Εκκλησία της Ελλάδος

Το κάλεσμα Μητροπολίτης Λαοδικείας: «Στην Ελλάδα των πολλών άσχετων, η Εκκλησία προβάλλει τον Μέγα Βασίλειο»

Σήμερα, ημέρα γιορτής και χαράς, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος κάνει το δικό του κάλεσμα και δίνει τις δικές τους συμβουλές προς τους πιστούς. Πιστοί όχι μόνο στην Ορθοδοξία αλλά και στα γράμματα και στο ελληνικό πνεύμα.

Κάλεσμα προς όλους όχι μόνο να μείνουν πιστοί στην ελληνορθόδοξη παράδοση αλλά και να μελετούν τα κλασσικά γράμματα και τους αρχαίους φιλοσόφους, έκανε ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος από τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου.

Ο ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου και στην μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε, μέσω της ομιλίας του προς τους νέους, έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες και τόνισε πως «στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί άσχετοι που αγνοούν τον πλούτο της κλασσικής και της Βυζαντινής Ελλάδας, γι αυτό και μας λένε πράγματα που, οι γνωρίζοντες, θεωρούν απαράδεκτα. Μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα, να έχει σχέση με τις προτάσεις για ουδετερόθρησκο κράτος; Ένα πράγμα που δεν θα έχει σχέση με την ιστορία και πολιτισμό της».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο Μέγας Βασίλειος ήταν η διάψευση όλων αυτών. Ήταν αυτός που κατεκόσμησε τα ήθη των ανθρώπων», ενώ συμπλήρωσε πως «Σε μια εποχή που λείπουν τα πρότυπα από την ζωή μας, η Εκκλησία προβάλλει ξεχωριστές προσωπικότητες όπως τον Μέγα Βασίλειο. Και τον τοποθετεί στην αρχή της νέας χρονιάς για να εμπνευσθούμε από την παιδεία του, την σοφία του, την αγιότητά του, από την κοινωνική του ευαισθησία και την αριστοκρατεία του πνεύματος που διέθετε».

Παρά τον άσχημο καιρό πολλοί πιστοί συμμετείχαν στον πανηγυρικό Εσπερινό, καθώς και αρκετοί ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο κ. Θεοδώρητος έκλεισε λέγοντας ότι «οι άνθρωποι που εχουν ευθύνη να μην έχουν κλειστά τα αυτιά τους, να μην είναι φανατικοί με το πρόσχημα του δήθεν φανατικού, αλλά να είναι αληθινοί και άνθρωποι που εχουν γνώση του πολιτισμού και την ιστορίας και να οδηγούν τον λαό σε αυτή την κατέυθυνση».

Ο περικαλλής αυτός Ναός του Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου, χρονολογείται από το 1933 και οι αγιογραφίες αποτελούν έργο του Κωνσταντίνου Αρτέμη εξ Αμοργού, ενώ φυλάσσει τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Βασιλείου σε ειδική ξυλόγλυπτη λειψανοθήκη.

Τις ημέρες αυτές εως και την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου φιλοξενείται στο ναό, τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Βασιλείου από το ομώνυμο παρεκκλήσιο του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αυτή την ώρα τελείται ιερά αγρυπνία από τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμέων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...