Υγεία

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνει έκκληση για αίμα - Μειώθηκαν τα αποθέματα

Σε έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία καλεί τους πολίτες, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Σε έκτακτη πρόσκληση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Μετρό του Συντάγματος καλεί τους πολίτες το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), κάνοντας την καλοκαιρινή «επίθεση» των Ελλήνων στα νοσοκομεία, μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, να μοιάζει πολύ μακρινή. Εκείνες τις ημέρες που το ΕΚΕΑ απηύθυνε έκκληση σε όλους να δώσουν αίμα για τους εκατοντάδες εγκαυματίες που νοσηλεύονταν, χιλιάδες άνθρωποι έσπευδαν να ανταποκριθούν και η συλλογή μονάδων αίματος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν, και όλα μπήκαν στους συνήθεις ρυθμούς. Επιπλέον, η κακοκαιρία και το κύμα των ιώσεων κράτησαν ακόμη πιο μακριά τους εθελοντές αιμοδότες.

«Την τελευταία χρονική περίοδο παρατηρήθηκε μειωμένη συλλογή αίματος, εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων ιώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών προκαλώντας πρόβλημα στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΕΑ. Τονίζει δε πως «στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, οι ανάγκες των ασθενών και ιδιαίτερα των ατόμων που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία και περιμένουν να μεταγγιστούν εξακολουθούν να παραμένουν αυξημένες , δημιουργώντας πίεση για τη θεραπεία τους».

Για το λόγο αυτό, το Κέντρο καλεί σε έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αίματος αυτή τη χρονική περίοδο.

ΕΚΕΑ: «Να είσαι εκεί για τον Άλλον. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη Ζωή»

Το ΕΚΕΑ ζητεί από τους εθελοντές αιμοδότες που θα πάνε στο Σύνταγμα:

  • Να είναι 18-65 ετών
  • Να έχουν πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχουν κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να αναφέρουν τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνουν στο γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχουν κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ