Βαλκάνια

Τελεσίγραφο Α.Βούτσιτς προς Πρίστινα: «Είμαι έτοιμος για δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να συμβιβαστείτε» - Ολοταχώς για σύγκρουση Σερβία & Κόσοβο

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στο RTS ότι δεν είναι αισιόδοξος για μια τελική λύση για το Κοσσυφοπέδιο και πως είναι έτοιμος για δύσκολες αποφάσεις. Προειδοποίησε την "κυβέρνηση" του Κοσόβου πως πρέπει να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί.

Η Δημοκρατία του Παλάου είναι η 13η χώρα που απέσυρε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρόεδρος αυτής της δημοκρατίας βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των κρατών που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο - "επειδή υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί και προσεγγίσεις".

"Κάνουμε τη δουλειά μας, φοβάμαι ότι υπάρχει ευφορία στη χώρα μας και ότι πιστεύουμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, προσπαθούμε να φέρουμε τη Σερβία σε μια καλύτερη θέση από ό,τι είναι, κάνουμε την δουλειά μας υπεύθυνα. Συμφωνώ με τους πολίτες να μην πιστεύουν ότι η κατάσταση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο είναι ευκολότερη από ό,τι ήταν. Πρέπει να έχουμε κατά νου τόσο τα συμφέροντα των Αλβανών όσο και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων που αντιτίθενται εντελώς", δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε χθες ότι η "ανταλλαγή εδαφών" ήταν η καλύτερη λύση για την πρόοδο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ότι έχει την υποστήριξη "των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας". Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι έπρεπε πρώτα να επιλυθούν μερικά απλά ερωτήματα.

"Δεν είναι άγνωστο ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων μέσω συμβιβασμού, διότι, πολλοί το χρησιμοποιούν για να επιτεθούν σε εμένα, καθώς το μέλλον του λαού μας είναι κρίσιμης σημασίας. Στην Πρίστινα έβαζαν σημαίες στα ράφια, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αγοράζουν σερβικά προϊόντα., Επομένως, όταν έχουμε καλά νέα, όπως η απόφαση του Παλάου, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, σοβαροί και υπεύθυνοι", δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Δεν είναι αισιόδοξος ότι θα φτάσει σε μια τελική λύση "αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το ελπίζω", είπε. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι "έτοιμος για δύσκολες αποφάσεις, αλλά η Πρίστινα πρέπει να συμβιβαστεί".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ