Κοινωνία

Τελετές μαύρης μαγείας στο άλλοτε «σπίτι του βόλεϊ» στην Παιανία


Εικόνες παρακμής και εγκατάλειψης - Προφυλακτικά μέσα σε στοίβες από στρώμματα

Στους πρόποδες του Υµηττού, µόλις δύο χιλιόµετρα µακριά από την Πλατεία Παιανίας και τη Λεωφόρο Λαυρίου στη θέση «Κόντρες – Βαρέζι» υπάρχουν δύο κλειστά γυµναστήρια που θα µπορούσαν να χωρέσουν όλα τα Μεσόγεια. Το «σπίτι του στίβου» και το «σπίτι του βόλεϊ» σχεδιάστηκαν εν µια νυκτί για τους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας και όµοιά τους δεν υπάρχουν όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Χρειάστηκε έκταση 110 στρεµµάτων που παραχωρήθηκε το 2002 και µε συνοπτικές διαδικασίες από τον ∆ήµο Παιανίας.

∆απανήθηκαν κάτι λιγότερο από 12 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκαν µε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της εποχής. Η µελέτη προέβλεπε υπαίθριο συναυλιακό κέντρο, πάρκο αναψυχής, ποδηλατόδροµους, τεχνητή λίµνη και κολυµβητήριο αλλά όλα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Λόγω της πίεσης του χρόνου δεν εκδόθηκαν ούτε πολεοδοµικές άδειες, τα γυµναστήρια κατασκευάστηκαν... αυθαίρετα σε χρόνο-ρεκόρ για το 2004 και η ΓΓΑ πέρασε µέσα από την οµοσπονδία βόλεϊ (ΕΟΠΕ) τη χρηµατοδότηση του έργου. Μάλιστα, αρχικά είχε σχεδιαστεί µόνο το «σπίτι του στίβου», αλλά η ΕΟΠΕ ζήτησε και πέτυχε τη µελέτη και κατασκευή του δεύτερου και πιο µικρού γυµναστηρίου, που είναι το «σπίτι του βόλεϊ».


Οι ηλεκτρολογικές µονάδες έχουν λεηλατηθεί και έχει κλαπεί ο πανάκριβος εξοπλισµός τους

Μεγαλύτερο από το ΣΕΦ

H χρηµατοδότηση δεν ολοκληρώθηκε στον χρόνο της, η κατασκευαστική εταιρεία πτώχευσε, παρασέρνοντας και την ΕΟΠΕ, που κόντεψε να βάλει λουκέτο µαζί µε όλο το βόλεϊ. Μάλιστα η στατική µελέτη δεν δόθηκε ποτέ στη ΓΓΑ από την κατασκευαστική εταιρεία. Τον Μάιο του 2003 τα δύο γυµναστήρια παραχωρήθηκαν στις οµοσπονδίες του στίβου (ΣΕΓΑΣ) και του βόλεϊ (ΕΟΠΕ). Ο ΣΕΓΑΣ το εγκαινίασε µε το Βαλκανικό πρωτάθληµα στίβου και µέχρι το 2011 διοργάνωνε κάθε χρόνο το πανελλήνιο πρωτάθληµα κλειστού στίβου.

Σύγχρονα όργανα γυµναστικής, πανάκριβος εξοπλισµός και κλιµατιστικά έχουν αφαιρεθεί, οι χώροι έχουν γεµίσει σκουπίδια, πόρτες και παράθυρα είναι σπασµένα, ενώ κεριά, αποµεινάρια τελετών και προφυλακτικά µέσα σε στοίβες από στρώµατα εντοπίζονται σε διάφορα δωµάτια

Αλλωστε, η κεντρική σάλα είναι µεγαλύτερη κατά 200 τ.µ. ακόµα και από το «Ειρήνης και Φιλίας». Υπάρχει φοβερό προθερµαντήριο, ενώ οι κερκίδες του µπορούν να φιλοξενήσουν µέχρι και 8.000 θεατές και οποιοδήποτε άθληµα ή συναυλίες, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.

Στην αίθουσα όπου κάποτε οι οµοσπονδιακοί προπονητές έκαναν βίντεο-αναλύσεις υπάρχουν τοποθετηµένα κεριά και υπολείµµατα τελετών µαύρης µαγείας
Στην αίθουσα όπου κάποτε οι οµοσπονδιακοί προπονητές έκαναν βίντεο-αναλύσεις υπάρχουν τοποθετηµένα κεριά και υπολείµµατα τελετών

Τα επεισόδια στη Λαυρίου

Το «σπίτι του βόλεϊ» έχει µία κεντρική σάλα που χωράει άνετα δύο γήπεδα ή ένα κεντρικό µε πρόβλεψη κερκίδων για 4.000 θεατές, συν τον τεράστιο εξώστη µε την πανοραµική θέα. ∆ιαθέτει 12 ξενώνες, τεράστιους βοηθητικούς χώρους, εστιατόριο, κουζίνα, γυµναστήριο και χώρους αποθήκευσης. Φιλοξένησε αγώνες των Εθνικών οµάδων, ενώ το 2005 είχε εκφράσει την επιθυµία ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος να το κάνει έδρα της ανδρικής οµάδας του Παναθηναϊκού αλλά λόγω του θολού ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και των επεισοδίων στη Λεωφόρο Λαυρίου τον Μάρτιο του 2009 εγκαταλείφθηκε κάθε σκέψη.

Για µία επταετία τα δύο γυµναστήρια υπολειτουργούσαν µε ένα ιδιότυπο και µπερδεµένο καθεστώς που ευθύνεται και για τη διάλυσή τους. Ποτέ δεν άνοιξαν τις πύλες τους στο ευρύ φίλαθλο κοινό, ελάχιστοι, ακόµα και σήµερα, γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Αν και ανήκαν στον ∆ήµο Παιανίας, λειτούργησαν µε την ευθύνη των δύο οµοσπονδιών και τη χρηµατοδότηση των λειτουργικών από τη ΓΓΑ. Η κρίση έκοψε τη χρηµατοδότηση συντήρησης των γυµναστηρίων, οι εγκαταστάσεις έγιναν µπαλάκι µεταξύ των εµπλεκόµενων φορέων και το 2011 σταµάτησε η φύλαξή τους. Από τότε άρχισε η παρακµή...

Αγνωστοι λεηλάτησαν συστηµατικά τις εγκαταστάσεις και κυρίως «το σπίτι του βόλεϊ», που ήταν πιο προσβάσιµο από την πλευρά των ξενώνων. Η πρώτη κλοπή καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2011, όταν αφαιρέθηκαν καλωδιώσεις και σχεδόν όλος ο υποσταθµός της ∆ΕΗ. Παρά τη δηµοσίευση της είδησης κανείς δεν συγκινήθηκε, κανείς δεν αντέδρασε. Λίγες εβδοµάδες µετά αφαιρέθηκαν όλα τα καλώδια και πανάκριβος εξοπλισµός.

Ακολούθησε πλιάτσικο στα ηλεκτρονικά και ηχητικά συστήµατα, κονσόλες, ενισχυτές. Αφαιρέθηκαν από την οροφή 14 τεράστια ηχεία, κόστους πολλών χιλιάδων ευρώ, λεηλατήθηκαν τα δωµάτια των αθλητών, τηλεοράσεις, κρεβάτια, το γυµναστήριο που είχε υπερσύγχρονα όργανα γυµναστικής, οι χώροι εστίασης αλλά και όλα τα κλιµατιστικά συστήµατα.

Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν κάποιες µεµονωµένες προσπάθειες από τον ∆ήµο Παιανίας να προστατεύσει το «σπίτι του στίβου», δίνοντας τα κλειδιά σε κάποιους προπονητές για να χρησιµοποιούν το κεντρικό προθερµαντήριο και παράλληλα να επιβλέπουν και τον χώρο. Αντίθετα, το «σπίτι του βόλεϊ» κάθε µέρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και άλλωστε το επιτόπιο ρεπορτάζ του «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» είναι αποκαλυπτικό. Αν και ήµασταν προετοιµασµένοι για το θέαµα που θα αντικρίζαµε, η εικόνα είναι σοκαριστική.

Σκουπιδοτενεκέδες στο παρκέ

Η κεντρική σάλα µε το πανάκριβο παρκέ ρηµάζει µε σκουπιδοτενεκέδες, πέτρες και ξύλα. Βάνδαλοι έχουν αδειάσει πάνω του µέχρι και τη βραδύκαυστη σκόνη των πυροσβεστήρων. Τα δωµάτια, που κάποτε φιλοξενούσαν τους αθλητές και τις αθλήτριες των Εθνικών οµάδων, έχουν λεηλατηθεί. Σπασµένα κρεβάτια, πόρτες διαλυµένες, κουρτίνες σκισµένες, τζάµια πεταµένα παντού. Ο χώρος στον οποίο κάποτε γινόταν η ανάλυση βίντεο από τους οµοσπονδιακούς προπονητές, σήµερα έχει τοποθετηµένα κεριά, αποµεινάρια τελετής µαύρης µαγείας! Ακόµα και οι θήκες µε τους ηλεκτρολύτες έχουν άδεια µπουκάλια βότκα. Στο γραφείο του... προέδρου έχουν στοιβαχτεί σκεπάσµατα και στρώµατα, όπου διακρίναµε µέχρι και προφυλακτικά. Θλίψη και οργή για µία εγκατάσταση που θα µπορούσε να είναι κόσµηµα για τον ελληνικό αθλητισµό.


Ενας σκουπιδοντενεκές, σπασµένες καρέκλες και σκόνη από τους πυροσβεστήρες «κοσµούν» το παρκέ

Εκκληση Δούρου

Στα αζήτητα κονδύλι 500.000 ευρώ από την περιφέρεια

Η χρυσή Ολυµπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη και η µητέρα της έχουν καλέσει πολλές φορές δηµόσια την ηγεσία της χώρας να δώσει λύση στο πρόβληµα, ενώ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο χρόνια είχε δεσµευτεί πως η εγκατάσταση θα λειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2018.

Δήλωσε αδυναμία

Πριν από έναν χρόνο βρέθηκε ανάδοχος, αλλά έπειτα από τρεις µήνες απραξίας δήλωσε αδυναµία κατασκευής του έργου, λόγω αναπροσαρµογής στις τιµές του χαλκού. Το έργο πρόκειται να δοθεί στον τρίτο κατά σειρά µειοδότη (την εταιρεία Παπαδάκης).

Με 15 χρόνια καθυστέρηση παραχωρήθηκε εντέλει από τη ΓΓΑ στον ∆ήµο Παιανίας και αποµένουν λεπτοµέρειες για τις πολεοδοµικές άδειες. Η ηλεκτροµηχανολογική µελέτη για τα «ισχυρά ρεύµατα» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης έχει ολοκληρωθεί. Το έργο θα κοστίσει 320.000 ευρώ και µαζί µε την ηλεκτρονική φύλαξη θα καλυφθεί µε το κονδύλι των 500.000 ευρώ που είχε εγκρίνει προ τριετίας η Περιφέρεια Αττικής.

«Η κατάσταση έπρεπε να έχει ξεµπλοκάρει από χθες. Κάνω έκκληση στον πρώτο βαθµό αυτοδιοίκησης να κάνουν αυτό που πρέπει», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου, ρίχνοντας το µπαλάκι στον ∆ήµο Παιανίας.

Δήμος Παιανίας: Έτοιμο για χρήση σε έξι μήνες

«Ετοιµο για λειτουργία σε έξι µήνες» Ο δήµαρχος Παιανίας Σπύρος Στάµου είπε: «Εχουµε κάνει έναν άθλο. Τακτοποιήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ολοκληρώνονται οι µελέτες προκειµένου να εκδοθούν οι πολεοδοµικές άδειες σε µία τεράστια εγκατάσταση που ήταν αυθαίρετη. Με τη συνεργασία της Περιφέρειας και της κυβέρνησης πετύχαµε πολλά και σε έξι µήνες από σήµερα θα µπορέσουµε να το λειτουργήσουµε».

Ο αντιδήµαρχος Παναγιώτης Σιδέρης υπογράµµισε για την «επόµενη µέρα»: «Υπάρχει πρόθεση της Περιφέρειας για δεύτερη χρηµατοδότηση επιπλέον µισού εκατοµµυρίου που θα αφορά στη λειτουργία της εγκατάστασης. Σχεδιάζουµε την ανάπλαση του χώρου, τη σύνδεση µε τοπική συγκοινωνία, φύλαξη, φωτισµό, καθαριότητα και κυλικείο. Είναι πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή µας και είµαστε πρόθυµοι να κάνουµε αυτό το στολίδι κτήµα όλης της κοινωνίας».

Κατεστραµµένα είναι τα δωµάτια όπου φιλοξενούσαν τους αθλητές, ενώ βάνδαλοι µπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι από τις σπασµένες µπαλκονόπορτες
Κατεστραµµένα είναι τα δωµάτια όπου φιλοξενούσαν τους αθλητές, ενώ βάνδαλοι µπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι από τις σπασµένες µπαλκον

 


Το άλλοτε διοικητήριο της εγκατάστασης είναι γεµάτο από κλινοσκεπάσµατα και προφυλακτικά

 

Πινακίδες µάς ενηµερώνουν για την εγκατάσταση – φάντασµα που µπορεί όµως να γίνει πάλι στολίδι του αθλητισµού (11377)
Πινακίδες µάς ενηµερώνουν για την εγκατάσταση – φάντασµα που µπορεί όµως να γίνει πάλι στολίδι του αθλητισµού (11377)

 


Πινακίδες µάς ενηµερώνουν για την εγκατάσταση – φάντασµα που µπορεί όµως να γίνει πάλι στολίδι του αθλητισµού (11377)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ