Κόσμος

Τελειώνει την φαρσοκωμωδία της ΕΕ η πατριωτική συμμαχία της Ευρώπης-Έτοιμη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της κόντρα στην δικτατορία των Βρυξελλών

Φρένο στην φαρσοκωμωδία της ΕΕ του “μεθυσμένου” Γιούνκερ, του βίαιου καταστολέα Μακρόν και των υπολοίπων γκρουπούσκουλων του politcal correct και της νέας τάξης πραγμάτων βάζει η αναδυόμενη πατριωτική συμμαχία κρατών-μελών της.

Τα πιο συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να είναι σχετικά μικρά, έχουν κερδίσει γρήγορα υποστήριξη τα τελευταία χρόνια καθώς οι πατριωτικές φωνές σε όλη την ήπειρο κερδίζουν πόντους μιλώντας αντίθετα με τη μαζική μετανάστευση, τους υψηλούς φόρους και τις ανοικτές συνοριακές πολιτικές που υιοθετεί η παγκόσμια ηγεσία.

Πριν από τις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, πολλοί αναρωτιούνται τι πιστεύουν τα διάφορα πατριωτικά κόμματα για την ΕΕ. Την απάντηση δίνει η Deutsche Welle και από τα στοιχεία αποκαλύπτεται πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και θα πνίξει τα σαθρά θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όπως το κατάντησαν οι ηγέτες μεγάλων κρατών και θεσμών τις τελευταίες δεκαετίες.

Ενώπιον της μεγάλης μάχης δεν είναι λίγοι πάντως οι εκπρόσωποι των πατριωτικών κομμάτων που επιχειρούν να στρογγυλέψουν τις θέσεις τους και να προβούν σε ελιγμούς ιδίως και μετά τις εξελίξεις με το BREXIT.

AfD (Γερμανία) - 1 ευρωβουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ)

Ο αρχηγός του AfD Gauland έχει σταματήσει να απαιτεί από τη Γερμανία να εγκαταλείψει την ΕΕ

Το πιο επιτυχημένο ακροδεξιό πολιτικό κόμμα της μεταπολεμικής Γερμανίας στο νέο μανιφέστο του για τις εκλογές αναφέρει ότι η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει το νόμισμα του ευρώ. Η θέση αυτή μπορεί να ανιχνευθεί στην ευρωσκεπτική προέλευση του κόμματος το 2013, όταν η ιδρύθηκε ως άμεση διαμαρτυρία για τα σχέδια των Βρυξελλών για τη διάσωση της Ελλάδας μετά την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση.

Ωστόσο, παρά τη συντονισμένη προσπάθεια των σκληροπυρηνικών φορέων του κόμματος, το AfD έπαψε να απαιτεί από τη Γερμανία να εγκαταλείψει εντελώς την ΕΕ. "Όποιος παίζει με την ιδέα ενός Dexit πρέπει επίσης να αναρωτηθεί εάν αυτό δεν είναι ουτοπία και πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Αλεξάντερ Γκαουλάντ στους εκπροσώπους του στη συνδιάσκεψη του κόμματος στη Riesa της Σαξονίας.

Αυτός ο συμβιβασμός σημαίνει ότι υποστηρίζει ότι περιορίζεται η ΕΕ στην οικονομική συνεργασία και αντιτίθεται στην κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία) - 15 βουλευτές του ΕΚ

Η Le Pen πάει να κάνει το κόλπο γκρόσο επιλέγοντας τον 23χρονο Jordan Bardella, εμβληματική φυσιογνωμία του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της.

Μπορεί η έξοδος της Γαλλίας από την Ευρωζώνη να ήταν στο παρελθόν βασικό αίτημα του προγράμματος του National Rally της Marine Le Pen, αλλά μόλις οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι μπορεί να διεκδικήσει την γαλλική προεδρία στις επόμενες εκλογές, αφού ο Μακρόν κατρακυλάει, η ρητορική επί του θέματος... άλλαξε.

Η Le Pen λοιπόν έκανε στροφή και πρόσφατα δήλωσε στον Τύπο ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι πλέον "προτεραιότητα" για το National Rally.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο πατέρας της και τότε ηγέτης του κόμματος Jean-Marie Le Pen κάλεσε τη Γαλλία να εγκαταλείψει την ΕΕ και να επαναφέρει το φράγκο.

Η κόρη του και ο διάδοχός του Marine Le Pen, ο οποίος μετέφερε επιτυχώς το κόμμα στην επικρατούσα τάξη δεν θέλει να καταργηθεί η ΕΕ, αλλά θέλει να τερματίσει την παρούσα νοσηρή κατάσταση. Ζήτησε την επανέναρξη των ευρωπαϊκών ελέγχων στα σύνορα και την εξάλειψη της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν. Την περασμένη χρονιά κατήγγειλε επίσης την «αλαζονική τυραννία» της ΕΕ και την «ευρωπαϊκή ολιγαρχία στις Βρυξέλλες».

Lega Nord (Ιταλία) - 6 βουλευτές του ΕΚ

Η ιταλική Lega Nord (ή απλώς η Lega, καθώς αναπροσαρμόστηκε πριν από τις ιταλικές εκλογές του περασμένου έτους), έχει ανέλθει αργά από τις περιφερειακές της ρίζες στην εδραίωση της στην Ιταλία και είναι τώρα μέρος της κυβέρνησης στη Ρώμη, με ηγέτη τον Matteo Salvini.

Ο Σαλβίνι είναι επίσης ένας ισχυρός επικριτής της ΕΕ και του ευρώ, το οποίο κάποτε χαρακτήρισε ως "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Πράγματι, η ηγεσία του Σαλβίνι έσυρε τη Lega Nord πιο κοντά στον ευρωσκεπτικισμό. Ενώ η Lega Nord ψήφισε υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας, τη συνταγματική βάση της ΕΕ, που υπογράφηκε το 2007, ο Σαλβίνι και άλλοι αξιωματούχοι της Lega ζήτησαν από την Ιταλία να εγκαταλείψει την ένωση. Δεν είναι όμως η επίσημη θέση του κόμματος και αποτελεί μια σημαντική αλλαγή από τις θέσεις που εξέφρασε ο προκάτοχος του Salvini, Roberto Maroni, ο οποίος υποστήριξε την άμεση εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UK) - 7 βουλευτές του ΕΚ

Το UKIP ιδρύθηκε το 1991 με μοναδικό σκοπό να αντιταχθεί στην ΕΕ και αποτέλεσε την αιχμή του κινήματος που οδήγησε στο δημοψήφισμα του Brexit το 2016 με μπροστάρη τον Nigel Farage . Το κόμμα συνεχίζει να επιμένει ότι η ΕΕ είναι κατά βάση μη δημοκρατική , και τόνισε την αντίθεσή του σε αυτήν (ιδιαίτερα την αντίληψή του ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για να επιτρέψει τους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Fidesz (Ουγγαρία) - 11 βουλευτές του ΕΚ

Το κόμμα του Ουγγρού Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν άλλαξε ριζικά τη θέση του στην Ευρώπη από την ίδρυσή του το 1988, όταν ξεκίνησε ως φοιτητικό κίνημα που ευνοούσε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όταν προώθησε την ένταξη της Ουγγαρίας στην ΕΕ το 2004. Από τότε , το κόμμα του Ορμπάν έχει γίνει όλο και πιο συντηρητικό και η ρητορική του όλο και περισσότερο αντιθετη προς την ΕΕ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει θεσπίσει δεκάδες διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας για παραβίαση των κριτηρίων ένταξής της, η κυβέρνηση του Ορμπάν δεν έχει κάνει καμιά κίνηση προς την έξοδο από την ένωση

Νόμος και Δικαιοσύνη (Πολωνία) - 16 ευρωβουλευτές

Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Πολωνίας υιοθέτησε ευρέως θέση κατά των Βρυξελλών, ευνοώντας στενότερους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αντιτιθέμενο στην στενότερη ένταξη στην ΕΕ. Οι εθνικιστικές τάσεις του PiS οδήγησαν σε όλο και πιο ευρωσκεπτική ρητορική - ειδικά μετά την εισροή προσφύγων στην Ευρώπη το 2015, όταν τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία αντιστάθηκαν σθεναρά στις προσπάθειες των Βρυξελλών να εισαγάγουν μια μεταναστευτική ποσόστωση.

Κόμμα για την Ελευθερία (Κάτω Χώρες) - 4 ευρωβουλευτές

Ίσως πιο κοντά στο πνεύμα του UKIP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμματ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ανέκαθεν ευνοούσε την απόσυρση από την ΕΕ. Όπως και το UKIP, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) επιρρίπτει σταθερά την ευθύνη στην ΕΕ για την εισροή μεταναστών σε κράτη μέλη της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι άλλες θέσεις του περιλαμβάνουν την εγκατάλειψη του ευρώ, την κατάργηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη μη συνεργασία σε καμία δραστηριότητα της ΕΕ.

Βάσει λοιπόν και των παραπάνω συμπερασμάτων είναι σαφές πως οι περισσότερες πατριωτκές φωνές οι οποίες προβοκατόρικα κατηγορούνται ως υπονομευτές της ΕΕ, δεν θέλουν στην πραγματικότητα απομόνωση και διάλυσή της, αλλά να λειτουργεί εκείνη ευθυγραμμισμένη στις σωστές ράγες....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ