμβούλιο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Είναι η πρώτη συνδικαλίστρια δικαστικός η οποία σε δύο τουλάχιστον γενικές συνελεύσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εμφανίστηκε με την τήβεννο.

Ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου έστειλε επιστολή σε όλους τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης, το καλοκαίρι του 2015 (μετά το γνωστό δημοψήφισμα), με την οποία ανέφερε ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν έξοδο από το ευρώ.

Πριν αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, προσπάθησε με κάθε τρόπο και παρά την αντίθεη Συνταγματική απαγόρευση να παρατείνει τη θητεία εξόδου των δικαστικών λειτουργών από το δικαστικό σώμα, κάτι όμως που δεν μπόρεσε να το πετύχει.

Όταν παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ίδρυσε διασπαστική δικαστική συνδικαλιστική Ένωση, την Ένωση Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικαστικών Λειτουργών, η οποία ήρθε σε σύγκρουση με τις άλλες δικαστικές Ενώσεις και στην συνέχεια έπεσε σε αδράνεια.

Μόλις συνταξιοδοτήθηκε η Βασιλική Θάνου τοποθετήθηκε αμισθί επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, προκαλώντας και πάλι σφοδρές αντιδράσεις, ενώ στην συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα στην εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Ο σκανδαλώδης διορισμός της κ. Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού διασύρει διεθνώς τη χώρα μας. Στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρεται ρητά ότι ο διορισμός της στενής συμβούλου του κ. Τσίπρα στην Ανεξάρτητη Αρχή, υπονομεύει την ανεξαρτησία του θεσμού, δικαιώνοντας απόλυτα τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας.

Στις διαπιστώσεις της Έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για τον διορισμό της κ. Θάνου, προστίθεται σήμερα και η τοποθέτηση της αρμόδιας ευρωπαίας Επιτρόπου Ανταγωνισμού. Η κ. Margrethe Vestager, στην απαντητική της επιστολή προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος είχε θέσει υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προσπάθεια ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής, προανήγγειλε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφορικά με την τήρηση των εγγυήσεων ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Δεν περιμένουμε, βέβαια, από τον κ. Τσίπρα να αντιληφθεί τώρα που φεύγει τη σημασία των Ανεξάρτητων Αρχών σε μία Δημοκρατία. Έχει άλλωστε αποδείξει εδώ και 4 χρόνια ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του.
Διαβεβαιώνουμε, ωστόσο, τους πολίτες ότι η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία των θεσμών και θα θωρακίσει τις Ανεξάρτητες Αρχές ώστε να επιτελούν ανεμπόδιστα το έργο τους, ελέγχοντας όταν πρέπει και τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...